Schoonheidsgeheimen uit Marokko

Lichaam door Jet
Elk land kent haar eigen schoonheidsrituelen en beautygeheimen; Marokko is hier zeker geen uitzondering op. Tijdens een persreis naar Agadir probeerde ik de schoonheidsgeheimen van de Marokkaanse vrouwen te ontdekken; met succes!

Persoonlijk vind ik Marokkaanse vrouwen prachtig: grote sprekende ogen, een egale huid, een curvy lichaam, lang pikzwart haar en ze zien er vaak tiptop verzorgd uit. Dit maakte me nieuwsgierig naar hun schoonheidsgeheimen? Wat doen zij allemaal om er zo uit te zien; wat kunnen wij van hen leren op beautygebied? Enkele Marokkaanse schoonheidsgeheimen op een rij...

Maryam Hassouni: een prachtige Nederlands-Marokkaanse actrice

Hammam
Marokkaanse vrouwen hechten veel waarde aan een schoon lichaam en daarom gaan ze regelmatig naar de hammam. Dit is een badhuis/schoonheidsritueel waarbij je zeer grondig gereinigd wordt. Tijdens een persreis naar de Marokkaanse badplaats Agadir heb ik zelf een hammam-experience gehad in resort Paradis Plage. Eerst mocht ik plaatsnemen op een verwarmde stenen bank in een warme ruimte vol stoom. Vervolgens werd ik volledig ingesmeerd met black soap: deze plantaardige zeep wordt gemaakt van zongerijpte olijven en werkt zeer reinigend, voedend en verzorgend. Daarna werd ik van top tot teen gescrubd met een speciale handschoen. Echt elk plekje van mijn lijf werd onder handen genomen en hoewel het soms best pijnlijk was, was het zeer de moeite waard. Hele vellen dode huid kwamen van mijn lijf af! Als laatste werd ik ingesmeerd met een ghassoul-pakking. Ghassoul is lava-aarde dat gewonnen wordt in het Marokkaanse Atlasgebergte. In aanraking met water wordt het een soort kleipasta die je kunt gebruiken als gezichts- en/of haarmasker, lichaamspakking of als alternatief voor zeep en shampoo bij allergieën en huidproblemen. Ghassoul reinigt en verzorgt de huid nog dieper. Toen de lichaamspakking was afgespoeld kon ik niet geloven hoe zacht mijn huid was. Mocht jij binnenkort naar Marokko gaan, dan is een bezoekje aan een hammam een absolute must! Al deze producten zijn ook online te koop, dus je kunt ook zelf je eigen minihammam creëren. 
 

Indringende ogen
Marokkaanse dames hebben vaak prachtige opvallende ogen. Om hun oogopslag nóg indringender te maken gebruiken sommige vrouwen khôl: de voorloper van ons westerse khôlpotlood. Met een geslepen houten stokje brengen ze de zwarte poeder aan op de binnenkant van de ogen. Op elke souk (Arabische markt) vind je khôl en zo'n speciaal aanbrengstokje. Even oefenen, maar dan heb je meteen een mooie mysterieuze uitstraling!


Arganolie
Veel oudere Marokkaanse vrouwen hebben nog steeds een strakke, mooie huid. Hun geheim? Arganolie, ook wel het vloeibare Marokkaanse goud genoemd! Arganolie wordt geperst uit de pitten van de vrucht uit de arganboom. Deze bomen zie je overal staan in het zuiden van Marokko; vaak vol met geiten. De geiten knabbelen aan de bladeren en eten de vruchten, maar spugen de harde noot uit. Berbervrouwen verzamelen deze noten, kraken ze en persen de pitten tot olie. Arganolie mag met recht een wondermiddel genoemd worden, want het goedje zit vol met heilzame stoffen als essentiële onverzadigde vetzuren, vitamine E en talrijke antioxidanten. Je kunt het zo gek niet bedenken of arganolie is er goed voor. Van het versterken van je nagels tot het behandelen van huidaandoeningen; arganolie voedt, hydrateert en versterkt. Niet alleen gaat het rimpels tegen, de olie roeit puistjes uit, laat je haar glanzen, vervaagt littekens, zorgt voor een zijdezachte, soepele huid en rekent af met droge, jeukende plekjes. Tip: bezoek tijdens je reis in Marokko een argancoöperatie. Zo kun je met eigen ogen zien hoe de olie gemaakt wordt en meteen wat flesjes inslaan; het is dan namelijk een stuk goedkoper dan in Nederland!


Muntthee
Muntthee is de nationale drank in Marokko en het wordt de hele dag door gedronken. Muntthee is niet alleen lekker, maar het heeft ook een medische werking. Het is goed voor de spijsvertering én voor de huid. Het lost overtollig talg op en het zou ook bacteriën doden. Eén nadeel: Marokkanen drinken hun muntthee mier en mierzoet. Niet echt gezond dus! Maar als je die suiker laat zitten, heb je een heerlijk drankje dat goed is voor je lijf en huid.
 
Producten van de natuur

Zoals jullie hierboven kunnen lezen, wordt er in Marokko veel gebruik gemaakt van traditionele, niet chemische schoonheidsproducten zonder kleurstoffen, bewaarmiddelen en dierlijke ingrediënten. Zou dit het geheim zijn achter de schoonheid van de Marokkaanse vrouwen?


Wil je nog meer te weten komen over de schoonheidsgeheimen van Marokko? Breng dan zelf eens een bezoekje aan dit prachtige land. Kijk voor meer informatie over Agadir en andere bestemmingen op de website van het Nationaal Marokkaans Verkeersbureau!

Welke Marokkaanse vrouw heeft nog een beautygeheim voor ons in petto?