Leena is ambassadrice van BOSK Jongeren

De maatschappij door Redactie Ze.nl
Leena heeft een handicap: ze is spastisch. Gelukkig heeft ze een positieve instelling èn ze is ambassadrice voor BOSK jongeren, een vereniging voor motorisch gehandicapten en hun ouders. Leena vertelt haar bijzondere verhaal.

Leena

: "Vroeger hield ik veel rekening met mijn handicap. Ik zit in een rolstoel, dus secretaresse worden leek me het meest geschikt. Dat is vooral zittend werk, telefoontjes afhandelen en brieven schrijven. Het lijkt me nu nog steeds leuk, maar mijn droom is om mijn dagen te vullen met fotoshoots, interviews, acteren, en misschien zelfs presenteren."

Mis(s) verkiezing 2007
Van jongs af aan is Leena al geïnteresseerd in mode, make-up, acteren en modellenwerk, zoals heel veel meiden. Maar toen een vriendin van haar vroeg waarom ze niet meedeed aan de selectieronde voor de Mis(s) verkiezing, vond ze het tijd om actie te ondernemen.

Leena: "Ik heb het aanmeldingsformulier opgestuurd en mocht op gesprek komen in Hilversum. Het ging toen allemaal heel snel. Interviews, foto?s en op de radio bij Q-music. Het was echt een superleuke ervaring. Helaas ben ik elfde geworden, maar ik had wel ineens meer naamsbekendheid en kon op mijn cv zetten dat ik deel had genomen. Bovendien sta ik op de Mis(s) kalender van dat jaar (2007, red.)! In die tijd ben ik ook op het idee gekomen om me in te zetten voor een positieve beeldvorming rondom mensen met een handicap. Ik heb zelf een handicap, dus ik zie mezelf als voorbeeld en wil ook aan andere mensen laten zien dat ik trots ben op wie ik ben."

Leena in de media
Leena probeert zo veel mogelijk in tijdschriften en op tv te komen. Dit alles om te laten zien dat mensen met een handicap in het straatbeeld horen. Ze heeft al veel bereikt in de media, maar dit is pas het begin.

Leena: "In september 2009 stond ik op de cover van het tijdschrift Vriendin. Ik heb toen in Amsterdam een fotoshoot gehad, heel gaaf. In 2010 heb ik een figurantenrol gekregen in de soapserie Onderweg naar Morgen. Hier heb ik heel hard voor gestreden: veel gemaild en gebeld. Toen het eenmaal zover was mocht ik naar de studio?s in Aalsmeer komen en ben ik een paar keer in beeld geweest. Verder heb ik mee gedaan aan de reclame van de Ik Kan-campagne van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Ik vond het erg leuk om aan deze campagne mee te werken."

Geadopteerd uit India
Als baby van zeven maanden is Leena geadopteerd vanuit India. Het kindertehuis had haar gezond verklaard en dus kon ze geadopteerd worden. Toen ze na anderhalf jaar nog niet kon lopen, werd geconstateerd dat Leena spastisch was.

Leena: "In India wisten ze niet dat ik spastisch was, anders was ik helemaal nooit ter adoptie afgestaan. Dat ik nu de kans heb gekregen om in Nederland op te groeien is heel bijzonder en dat besef ik maar al te goed. In 2008 ben ik terug geweest naar het kindertehuis Bal Anand, als ambassadrice van stichting Welzijn Kinderen Bal Anand. Ik realiseerde me toen dat als ze wel wisten dat ik spastisch was, ik in India opgegroeid zou zijn. Ik probeerde me dat voor te stellen.

De kinderen die in Bal Anand wonen, hebben het relatief goed. In vergelijking met Nederland is het natuurlijk een hele andere wereld. De stichting is bezig om een project begeleid wonen op te zetten. Dit voor de kinderen die vanwege hun handicap(s) niet voor adoptie in aanmerking komen. Ze kunnen niet altijd in het kindertehuis; daarom wordt op 80 kilometer van Mumbai een zorgboerderij  gebouwd. Er wonen nu al negen kinderen van boven de achttien jaar. De zorgboerderij heet Umang, wat Nieuwe Hoop betekent. Er kunnen ongeveer 55 meervoudig gehandicapte weeskinderen wonen. Mijn rol is de stichting en het project Umang promoten, de media benaderen, sponsors en donateurs zoeken, meedenken over aanpassingen en voorzieningen".

Wil je meer weten? Neem dan een kijkje op de website van Stichting Welzijn Kinderen van Bal Anand.
 
Positief
Bij Leena is het glas altijd halfvol. Ze geeft haar leven op dit moment een dikke acht.

Leena: "Ik geniet van mijn leven en ben trots dat ik in Nederland ben opgegroeid. Omdat ik die kans heb gekregen, wil ik hem ook benutten. Ik wil een boegbeeld zijn voor mensen met een handicap, het positieve uitstralen en overbrengen. Een voorbeeld zijn voor jongeren met een handicap en aan jongeren zonder handicap laten zien dat ik niet anders ben."

Nieuwsgierig geworden naar fotoshoots van Leena? Kijk dan eens hier


Fotografiecredit: Roelof Kram