Waarom je nooit meer op dieet mag gaan

Lifestyle door Elsemieke
Een heleboel afvallen, een tijdje op gewicht blijven om vervolgens alle kilo’s er weer bij aan te eten: we’ve all been there. De een na de andere dieetmethode vliegt ons om de oren, maar eerlijk gezegd worden we er doodmoe van. 

Gezond eten is heel belangrijk, daar kunnen we niet omheen. Maar wordt het niet eens tijd dat we gewoon gaan genieten van wat we eten, in plaats van ons onnodig druk te maken over elke doodenge calorie? De hype om super skinny te zijn en jezelf een slag in de rondte te sporten gaat behoorlijk ver. Dit is waarom je nooit meer op dieet mag gaan. 


Jojo-effect
Eerlijk is eerlijk, na de meeste diëten keilt je gewicht net zo hard weer terug naar het oude getal op de weegschaal. Je gaat weer eten zoals je gewend bent, zeker als je een kort en streng dieet hebt gevolgd. Als je echt een gezonde lifestyle wil dan is dat natuurlijk supergoed, maar dan kun je beter voor jezelf bedenken hoe je dat gaat aanpakken dan weer beginnen aan het zoveelste hippe dieet.
 
Extra kilo's
Door al dat diëten kom je juist aan, want je denkt de hele tijd aan eten en niets anders. Je bent bezig met zo min mogelijk eten, maar door deze mind set is je focus op het voedsel heel groot. Wanneer je dan eenmaal uit de bocht schiet ga je waarschijnlijk helemaal los. Als je toch al de mist in bent gegaan dan kun je net zo goed alle remmen losgooien, herkenbaar?


 
Het werkt niet 
De meeste mensen die aan hun zoveelste dieet beginnen halen hun doel niet, of in ieder geval niet helemaal. De teleurstelling is dan hartstikke groot, want waarom heb je niet gewoon volgehouden? Dat neemt een groot stuk van je zelfvertrouwen weg. Wanneer je wél je doel haalt is de kans dat je terugvalt in je oude gewoonten heel groot. En dan word je vaak nog zwaarder dan voordat je aan het dieet begon.
 
Thinking about... food!
Door jezelf op te leggen dat je niet aan eten moet denken, ga je juist alleen maar aan eten denken. Food, food en nog eens... food! Door de gedachten aan chips, koekjes en andere lekkere dingen uit je hoofd te verbannen zal de verleiding om het te snacken alleen maar groter worden. 

 
Genieten
Het is zonde om niet te genieten van de leuke dingen in het leven. Waarom zou je jezelf allerlei boundaries opleggen als je ook gewoon kan doen waar je zin in hebt? Zolang je erop let dat je voldoende vitamines binnenkrijgt is er niets aan het handje. Dus... had iemand het over een avondje series kijken met wijn en chocola?

Heb jij de diëten inmiddels ook afgezworen?