Seks & relaties / Zij/hij
Zij/hij

Zo verschillend gaan mannen en vrouwen om met vreemdgaan


Vreemdgaan is een absolute no go in een relatie. Maar stel dat je vriend je wel bedrogen heeft? Hoe zou jij reageren? En andersom, hoe zou hij eigenlijk reageren? Volgens dit onderzoek gaan we er heel verschillend mee om. 
 
Bedrogen worden door je vriend: het is iets waarvan we hopen dat het ons nooit zal overkomen. Andersom zijn wij ook niet van plan om vriendlief ooit te bedonderen natuurlijk, maar we weten allemaal dat verleiding soms moeilijk is te weerstaan. Maar wat nu als je toegeeft aan die verleiding? Hoe zou je vriend reageren? En hoe zou jij reageren als hij de boogie heeft gedanst met een ander? 

 
Het onderzoek
Het onderzoek werd uitgevoerd door onderzoekers aan de Chapman University in Californië en in totaal voelden ze 63.894 mannen en vrouwen tussen de 18 en 65 jaar aan de tand over vreemdgaan. Aan de deelnemers van het onderzoek werd gevraagd wat ze erger vonden: de echte seks van het overspel of het emotionele aspect (het gekus en geknuffel). Slechts 35% van de vrouwen gaf aan gekwetst te zijn door de seks. Dit tegenover meer dan de helft (54%) van de mannen. 
 
Volgens het onderzoek vinden wij vrouwen het emotionele aspect van het vreemdgaan erger. 65% van de vrouwen gaf aan diep gekwetst te zijn hierdoor, aldus HLN. Het percentage mannen ligt een heel stuk lager. Slechts 46% van de mannen zegt hierdoor geketst te zijn. Geeft maar weer mooi aan hoe verschillend mannen en vrouwen in elkaar zitten. 
 
 
Hoe dan? 
We worden een beetje onrustig van dit onderzoek. Houden wij dan meer van mannen dan zij van ons? Of zijn wij gewoon een stuk emotioneler? Hoe zit dat nu? Volgens de onderzoekers hoeven we het niet aan onze hormonen te wijten, maar is het antwoord te vinden in de evolutie. Mannen zijn er namelijk nooit helemaal zeker van of zij wel de vader van hun kind zijn. Ja, oké. Je kunt een DNA-test doen, maar in de prehistorie bestond zo’n dergelijke test nog niet. Jezelf voortplanten is immers best wel belangrijk. Daardoor wordt door mannen overspel als een grotere bedreiging gezien. 

Wij vrouwen zijn natuurlijk weer 'gezegend' met het gevoel dat wij onze relaties goed moeten onderhouden en ook dat komt natuurlijk uit de tijd van de prehistorie. Het werd namelijk een beetje lastig om met tig kinderen aan de hand te lopen én om ook nog eens een hert voor het avondeten neer te schieten met je zelfgemaakt pijl en boog. Enfin, laten we maar gewoon niet vreemdgaan. 
 
Zou jij een onderscheid maken tussen de seks en de emotionele kant van het vreemdgaan?