Momenten waarop we toch niet zo geëmancipeerd zijn als we altijd roepen

Vrije tijd door Sabine

We worden boos om het feit dat mannen nog altijd meer verdienen dan wij en we willen maar wat graag als net zo krachtig gezien worden als mannen. Toch zijn er ook momenten waarop we toch niet zo geëmancipeerd zijn als we altijd maar roepen…

Als jij in de sportschool in het ijzer hangt, wordt er wijzend naar je gelachen en is er zelfs een of andere flapdrol die vraagt of het niet te zwaar voor je is. Pfft. Zie je er uit als een teer muurbloempje? Jij kan je mannetje wel staan. Toch weten we niet hoe snel we vriendlief in de volgende situaties moeten roepen voor hulp.



Spinnen verwijderen

Wanneer je vriend jullie slaapkamer binnenkomt afkomend op jouw geschreeuw en hij jou tegen het plafond aantreft, weet hij wel hoe laat het is: je bent een spin tegengekomen. No way dat jij dat ding aanraakt en het raam uitgooit. Ieeeeeeeeeh. ‘Haal ‘m weg’, is het enige zinnige wat dan uit jouw mond komt. Je durft het gewoon echt niet.

Band vervangen

Laten we beginnen met de Klassieker der Klassiekers. Een band vervangen is nu eenmaal niet echt aan ons besteed. Geen fietsband, geen autoband, gewoon niet. Het is niet dat je het niet kunt hoor, echt niet. Maar je vent/vader/buurman/oom krijgt je auto veel sneller omhoog gekrikt en besmeurd zijn telefoon niet met vetvlekken wanneer hij moet googelen hoe je de bouten van de band het beste kunt vastdraaien (of überhaupt moet losmaken).
 
Vuilniszak weggooien
Het is gewoon niet onze taak. Het vuilnis weggooien. Stofzuigen, dweilen, koken, het kan allemaal in overleg, maar het vuil buitenzetten is gewoon een echte mannentaak. Basta. Einde discussie. We zijn gewoon niet capabel genoeg om dat taakje op ons te nemen.
  
Tv en andere elektronica aansluiten
Wanneer we met een gebruiksaanwijzing in onze handen staan, is dat vaak een beetje voor de show. Onhandig bestuderen we deze en kijken we stiekem uit onze ooghoek naar onze vriend om te kijken of hij het al tijd vindt om het van je over te nemen. Zelf krijg je dat karweitje echt wel voor elkaar, maar om nou achter de televisiemeubelen te kruipen en draadjes door kleine doorgangen te wurmen, is nou niet echt jouw idee van een leuke zaterdagmiddag. Vriendlief kan dat veeeeel beter!


 
Nummer vragen
Helaas zijn we nog altijd niet zo geëmancipeerd dat we op een leuke vent in de kroeg afstappen om zijn nummer te vragen. We doen (oké: durven) dat gewoon niet. Het is nog altijd de taak van het andere geslacht om jou te veroveren en je het hof te maken. We trekken de broek wat graag aan binnen de relatie, maar niet als het om het veroveren gaat. Dat mag hij gewoon doen.
 
Financiën en ander ingewikkeld geneuzel regelen
Na het avondeten, kroop je vader vaak achter z’n bureau om belasting-, bank- en andere financiële zaken te regelen. Je moeder ontfermde zich over de afwas en toverde daarna de krant tevoorschijn waar ze de hele dag niet aan toe was gekomen. Zo ging dat gewoon, vaders regelde de ingewikkelde zaken. Met veel moeite heb je destijds je eigen stufi geregeld en daar hou je het graag bij. Wanneer de blauwe enveloppen weer op je deurmat vallen, kijk je je vader lief aan en hoop je dat hij ook dit jaar je financiële zaakjes wil regelen. Thanks, pap!

Op welke momenten ben jij toch niet zo geëmancipeerd als jij graag zou willen?