Lifestyle / Psyche & spiritualiteit
Psyche & spiritualiteit

Dit is waarom we vaker complimentjes moeten geven

Reageer 0

Wij vrouwen zijn als het ware de beste als het gaat om piekeren. We piekeren over ons uiterlijk, over onze relatie, over ons werk, echt over alles waarover te piekeren valt. Vaak stopt dat getwijfel als iemand een compliment geeft.  
 
Je hebt van die dagen dat je het idee hebt dat je er totaal niet uitziet. Je hebt voor jouw gevoel een bad hair day en je blinkt niet uit met je OOTD. Tot iemand zegt: ‘Hey, wat leuk je haar!’. Je begrijpt er zelf geen mallemoer van, maar toch vrolijkt dit je op en zit je er gelijk al minder mee dat je haar niet zit zoals jij wilt. 
 
 
We vinden het vaak makkelijker om iets te vinden wat iemand niet goed doet. Maar dat goede gevoel en waardering willen we allemaal toch meemaken? En om deze redenen zouden wij iemand elke dag een complimentje moeten geven: 
 
… Als je iemand een compliment geeft, haalt dat het beste in iemand naar boven. De persoon die het complimentje ontvangt, zal zo vaker de neiging hebben om het gewaardeerde gedrag te vertonen. Complimenteren hebben een duurzamer effect dan bijvoorbeeld het geven van straf. 
 
… Onze behoefte om gewaardeerd te voelen is een van de basisbehoeftes die wij hebben als mensen. Zodra er te weinig gewaardeerd wordt, kan het invloed hebben op relaties. Op het werk kan het er bijvoorbeeld voor zorgen dat werknemers niet meer willen blijven. Je ziet dit regelmatig gebeuren, terwijl het eigenlijk heel makkelijk te voorkomen is. Het kost je niks en het is een win-winsituatie.
 

 
… Complimenten maken ons gelukkiger dan materialistische spullen zoals cadeaus. Als iemand ons een compliment geeft, wordt er een stofje in onze hersenen geactiveerd: dopamine. Zodra de hoeveelheid dopamine stijgt krijgen wij een goed gevoel. 
 
… Complimenten geven versterkt de band tussen mensen. Dit maakt het ook mogelijk om af en toe wat minder goede feedback te geven, omdat je hierdoor wederzijds respect opbouwt. Compensatie! 
 
… Soms zit iemand er helemaal doorheen en hoe fijn is het als jij iemand kan opvrolijken met een compliment? Dit doet alleen niet de desbetreffende persoon goed, maar ook jij krijgt hier een goed gevoel van. Twee vliegen in één klap! 
 
… Compliment geven kost helemaal niets en toch bezorg jij iemand een goed gevoel. Misschien lijkt dit in het begin moeilijk, alleen het is een kwestie van oefenen. Begin eens bij je broertje, zusje of ouders. 
 
Hoe vaak geef jij iemand een complimentje? 
Reageer 0

Reacties

Ze.nl reacties (0)
Schrijf als eerste een reactie:

Om te kunnen reageren moet je eerst

Annuleren
Gebruik een @ om iemand te noemen