Mama / Kinderen
Kinderen

11 do's en don?ts tijdens een kraambezoek

Reageer 0

Het liefst sta je dezelfde dag nog op de stoep bij je vriendin die sinds een paar uur gezegend is met een klein, pasgeboren hummeltje. Toch zijn er een paar ongeschreven regels als het aankomt op een kraambezoekje. Read & learn!
 
Blijf bijvoorbeeld niet uren hangen, maar drink gewoon netjes één drankje en gun de papa en mama daarna weer wat rust. Neem ook niet je drukke viervoeter mee, want dat zal die kleine ook niet erg op prijs stellen. Hieronder 11 don’ts tijdens een kraambezoek.

 

 

 

 


1. De baby oppakken
Hoe graag je in je enthousiasme dat kleine hummeltje ook in je armen wilt nemen, het is niet de bedoeling dat je het kindje zomaar oppakt. Tenzij de mama het teken geeft dat het oké is natuurlijk, dan is er niets aan de hand.
 
2. Advies
Hoe graag je ook een soort moederlijke rol op je wilt nemen en wilt komen met de beste adviezen, hou deze toch maar even voor jezelf. Uiteindelijk zullen de prille ouders hun eigen weg wel vinden. Vragen ze jou om advies, dan kan het natuurlijk wel gewoon!
 
3. Blijven hangen
Voor een koppel dat net een kindje heeft gekregen, en dan met name de mama, is zo’n kraambezoek een hele opgave. Nog moe van de bevalling en alle indrukken, is het gebruikelijk niet al te lang te blijven hangen. Drie kwartier of een uurtje max.
 
4. Huisdiertjes
Natuurlijk wil je het liefst je viervoeter overal mee naartoe nemen. Toch kun je het beestje als je naar een kraambezoekje gaat toch beter even thuislaten. Dit is én goed voor de hygiëne, én goed om de rust te bewaren.
 
5. Avondbezoek
Voor degene die net papa en mama zijn geworden, is het niet fijn als je ’s avonds na negenen nog aan komt zetten. Hoe lief dat ook bedoeld is, plan toch liever overdag ergens een kraambezoekje in om naar het kindje te kunnen kijken.

6. Presentje
Neem vooral iets leuks mee voor de kleine. Een klein rompertje, een jurkje of een truitje. Let wel op het seizoen, anders heeft het kindje er niks aan en hij/zij is er zo uitgegroeid! Een bosje bloemen voor de ouders is natuurlijk ook altijd een goede.

 

 

 

 

 

7. Kritiek
De ouders hebben niet voor niets gekozen voor de naam van hun baby, hoogstwaarschijnlijk omdat ze het een mooie naam vinden. Het is dan ook niet zo netjes om je uitgesproken (niet zo positieve) mening over de naam te delen.  
 
8. De mama
Wij snappen allemaal dat jij stiekem ook wel wilt weten hoe de buik van de mama er op dit moment uitziet, of wat er down under wel of niet intact is gebleven. Toch is het niet zo beleefd om een kanon aan vragen over dit onderwerp af te vuren op de mama die net mama is geworden.
 
9. Foto’s
Vraag van tevoren altijd eerst even of het oké is als je wat foto’s maakt. Sommige ouders vinden dit niet fijn in verband met de bescherming van hun kindje. Plaats ook niet zomaar foto’s van de baby op social media! Wie weet willen de ouders dit absoluut niet.
 
10. Griepje
Heb jij te kampen met een flink griepje inclusief de keelpijn en de snotneus? Bewaar dat kraambezoekje dan toch maar eventjes voor een ander moment. Dat pasgeboren hummeltje is nog superkwetsbaar voor ziektes met een nu nog zo lage weerstand.
 
11. Eigen kinderen
Het liefst neem je je eigen kindjes natuurlijk overal mee naartoe. Zijn ze al wat ouder, let dan wel op dat ze niet te druk zijn en zich een beetje rustig kunnen houden. Te veel drukte is niet fijn voor de pasgeboren baby, maar ook niet voor de ouders.
 
Wat vind jij een echte don’t tijdens een kraambezoek?

Reageer 0

Reacties

Ze.nl reacties (0)
Schrijf als eerste een reactie:

Om te kunnen reageren moet je eerst

Annuleren
Gebruik een @ om iemand te noemen