Schelden op de werkvloer? Doen!

Lifestyle door Mariëlle
Soms wil je gewoon eens lekker tekeer gaan op de werkvloer. De frustraties tijdens je werk kunnen weleens hoog oplopen. Wat dacht je van die ene irritante collega die alles beter weet of je stagiaire die weer eens alles verkloot. 

We mogen gewoon lekker tekeer gaan op de werkvloer. Dat is eigenlijk de hele strekking van de resultaten uit het onderzoek van de universiteit van Management School van Liverpool. In de leer bij Gordon Ramsay en shout out loud!

Frustraties op de werkvloer moet je niet opkroppen, schrijft Independent.co.uk. Gooi ze eruit! Weg ermee! De Universiteit van Management School van Liverpool roept werknemers zelfs op om te schelden op de werkvloer. Hierdoor zou de werksfeer verbeteren.


Volgens Dr Dirk Lindebaum, van de Universiteit van Management School van Liverpool heeft het allemaal te maken met morele woede. Morele woede is woede die ontstaat door een persoon die in jouw ogen iets verkeerd doet. Jouw baas bijvoorbeeld, die jou nog steeds geen opslag geeft en maar niet lijkt te zien hoeveel jij voor het bedrijf betekent. Of je collega die je al ZO vaak hebt uitgelegd dat ‘ik vind’ zonder extra t is, omdat in zakelijke mails het plat Amsterdamse dialect er niet doorheen hoort te fietsen. Allemaal frustraties die de wereld in worden geholpen door collega’s en kunnen omslaan in morele woede. Morele woede is anders dan andere vormen van woede die oorzaken kan hebben als pesten, agressie en vijandigheid. Werkgevers missen vaak sociale vaardigheden om morele woede en daarmee verontwaardigheid te verminderen.


Wanneer de morele woede toeneemt kan zich dit totaal verkeerd uiten waardoor het niet meer voor reden vatbaar is. Hierdoor wordt het totaal verkeerd begrepen. Wanneer je die morele woede er meteen uitgooit kan het goed onderbouwd worden. Je kunt veel van Gordon Ramsay zeggen, maar wanneer hem iets niet zint gooit hij het er wel meteen uit. En daardoor weet je precies wat je aan hem hebt. Door het er meteen uit te gooien, druk je anderen met de neus op de feiten, waardoor er makkelijker iets aan het probleem gedaan kan worden. Vervelende situaties kunnen hierdoor sneller hersteld worden in plaats van dat ze een lange nasleep hebben en een lang, irritant onderbuikgevoel in stand houden.

Alleen maar voordelen dus, dat schelden op de werkvloer.

Oké, welke collega zou jij met de neus op de feiten drukken?