Huh? Eén op de vijf weet niet wat partner verdient

Relaties door Rosanne

Relaties en geld: het blijft een lastige kwestie. Vrouwen staan erom bekend dat ze een gat in hun hand hebben, en mannen hechten er vaak meer waarde aan. Wat blijkt nu? Eén op de vijf weet niet eens wat zijn/haar partner verdient.

Geld is een onderwerp dat veel stelletjes mijden in hun relatie. Het is dan ook een heikele kwestie, omdat het nog weleens op ruzie wil uitlopen. Uit onderzoek van kenniscentrum ILIV blijkt dat zes op de tien koppels niet met elkaar praten over hun financiën. Dat meldt de Belgische krant HLN. 21% weet zelfs niet eens hoeveel hun wederhelft eigenlijk verdient!  Bijna een kwart weet niet wat de omvang van de spaarrekening van de ander is.

Hypotheek

Opvallend is dat zelfs wanneer het om de hypotheek van het huis gaat, maar één op de vier stelletjes duidelijke afspraken heeft gemaakt. De meeste koppels spreken nauwelijks af hoe het gaat met de afbetaling van het liefdesnest. Helaas beschouwt 80% echter wel het huis als hun pensioen. Oeps, dat kon nog eens tegen gaan vallen...

Bij vier op de vijf duo’s staat het huis op beider namen. Hiervan betaalt 61% een gelijke hoeveelheid af, 39% doet dit dus niet. Vaak omdat de inkomens van de stelletjes verschillen. Van het totaal heeft 29% van de partners hetzelfde inkomensniveau. Bij deze koppels betaalt 77% de woning evenredig af.  


Grote inkomensongelijkheid

Het is merkwaardig dat 61% evenveel betaalt als maar 29% evenveel verdient. Rare cijfers toch? Vooral de dames verdienen minder. Er heerst nog steeds een grote ongelijkheid in loonverschillen in zowel België als Nederland en ook werken vrouwen vaker deeltijd. Hoewel de dames dus minder verdienen betalen ze wel net zoveel af. Is dat wel helemaal eerlijk? Je zou bijvoorbeeld ook de lasten kunnen verdelen naar verhouding van inkomen. Stel dat jij 3/5 verdient en je partner 2/5 van jullie gezamenlijke inkomen, dan is ook 3/5 van de lasten voor jou. 

Afspraken maken

Volgens de studie zijn alles situaties prima, zolang je er met je liefje maar goede afspraken over maakt. Dit is noodzakelijk zodat de relatie in evenwicht blijft en er geen onaangename verrassingen opduiken. Tijd om door de zure appel heen te bijten en met elkaar om de tafel te gaan zitten. Als het toch op ruzie uitloopt dan neem je even een break en ga je de volgende dag weer verder met vergaderen.  

Wat vinden jullie ladies? Is het eerlijk dat degene met minder inkomen net zoveel aflossen, of zou het naar ratio verdeeld moeten worden? En weet jij hoeveel je lover verdient?