De tijd dat vegetariërs werden gezien als zweverige geitenwollensokken-types, is lang voorbij: het is hip om geen vlees te eten. Heel Hollywood is ‘going veggie’ en ook de Nederlandse sterren weten de weg naar de groenteburgers en tofoe te vinden. Maar wat houdt vegetarisme nou eigenlijk precies in en hoe begin je ermee? Vegetarisme voor Dummies!

Een vegetariër eet geen vlees, vis, schaaldieren, gevogelte en insecten, aldus de Nederlandse Vegetariërsbond. Binnen het vegetarisme bestaan verschillende substromingen die deze definitie strikter of minder strikt hanteren.

Het is onbekend hoeveel vegetariërs Nederland op dit moment telt, maar zeker is dat het aantal groeit. De berichtgeving over de misstanden in de vleesindustrie en publicatie van boeken als Skinny Bitch, heeft veel mensen doen besluiten geen vlees meer te eten. Daarnaast zijn er mensen die uit gezondheidsoverwegingen vegetarisch eten. Uit verschillende onderzoeken is gebleken dat er verbanden bestaan tussen het eten van vlees en het ontstaan van bepaalde ziekten.


Het kan geen kwaad minder of geen vlees te eten. Volgens het Voedingscentrum is het vooral belangrijk dat je de 'Schijf van Vijf' volgt en het vlees vervangt door vleesvervangers. De meeste supermarkten beschikken tegenwoordig over een aardig assortiment om uit te kiezen. Zo zijn er groenteburgers en vegetarische schnitzels, maar ook sojaproducten als tofoe en tempeh. In restaurants staan er steeds vaker vegetarische gerechten op de kaart of is de kok bereid een gerecht vegetarisch te maken op verzoek.

Yvonne eet sinds haar studietijd geen vlees meer. "Toen ik op kamers ging, heb ik me meer in vegetarisme verdiept door erover te lezen en stopte ik uiteindelijk helemaal met vlees eten. Daarvoor kreeg ik thuis wel een omelet als we karbonade of biefstuk aten, maar als er macaroni op het menu stond, moest ik gewoon met de pot mee-eten". Het vleesloze leven valt haar niet zwaar. "Het enige wat ik soms mis, zijn mijn moeders gehaktballen en saucijzenbroodjes. Misschien wil ze die eens voor me maken van scharrelgehakt", vertelt Yvonne. Dat het imago van vegetariërs is veranderd, beaamt ze: "Vroeger vroeg iedereen 'Waarom?' als je zei dat je vegetariër was. Dan moest je jezelf echt gaan verdedigen, heel vermoeiend. Tegenwoordig is dat gelukkig niet meer zo erg. Vegetarisch eten is ingeburgerd."


Er zijn drie voedingsstoffen erg belangrijk voor vegetariërs: vitamine B12, ijzer en eiwit. B12 komt alleen voor in dierlijke producten, dus vegetariërs moeten dagelijks zuivel gebruiken om deze stof binnen te krijgen. IJzer en eiwit zit ook in plantaardige producten, maar deze is vaak van iets mindere kwaliteit dan de dierlijke variant, dus daar moeten grotere hoeveelheden van worden toegevoegd aan de dagelijkse voeding van een vegetariër.

Ben je enthousiast geworden over vegetarisch eten? Yvonne tipt de website van Albert Heijn als bron van simpele vega-gerechten met veel variatie. Of neem een kijkje op de blog van Sabine, The Fruit Pursuit, waar je naast vegetarische ook veganistische recepten vindt.

Hoe vaak eet jij vegetarisch?