Pak je koffer: dit zijn dé reistrends voor 2016

Reizen door Redactie Ze.nl
Oké, we weten dat de vakantie nog niet bepaald in zicht is, maar dromen mag toch altijd? Of je nou voor witte stranden en blauwe zeeën gaat of toch liever wilt backpacken door de ruige jungle: dit zijn dé reistrends voor 2016.
 
Wij liggen het liefst in een hangmat op een tropisch eiland, met een lekkere vent die ons onbeperkt drankjes en eten brengt. Maar we snappen dat sommigen wat avontuurlijker zijn en liever uit een vliegtuig springen met een parachute om. Wat je ding ook is, je kunt in ieder geval inspiratie opdoen met dit artikel. Reisexpert en trendwatcher Tessa aan de Stegge van travel trendbureau Cherry LAB heeft namelijk de reistrends voor 2016 op een rijtje gezet. 
 
Bron
 
1. Solo +
Je zal niet de eerste zijn die met een rugzakje om in z'n eentje op reis gaat. En als we Cherry LAB mogen geloven, zul je ook zeker niet de laatste zijn. Door in je eentje te reizen laat je zien dat je de wereld aankunt en dat je er klaar voor bent om je persoonlijk te ontwikkelen. Overigens betekent solo niet per se dat je alleen reist, want tegenwoordig leg je heel makkelijk contact met andere reizigers. Solo + gaat vooral over nieuwe mensen ontmoeten en dingen doen die je anders nooit zou hebben gedaan. Klinkt best avontuurlijk!
 
2. Verras me
Waar we vroeger alles over onze vakantie van tevoren opzochten, doen we het in 2016 anders. Heel erg anders. We gaan namelijk meer reizen via sites als sprs.me, waar je alleen weet hoe lang je op vakantie gaat. Jup, je bestemming is onbekend! Als je op deze manier reist is alles spontaner en avontuurlijker en wie wil dat nou niet? Het reizen zonder dat je weet waar je naartoe gaat komt voort uit onze drang naar ervaring. We willen ontsnappen uit onze geconditioneerde levens en het maakt ons geen zak uit waarheen. Als we maar weg kunnen, het liefst zo leuk en mysterieus mogelijk.  
 
3. Under the radar
Nee, dit betekent niet dat je voorgoed van de aardbodem verdwijnt, maar dat je naar bestemmingen reist die nog niet zo bekend zijn bij het grote publiek. Denk aan plekken als Iran, Colombia, Sri Lanka, Bhutan of IJsland. Wie zou hier nou uit zichzelf naartoe gaan? Doordat er nieuwe prijsvechters ontstaan dalen de prijzen van vliegtickets en accommodaties, waardoor relatief onbekende bestemmingen ineens heel dichtbij kunnen komen. Dus als je een unieke reis wilt, is dit zeker een aanrader.
 
4. Groen is cool
De 'Millenials' onder ons zullen het beamen: ze hebben een sociaal- en milieubewuste levensstijl die ze ook graag meenemen tijdens hun reis. Volgens Cherry LAB verblijven deze mensen in 2016 liever in groene accommodaties en dragen ze bij aan de economie door bijvoorbeeld vrijwilligerswerk te doen. Ben jij dus helemaal into being green, dan is dit zeker iets voor jou!
 
Bron
 
5. Altijd digitaal
Het is niet verrassend dat technologie in dit rijtje staat, aangezien de hele wereld er inmiddels mee bezig is. Voor reizen betekent het dat reizigers foto's en ervaringen uploaden op sociale platformen. Activiteiten worden vastgelegd en je hebt met virtual reality zelfs de mogelijkheid om bestemmingen te bezoeken vanuit je luie stoel. Toch draait 2016 om het beleven van de reis en gaan we er dus wel echt op uit.
 
6. Alles exclusief
Bij deze trend draait het allemaal om mixen en matchen, oftewel het combineren van luxe met budget. Deze trend is ontstaan doordat je tegenwoordig een miljoen mogelijkheden hebt als het op je reis aankomt. Waar wil ik heen, wil ik duur of goedkoop en wat wil ik doen? Bij 'Alles exclusief' combineer je luxe met outdoor of slaap je tijdens een budgetreis in een wat duurder hotel. Door te mixen en matchen verkrijg je status. We like!
 
7. Op maat en persoonlijk met z'n allen
Dacht je dat het tijdens een reis alleen maar om jou draait? Think again! Ook de mensen die je ontmoet bepalen je status. Denk aan slapen bij locals, een rondleiding van de jongen in het stapelbed naast je in Thailand of spullen lenen van je reisgenootje. Deze trend ontstaat uit het verlangen naar persoonlijke benadering. Doen reisorganisaties het niet, dan organiseren jij en je vrienden zelf wel een tripje samen met wat locals. Je wilt immers bepaalde dingen zien en doen tijdens je reis!

Ga jij in 2016 de trends volgen?