Jammer dan: liefde op het eerste gezicht is maar zeldzaam

Relaties door Sabine

Liefde op het eerste gezicht klinkt ontzettend romantisch. En romantisch zal het vast zijn als het je overkomt. Met de nadruk op ‘als’. Liefde op het eerste gezicht schijnt namelijk lang niet zo vaak voor te komen als de romcoms je doen geloven.  
 
We zouden allemaal willen dat we net zoals in de films op een straathoek tegen een knapperd aanlopen, we elkaar in de ogen kijken en een passievolle zoen delen. Of in ieder geval telefoonnummers uitwisselen. Maar helaas schijnt liefde op het eerste gezicht niet vaak voor te komen. Sterker nog, volgens onderzoekers gebeurt dat pas op het vierde gezicht. 

 
Hoe vaker, hoe aantrekkelijker 
Vaak vinden we iemand er helemaal niet zo gelikt uitzien wanneer we hem voor de eerste keer zien. Amerikaanse onderzoekers aan New York State stellen dat hoe vaker je iemand ziet, hoe aantrekkelijker je hem vindt. Hiervoor werden verschillende mensen beoordeeld op hoe aantrekkelijk ze waren op 9 verschillende punten. Vervolgens selecteerden de wetenschappers 112 van die beelden waarvan de helft als aantrekkelijk beoordeeld werd. 22 vrijgezelle mannen en vrouwen kregen deze beelden vervolgens onder de neus geschoven en moesten aangeven hoe aantrekkelijk de personen waren. 
 
Hierna lieten de wetenschappers dezelfde foto’s nog een keer zien aan dezelfde deelnemers, maar dan in een andere volgorde. Tijdens de tweede beoordelingsronde, bleek dat mensen die al knap werden bevonden, nog meer in de smaak vielen. 


 
Herhaling 
Volgens psycholoog Ravi Thiruchselvam waren de deelnemers verbaasd over de uitkomsten. Zelfs wanneer ze iemand helemaal niet aantrekkelijk vonden, vonden ze deze persoon wel knapper als ze hem of haar vaker hadden gezien. De onderzoekers concluderen dus dat verliefdheid moet groeien en dat liefde op het eerste gezicht erg zeldzaam is. 
 
Geloof jij in liefde op het eerste gezicht?