Mensen met een kilootje meer leven langer!

Lifestyle door Elsemieke
Na een vreetbui met zoveel koekjes en ijs dat je er misselijk van wordt, sta je weer hoofdschuddend op de weegschaal. Toch kan je maar beter stoppen met je zorgen te maken, want die extra kwabjes zijn namelijk zo slecht nog niet!
 

Hoe vaak komt het wel niet voor dat je voor de spiegel staat en vol afschuw knijpt in die rollen rond je middel? Was je maar vijf kilo lichter, dat zou ook nog eens een stuk beter voor je gezondheid zijn. Think again, want volgens een nieuwe Deense studie hebben mensen met een paar kilo te veel eigenlijk niet zoveel om zich zorgen over te maken. Ze profiteren namelijk zelfs van een heel groot voordeel!


Lekker mollig
Het Copenhagen University Hospital in Denemarken analyseerde veertig (!) jaar lang de medische gegevens van ruim 100.000 volwassenen. Hieruit bleek dat mensen die kampen met een te hoog BMI, langer leven dan degenen die een gezond gewicht hebben. Wow, wat een bizar nieuws! Wij zijn er nog steeds ondersteboven van. Ook scoorden de mollige mensen een stuk beter op de gezondheidsmeter dan mensen die ondergewicht hadden, oftewel een BMI lager dan 18.
 
BMI
Oké, als je dus een te hoog BMI hebt, heb je het voordeel dat je langer op deze aardbol mag rondlopen. Dat is super goed nieuws! Het staat wel haaks tegenover de bekende gedachte dat een goed BMI zorgt voor een lang en gezond leven. Volgens de regels van de Body Mass Index heb je namelijk pas een healthy gewicht als jouw getal tussen de 18,5 en 24,9 schommelt. Deze nieuwe Deense studie concludeerde juist dat je met een BMI tussen de 23,7 en 27 de minste kans loopt om vroegtijdig te gaan hemelen.
 
Healthy life
Ho stop! Wilde je al je abonnement op de sportschool opzeggen en voortaan alleen nog maar ijs en taart als ontbijt nemen? Misschien is dat toch niet zo handig, want niemand zegt namelijk dat niet sporten en troep eten je de beste kans geeft op een lang, happy leven. Shit... Wel is dat vastgeroeste BMI eigenlijk niet meer zo up-to-date als we dachten, dus misschien moeten we met zijn allen na gaan denken hoe we die term een beetje kunnen bijstellen.
 
Ben jij tevreden met jouw BMI?