Lifestyle / Sport & gezondheid
Sport & gezondheid

Stop maar met lurken: twee liter water op een dag is te veel

Reageer 0

Bij ons op de redactie zijn de flesje water niet aan te slepen; we doen keihard ons best om aan die twee liter per dag te komen. Maar wat blijkt nu uit onderzoek? Dat hoeft helemaal niet! Sterker nog, het is zelfs gevaarlijk.

We krijgen van alle health goeroes eindeloos te horen dat we zes tot acht glazen per dag moeten drinken. Het boost ons concentratievermogen, voorkomt hoofdpijn en geeft ons een mooiere huid. Althans dat is wat artsen dachten. Nu blijkt uit recent onderzoek dat niets minder waar is, meldt DailyMail. Het drinken van twee liter per dag is volgens de krant veel meer dan je lichaam nodig heeft. Sommige onderzoekers beweren zelfs dat obsessief water drinken een dodelijke afloop kan hebben...


Gevolgen
Als je te veel water drinkt kun je extreem gaan zweten. Transpireren is namelijk een van de manieren van je lichaam om overtollig vocht te verwijderen. Je denkt misschien dat je juist moet gaan drinken als je erg veel zweet om het verlies te compenseren, maar het is waarschijnlijk juist de oorzaak dat je zoveel zweet. ’s Avonds moet je ook zeker niet te veel drinken, want dat kan slapeloosheid veroorzaken. Als je lekker onder de wol kruipt en je ogen dichtdoet, worden er in je lichaam hormonen aangemaakt die ervoor zorgen dat je niet hoeft te plassen. Alleen als je veel water drinkt voor je schoonheidsslaapje zal je blaas die hormonen toch onderdrukken en moet je ’s nachts naar de wc. Twee glazen op een avond is meer dan genoeg en je kunt beter twee uur voor het slapengaan niks meer drinken.  

Tot de dood erop volgt
Extreem veel water drinken kan er zelfs voor zorgen dat je sterft. Dit overkwam In 2008 een 40-jarige moeder uit Huddersfield. Ze was op een streng dieet en stierf door waterintoxicatie na het drinken van vier liter water in een paar uur tijd. Heftig! Maar hoe kun je nu sterven van te veel water? In je lichaam heb je een delicate balans van vocht en zouten. Als je te veel vocht binnenkrijgt kunnen je nieren het niet meer verwerken, komt het in je bloed terecht en gaat de concentratie zout naar beneden. Het gevolg is dat onder andere je hersencellen gaan opzwellen. Dit leidt tot een grote druk op je schedel waar je ontzettende hoofdpijn van krijgt. Maar het kan ook leiden tot waterintoxicatie, en daar kun je aan sterven.


Hoeveel water heb je nodig?
Hoewel er door goeroes wel twee tot vier liter water per dag wordt aangeraden hebben de meeste vrouwen maar 1,6 liter water per dag nodig. Voor mannen is dit iets hoger, zij moeten twee liter binnenkrijgen. Maar het is niet zo dat je het water apart moet drinken. Vocht uit thee, koffie, sapjes en zelfs uit fruit en groenten tellen ook. Een mix van verschillende drankjes gedurende de dag - zoals melk, dat rijk is aan calcium, en kleine hoeveelheden vruchtensap, die een goede niveau van vitamine C bevatten - is het beste voor een gezonde balans tussen voedingsstoffen. Koolzuurhoudende drankjes kun je nog steeds het beste mijden, de suikers daarin zijn slecht voor je tanden en je taille.

De beste manier om te kijken of je genoeg drinkt is nog steeds door naar je lichaam te luisteren. Drink dus alleen wanneer je dorst hebt. Je kunt ook naar je plas kijken. Als deze heel licht of transparant is drink je te veel. Als hij donkergeel is, drink je te weinig. Je drinkt genoeg als je plas de kleur heeft van stro.

Hoeveel water drink jij op een dag? 
Reageer 0

Reacties

Ze.nl reacties (0)
Er zijn 5 reacties

Om te kunnen reageren moet je eerst

 • Anoniem

  Desireemelanie: Je moet ook niet te veel vertrouwen op dit artikel. Het is niet waar dat 2 liter water per dag gevaarlijk is, wat hier wel wordt gezegd. Het is onnodig om zoveel water te drinken, maar absoluut niet gevaarlijk. En die mensen die zijn overleden aan waterintoxicatie hebben veel meer water in een veel korter tijdsbestek gedronken (en dit is vaak of dmv ontgroeningen of in combinatie met drugs, want het is heel lastig om zo'n schadelijke hoeveelheid water binnen te krijgen).

 • Jilliebean

  @Desireemelanie: Ierk reageert terecht op de uitspraak dat 'zweten dé manier is om vocht te verliezen'. Dat is gewoon niet waar. Dé manier is namelijk urineproductie. Pas wanneer de capaciteit van de nieren overschreden dreigt te worden, worden er bijkomende systemen in gang gezet. Dit is puur basis fysiologie die niet onderuit gehaald kan worden door bepaalde verkregen data, waarvan ik niet eens een link naar het onderzoek zelf zie en dus ook niet kan bepalen of de resultaten überhaupt significant bleken.
  Bovendien staat nergens in het artikel van Dailymail dat twee liter water per dag te veel is, enkel dat het meer is dan het lichaam nodig heeft en dat het drinken van te veel water tot sterke problemen kan leiden. En dat was al lang bekend.

 • DesireeMelanie

  Maar Ierk, jouw facts zijn die zoals we ze de afgelopen van alle kanten gehoord hebben. Schijnbaar zijn er nieuwe onderzoeken gedaan waardoor er ook weer nieuwe feiten naar boven zijn gekomen. Je moet niet ineens alles wat anders is dan je hebt geleerd, wegzetten als 'niet waar'.

 • Annemieke

  Oopsie, toch maar wat matigen in plaats van die 2,5 liter in de hoop op een mooie huid...

 • IerK

  Dit is wel erg kort door de bocht. Als we wat meer water drinken, regelt ons lichaam dit door meer water uit te scheiden via de urine en niet per se door te zweten!. Dit gebeurt immers alleen bij inspanning, hogere temperaturen, stress of een bepaalde aandoening. Onze nieren kunnen 0,7 tot 1 liter water per uur verwerken. Bovendien wordt water drinken pas gevaarlijk bij het drinken van een grote hoeveelheid water in zeer korte tijd (zoals bij ontgroeningen). Get your facts right :)

Annuleren
Gebruik een @ om iemand te noemen