Dingen die je alleen herkent als je een klein zusje hebt

Lifestyle door Mariëlle

"Dat kleine, stomme, irritante kreng? Dat is jouw zusje ja! Hoe zie je dat? Waaraan hoor je dat? Nee, ze lijkt écht niet op je! Tsss." Niemand die geen zusje heeft snapt dit. Maar jij hebt wel een zusje en begrijpt dit donders goed.

Bij elke gelegenheid die je kon aangrijpen (en ook gelegenheden die je eigenlijk helemaal niet kon aangrijpen, maar je improviseerde wel wat) wenste je een klein zusje. Broertjes zijn stom. Je zag het al helemaal voor je hoe je bij een zusje haar haar zou invlechten en haar liet zien hoe de wereld werkte. Anticlimax, zo werkt dat helemaal niet met kleine zusjes. Kleine zusjes zijn vreselijk irritant en dat droombeeld verdween als sneeuw voor de zon zodra dat kleine zusje er dan eindelijk was. De onderstaande punten herkent iedereen die een klein zusje heeft.


1. Toen ze net op de wereld was brulde ze alleen maar. Je kon geen grapjes met haar maken, want die snapte ze nog niet; ze had nog geen haar dat je kon invlechten en van je moeder mocht je haar niet opmaken (zo flauw, dat moet je nog steeds verwerken).

2. Tegen de tijd dat ze leeftijdtechnisch in principe in staat zou moeten zijn geweest dat je haar haar kon invlechten en haar kon opmaken als een Amia styling- opmaakhoofd kon ze met geen mogelijkheid stil zitten. Dat die driedubbele invlecht niet lukte was 100% háár schuld!

3. Ze is zo irritant. Haar stém, haar hoofd, haar houding. ALLES.

4. En dan zegt iedereen ook nog dat jullie zo op elkaar lijken. Qua stém, qua hóuding, qua hóófd... ALLES. Zeg dat nou niet mensen. Bespaar de grote zus dat soort kleinerende opmerkingen. Want laten dit nou nét de punten zijn waaraan jij je irriteert bij je kleine zusje.

5. Alleen jij mag haar pesten. Als iemand anders haar pest, oeioeioei. Dan mag alleen jíj diegene in elkaar stompen. Jij beschermt jouw zusje en niemand anders. Daar zijn grote zussen voor.

6. Ze aapt ALLES van je na. Heb jij van je zuur verdiende geld (je hebt de billen uit je broek gelopen voor €2,80 per uur in één of ander aftands barretje) eindelijk die nieuwe Nike's gekocht waar je maanden voor had gespaard, loopt zij een week later op precíes dezelfde. Gekregen van je ouders. En oh, ze zijn écht anders volgens je moeder, want de veters hebben een totáál andere kleur. En zij kan nog niet werken, en ze wilde ze zo graag. En ja, het is de mode, iedereen loopt tegenwoordig op deze schoenen, dus waarom is het nou zo erg als je zusje er ook op loopt? Nou, omdat het je zusje is, mam. En er zijn verschillende soorten, mam! En laat dat kind er in ieder geval een kutklusje voor doen of zo. Niet eerlijk! Net als bij je lievelingsbroek die zij ook ineens moest. En die 30 andere broeken, schoenen en shirtjes.

7. Ze wil jouw vrienden imponeren. En zij vinden dat nog leuk ook. Zoek je eigen vrienden.

8. Op vakantie moest ze ook altijd al met jou en je vrienden meedoen, omdat jij altijd de eerste was die vrienden had gemaakt. Terwijl jij ook weleens over dingen wilde praten die niet voor haar oren bedoeld waren. En dingen wilde doen die haar ogen niet hoefden te zien.

9. Ze pestte je en ging dan keihard brullen en doen alsof de rollen waren omgedraaid.

10. Ze liet soms ook spontaan haar lip hangen en schreeuwde naar jullie moeder dat JIJ iets verschrikkelijks deed. Euh... maar WANNEER DAN? Echt niet! En toch was jij degene die op d'r kop kreeg voor iets dat nooit gebeurd was.


11. Je maakt je continu zorgen over haar. Ook als weet je heus wel dat ze haar eigen boontjes prima kan doppen.

12. Ze zal jouw hele leven jouw kleine zusje blijven. En daar behandel je haar ook naar. Ook als je straks 80 bent.

13. Ze jat altijd jouw spullen, ook als heb je tegen haar gezegd dat je een moord begaat als ze nog één keer met haar tengels in jouw kledingkast graait, haar lippen op jouw lipstick drukt of haar wimpers langs jouw mascara wappert. Ja, jij hebt mooiere spullen, want ja jij verdient meer geld, want ja jij bent ouder. Dan moet ze ook maar ouder worden.

14. Ja, je spreekt altijd hele duidelijke taal tegen haar, want anders begrijpt dat kleine kind het niet.

15. Oké, vooruit, eigenlijk is ze best lief, maar dat zul je nooit (NOOIT) toegeven.

16. En als ze stiekem een cadeautje voor je heeft gekocht op je te verrassen smelt je als een sneeuwvlokje op de warme motorkap.

17. En als je hoort dat er iets ergs met haar aan de hand is barst je in janken uit. Als niemand kijkt natuurlijk.

18. En eigenlijk ben je ook best trots op haar, omdat ze toch allemaal dingen flikt waarin jij haar had onderschat. Omdat het je kleine zusje is. Je kleine, stomme, lieve zusje. Die inmiddels eigenlijk al best groot is.

19. Jouw kleine zusje kon ook best handig zijn. Je kon haar bijvoorbeeld inzetten als butler. Er was namelijk een moment dat jij al geld verdiende en zij nog niet. En jij wist donders goed dat zij álles deed om ook geld te verdienen. Als was jouw loon van €2,50 per uur geen vetpot, je kon er maar wat makkelijk misbruik van maken.

20. Alle modetrends die je zelf nog niet aandurfde kon je mooi op haar testen. Je propte haar in de meest fashionabele outfits. Of niet. Dat wist je pas aan de hand van de reacties die zij kreeg. Als dat complimentjes waren dan wist je dat jij het ook wel kon dragen. Als mensen haar raar aankeken wist je dat je het zelf maar beter niet kon aantrekken. Haar gevoel voor mode heeft ze dan ook volledig aan jou te danken.

Wie heeft zijn kleine zusje weleens misbruikt als bijvoorbeeld butler?