Ons Soort Loeders: Partneravond

Mama door Alies
Stiekem begluren we elkaars partners tijdens de pufcursus. Na een weeïg praatje van juf Muesli zitten we binnen no time met zijn allen in een hele grote kut te kijken. 
 
Nou ja, hij (of waarschijnlijk: zij) is geloof ik niet groter dan gemiddeld, maar neemt de proporties aan van een bioscoopscherm. Ik wist niet dat we hier zo concreet zouden worden.
Het rekt zich alsmaar verder uit. Ik hoort iets scheuren. Er wordt gegild, gejammerd en gekreund. Beeld en geluid verwoesten in een keer mijn zorgvuldig opgebouwde roze wolk. Ik wil niet meer. Ze laten dit natuurlijk niet voor niets pas zien als je hoogzwanger bent en niet meer terug kunt. Het zou niet misstaan als overbevolkingspolitiek.  
 
Man bij de bevalling?
Als die baby er godzijdank uit is en de film stopt, zie ik pipse gezichten. Juf vertelt stralend dat je tijdens de bevalling om een spiegel kunt vragen om mee te kijken. Goh, ja, enig... Ik kijk nerveus naar Vins: heeft hij er nog wel een beetje zin in? Ik bedoel, in de bevalling.
Dan steekt de fruitige Jan-Jaap-met-de-ruitentrui zijn vinger op. Hij is de man van Kaat en heeft ondanks het goede voorbeeld van zijn vrouw niets aan zijn naam gedaan. “Moeten wij als partners eigenlijk wel bij de bevalling zijn?”, vraagt hij. Veel mannen gniffelen. Ze denken allemaal hetzelfde (nee, liever niet). Juf Gonnie haalt een teug lucht binnen voor een preek. 
Maar een knappe, donkere man is haar voor: “Ik zal er niet bij zijn. In mijn geloof hoort dat niet. Het heeft met respect te maken. Een man moet zijn vrouw als een seksuele partner blijven zien.” Volgens mij knipoogt hij nog even stiekem naar zijn vrouw. 
 

Duikbeweging
Ons juffie is heel moreel over Alles Samen Doen maar ook links genoeg om te weten dat je een beetje open moet staan voor cultuurverschillen. Ze redt zich er ternauwernood uit: “Vanavond gaat het over de steun die jullie elkaar kunnen geven. Dat kan op verschillende manieren. Net wat bij jullie past.” Haar mond is een streep.
Na dit politiek correcte intermezzo gaan we even lekker persen met z’n allen. De mannen moeten mee-oefenen. 
“Het lijkt me nogal irritant als hij zo debiel gaat lopen doen terwijl ík het werk doe en ík gek word van de pijn”, zegt Yolanda. “Je legt de nadruk zo op pijn”, zegt de juf bestraffend. “Echt jammer. Zoek eens een benadering die je helpt. Zie het als een branding. Een golf komt, een golf gaat. Gooi jezelf er HUPS in.” Ze maakt er een vloeiende duikbeweging bij. Zegt ze nu echt dat het allemaal wel meevalt als je maar een beetje meewerkt? 
 
Verwarming
Later, onderweg naar huis, zegt Vins een beetje trillerig: “Ik had eerst wel zin in de bevalling, dan zien we Bob eindelijk. Maar nu… nou ja, ik zal er voor je zijn hoor. En ik kijk nog goed naar die lijst met partnertips...” Dit klinkt niet als de tekst van een man die mijn steun en toeverlaat gaat zijn. En wat staat er in die tips dan? Ik lees op het kopietje: 
Zet de verwarming een halve graad hoger. Ja hee, doe eens gek. 
Kijk je partner er niet op aan als ze hele rare wensen heeft. Dat moest er nog bijkomen zeg. 
Zorg dat je eten in huis hebt. Dat lijkt me altijd wel handig in oorlog- dan wel vredestijd. 
 
Maar met deze laatste tip kan ik Vins misschien weer op het goede spoor krijgen. Hij kookt graag dus begin ik over het menu op D-day. Wat te denken van een reusachtige ribeye met veel spekranden en bokbier als toegift (Alcohol, yes eindelijk alcohol!). Vins komt los over rosevalletjes uit de oven en krijgt inspiratie voor bijbehorende specerijen. Zo krijgen we weer een beetje zin in de Onvermijdelijke Catastrofe. Geheel onterecht trouwens. Maar dat weten we dan nog niet.

Lees ook de vorige verhalen van Alies!



Een helemaal niet zo roze wolk, oude vrienden die je niet meer ziet, keiharde concurrentie tussen moeders, opdringerige vaders, schoolpleinaffaires, etiket-plakkende professionals en tegen je zin de juf helpen: een greep uit de onderwerpen in de serie ‘Ons Soort Loeders’.

Hierin beschrijft Alies haar leven als moeder in het over het paard getilde Utrecht-Oost. Haar nieuwe vriendinnen, waaronder een jaloerse MILF en de Opper-Vagina van het schoolplein, lijken vooral bezig te zijn met de kinderen. Maar gaandeweg komen hun werkelijke behoeften aan het licht. Meer Alies? Kijk op Facebook.com/OnsSoortLoeders.