Ons Soort Loeders: Hoogbegaafd?

Mama door Alies

“Heb je al van Jochem gehoord dat het op donderdag zo lekker rustig in de klas is?” vraagt Hans grinnikend. “Dan stuur ik de meeste kinderen naar de plusklas. Krijgen Jochem en een paar anderen lekker veel aandacht hahaha.”


Met Hans, de vrolijke, omvangrijke meester van Jochem, sta ik langs de lijn bij het schoolvoetbaltoernooi. We kijken voor de zekerheid maar niet en nemen de laatste roddels door. Hij kauwt op een broodje Veel.


 
Middenmootje
Die plusklas is een clubje hoogbegaafden dat ze eens per week bij elkaar zetten. Sinds dit genereuze aanbod heeft onze school de langste wachtlijst van Utrecht-Noord Oost. Een gouden zet van de schoolleider.
“‘Maar Hans … zitten er zulke slimme kinderen in jouw klas dan?”
“Ben jij lekker gek!” Hans zijn buik schudt op en neer van het lachen. “Maar … er zijn altijd genoeg kinderen die zich vervelen. Die klieren. Of treiteren. Of beelddenker zijn. Lage cijfers halen. Weinig aansluiting hebben. Of dat allemaal tegelijk. Je kent het wel.”
“En dat stop je allemaal in die plusklas?”
“Ja, want die ouders weten zeker dat er hoogbegaafdheid achter zit. Dat ze onderpresteren. Dat ze niet begrepen worden omdat ze anderen altijd drie stappen voor zijn. Dat soort grappen. Vroeger ging ik daar dan tegenin. Dan opperde ik dat hun kind ook gewoon een einzelgänger kon zijn, of dromerig, of een middenmootje, of misschien slaapgebrek had. Nou, toen heb ik mijn lesje geleerd. Ik heb echt geen zin meer in die discussies. Vaak eisen ze dan ook nog een IQ-onderzoek, dat soort werk. Tegenwoordig lul ik gewoon mee. Dan zeg ik: ‘Ja, misschien heeft u een punt’, en dan stop ik het kind in de plusklas. Klaar is Hans. Nooit meer ruzie, ouders blij, ik een rustige dag. En jouw Jochem ook hahaha.”
 
Voorgesneden broccoli
Ik weet niet wat ik hoor. “Maar wat vinden je collega’s daar van?”
“Ja, het begint inmiddels wel een beetje op te vallen. Er zitten nu wel heel veel kinderen van mij in dat plusklazzie. Lekker met z’n allen microscopen te ontleden, hahaha. Maar we hebben nu zo’n academische juf in het team en die had meteen al meer uitdaging nodig. Dus zij kan nu moeilijk gaan klagen dat haar klasje te vol wordt.”
Diezelfde middag, na een paar jammerlijk verloren wedstrijden, doe ik nog even snel boodschappen. Bij de voorgesneden broccoli bots ik tegen een moeder op die driftig op haar telefoon zit te tikken. Ze zegt: “Oh sorry, was aan het twitteren. Ik heb zulk goed nieuws: Jasmijn mag ook naar de plusklas!”
“Oh, wat leuk” zeg ik.
Ik wil alweer doorlopen maar dan vraagt ze: “En die van jou?” Ik knik al bijna van nee, maar bedenk me dan dat ik geen zin heb om als enige van de school te erkennen dat mijn kinderen lui en dom zijn.


 
Chinese les
“Jochem is weer met het plusklasje gestopt.”
“Wat? Oh, kon hij het niet aan? Ja, het schijnt heel pittig te zijn”, zegt ze, met een juich-vonkje in haar ogen.
“Nou, het werd eigenlijk wat saai voor hem. Meer van hetzelfde. Niets ten kwade van het klasje, maar ze bieden de stof toch stap voor stap aan terwijl hìj meteen het totaalplaatje voor zich ziet. Nu hebben we hem maar op Chinese les gedaan. Dan komt zijn rechterhersenhelft ook nog eens aan zijn trekken.”
Oh shit, of ging het nu juist om die linkerhelft? Olivia vertelde ooit zoiets en toen luisterde ik blijkbaar maar met een halve hersenhelft.
 
De ogen van mama-Jasmijn worden klein. Ze krabt even aan haar hoofd. Ik ben de lulligste niet en voeg er geruststellend aan toe: “Maar voor sommige kindjes is zo’n klasje echt een uitkomst hoor. Wens haar veel plezier! Ik lees wel op Twitter hoe het haar vergaat.” Ik zwaai en vervolg snel mijn hyperintelligente jacht op bonusaanbiedingen.  



Een helemaal niet zo roze wolk, oude vrienden die je niet meer ziet, keiharde concurrentie tussen moeders, opdringerige vaders, schoolpleinaffaires, etiket-plakkende professionals en tegen je zin de juf helpen: een greep uit de onderwerpen in de serie ‘Ons Soort Loeders’.

Hierin beschrijft Alies haar leven als moeder in het over het paard getilde Utrecht-Oost. Haar nieuwe vriendinnen, waaronder een jaloerse MILF en de Opper-Vagina van het schoolplein, lijken vooral bezig te zijn met de kinderen. Maar gaandeweg komen hun werkelijke behoeften aan het licht. Meer Alies? Kijk op Facebook.com/OnsSoortLoeders
Alies is gecreëerd door Anne-Marie de Ruiter.