11 dingen waar je op moet letten als je voor het eerst lenzen gaat dragen

Gezicht door Redactie Ze.nl

Ai, het is zover. Je ziet het niet meer zo goed, dus wordt het tijd voor een bril. Maar dat zie je niet zo zitten. Gelukkig zijn er als geweldig alternatief ook lenzen. Daarom: elf dingen waar elke lenzendrager op moet letten.   

Hard of zacht?

Het eerste wat je moet weten over lenzen is het verschil tussen harde en zachte lenzen. Een harde lens behoudt zijn vaste vorm op het oog. Dit is gelijk het grootste verschil met zachte lenzen. Daarnaast worden harde lenzen op maat gemaakt waardoor ze vaak goed passen. Echter blijf je ze wel altijd een beetje voelen, vooral in het begin. Op de korte termijn zijn harde lenzen duurder maar op de lange termijn goedkoper dan zachte lenzen.

Een zachte lens is veel makkelijker om aan te wennen, als je hem goed indoet voel je hem ook niet zitten. Ze zijn flexibeler en laten meer zuurstof door, wat goed is voor je oog. Het overgrote deel van lensdragers draagt daarom ook zachte lenzen.


Natuurlijk leert je opticien je het 'hoe en wat' van je eerste set lenzen, maar wij hebben ook wat aandachtspunten voor je op een rij gezet.

Allereerst: een betrouwbare opticien

Aangezien het hier om je lichaam en gezondheid gaat, is een betrouwbare opticien heel belangrijk. Wij raden LensOnline aan, een nieuwe speler op de markt waar je al heel gemakkelijk een goede set lenzen kunt scoren. Als je voor het eerst lenzen bestelt bij LensOnline combineer je het goede van twee werelden. Bij de traditionele opticien kun je terecht voor een goede oogmeting en vervolgens kun je de lenzen online bestellen en laten bezorgen. Ideaal! Ook hebben ze op het moment mooie kortingen, houden we van.

Lenzen indoen

Je gebruikt de wijsvinger of de middelvinger van je linkerhand om je ooglid bovenaan vast te houden. Dan trek je met je middelvinger van je rechterhand het onderste ooglid naar beneden. Met je wijsvinger van je rechterhand breng je de lens aan op je oog. 

First things first

De regel geldt: eerst lenzen in, dan make-up op. Zo voorkom je dat heel je mascara gaat uitlopen of dat je de boel ruïneert doordat je met je vingers in en rondom je ogen aan het porren bent. Als je wilt gaan slapen (en geen nachtlenzen hebt) dan kun je het beste eerst je lenzen uitdoen en daarna je make-up eraf halen. Zo voorkom je dat je lenzen onder de make-up komen te zitten, want als je het eraf haalt wil het nog weleens in je oog lopen.

Wennen

Lenzen moeten vaak tot twee weken wennen. Wacht dus even af voordat je gelijk een halfjaarpakket bestelt van je nieuwe lenzen. Soms is het even proberen welke goed bij jouw ogen passen.


Verversen

Vergeet niet om elke dag je lenzenvloeistof te verversen. Dit is erg belangrijk zodat je oog niet gaat irriteren door de vuiligheidjes die je erin krijgt als je de vloeistof niet ververst!

Afspoelen

Soms kan je lens uitgaan of zit er een vuiltje aan en moet je hem even afdoen. Spoel ze dan niet af met water! In je mond is ook een slecht idee, want er zitten superveel bacteriën op je tong. Enne die wil je niet in je oog. Altijd afspoelen met je vloeistof dus.

Verkeerdom

Dit geldt alleen voor zachte lenzen. Let erop dat je lenzen niet verkeerdom indoet. Het lensje moet lijken op een koffiekopje en niet op een soepkom als je hem inbrengt. Daarnaast is het vaak zo dat als je de lens voelt zitten, hij binnenstebuiten zit.  

Musthaves

Houd altijd een doosje en wat vloeistof op zak voor noodgevallen! Ook is het erg handig dat als je op vakantie gaat of een weekendje weg, om reservelenzen mee te nemen.


Sporten

Lenzen zijn ideaal om mee te sporten omdat ze niet in de weg zitten. Met zwemmen kunnen ze wat lastiger zijn. Ze zullen niet zomaar eruit spoelen maar doe niet je ogen open onder water. Dan raak je ze namelijk wel kwijt omdat ze niet meer vacuüm zitten.

Brillenkop

Als je lenzen hebt is het ook erg handig om een bril achter de hand te hebben. Het is fijn om af en toe over te gaan op een lensloze dag om je ogen wat rust te gunnen. Maar ook als je snel in actie moet komen en nog niet erg snel bent in lenzen indoen is een bril altijd handig.

Tip: bij LensOnline kun je momenteel met hoge kortingen lenzen scoren! 

Wat zijn jouw lenzentips?

Dit is een gesponsord artikel.