Healthy havermout-custardcake

Eten door Christel
We vinden het heerlijk om een stuk cake naar binnen te werken, maar de calorietjes die erin zitten… Laten we het daar maar niet over hebben. Toch zullen we de cake niet snel laten staan. Ga daarom voor een verantwoorde variant! 
 
We associëren cake vaak met gezelligheid. Op kinderfeestjes mocht je vaak je eigen plak versieren en als je bij je opa en oma op bezoek ging, werd je altijd een versgebakken cake voorgeschoteld. Geen wonder dat we het zo heerlijk vinden. Ook Comfort Snacks kan er geen nee tegen zeggen en om een zadeltassenfestival te voorkomen stelde ze deze gezonde versie samen! 

 
Wat heb je nodig?
  • 150 gram zachte roomboter
  • 150 gram suiker
  • 2 eieren
  • 150 gram amandelmeel of bloem
  • 600 ml melk 
  • 140 gram havermout
  • Snuf baking soda
  • Rasp en sap van 2 citroen
  • Snufje zout
  • 125 gram frambozen en 2 perziken in reepjes gesneden (of ander fruit naar keuze)
 
Zo maak je het 
  1. Verwarm de melk in een pan en voeg de havermout toe wanneer de melk nog net niet kookt. Laat de pan voor 5 minuten op een laag vuur staan en roer regelmatig. Laat de havermout vervolgens afkoelen.
  2. Roer de boter met de suiker tot het goed is vermengd. Voeg daarna de eieren toe en klop dit even stevig door. Zeef de bloem of meel bij het beslag en roer dit opnieuw goed door.
  3. Schenk nu de helft van de afgekoelde havermout bij het beslag en klop het beslag met een garde tot er geen klontjes meer zijn. Mix daarna de rest van de havermout door het beslag.
  4. Voeg nu de baking soda, zout en citroen toe. Als je niet zo’n citroenfan bent, kun je het ook weglaten of alleen het sap van één citroen gebruiken.
  5. Schenk vervolgens het beslag in een ingevette ovenschaal (34×25 cm). Of gebruik ramekins als je kleine porties wilt. 
  6. Verdeel het fruit over de cake en bak de cake daarna voor 45 minuten op 180 graden. Als je de cake ook in ramekins wilt bakken, hoef je deze maar voor 25 minuten te bakken.
  7. Wanneer je de cake uit de oven haalt, zul je zien dat het midden van de cake wiebelig is. Dat hoort zo. De buitenkant van je cake is gewoon cake en de binnenkant doet je denken aan een hemelse custard. Serveer de cake warm. 
 
Eet smakelijk!