Het orgasme!

Intiem door Redactie Ze.nl

Wat is een orgasme?
Als je iemand vraagt wat een orgasme is, krijg je hoogstwaarschijnlijk het antwoord 'Duh, dat weet je toch als je er een gehad hebt!' Maar geen enkele test kan aantonen of je een orgasme hebt gehad. Ook bestaat er niet één sluitende definitie van het orgasme. Klaarkomen kan lichamelijk, geestelijk, emotioneel en zelfs spiritueel zijn. 

Psychologisch
Psychologisch is een orgasme gebaseerd op subjectieve ervaringen van voldoening, opluchting en ontspanning. De meeste mensen verwoorden het als een ultiem genot en een gevoel van geluk, verbintenis en intimiteit. Sommigen ervaren ook een geestelijke bevrediging die ze als iets spiritueel zien.

Fysiek
Fysiek kun je een orgasme herleiden uit bepaalde lichamelijke reacties. Zo gaat je hart sneller kloppen, stijgt je lichaamstemperatuur, verkleurt je huid, veranderen je hormoonverhoudingen, trekken je spieren samen en volgt er, min of meer, een ejaculatie.

Vrouwelijk orgasme
Bij een vrouwelijk orgasme wordt de vagina vochtig en zwelt de clitoris op. Vlak voor het orgasme verdwijnt de clitoris in een huidplooi en worden de kleine schaamlippen donkerder van kleur. De vagina wordt 30% kleiner en sterk doorbloed. Tijdens het orgasme trekken de baarmoeder, de vagina en de spieren in de onderbuik samen. Na het orgasme verschijnt de clitoris weer. Anders dan bij mannen hebben sommige vrouwen geen rustperiode en kunnen ze snel na een orgasme opnieuw tot een climax komen als ze gestimuleerd blijven.

Mannelijk orgasme
Bij een man bestaat het orgasme uit een snelle ritmische samentrekking van de prostaat en de spieren bij de penis. Door de spiersamentrekking wordt het opgeslagen sperma uit de penis gestoten, de ejaculatie. De hoeveelheid van en de kracht waarmee het sperma naar buiten wordt gestoten varieert van man tot man en van de periode tussen twee orgasmen. Toch heeft de man na het orgasme een rustperiode, van een minuut tot langer dan een half uur, nodig voordat hij weer kan klaarkomen. Tijdens deze periode kan het pijnlijk zijn om de penis te stimuleren. Mannen kunnen een orgasme hebben zonder ejaculatie en een ejaculatie zonder orgasme.

Clitoraal of vaginaal orgasme
Freud onderscheidde vaginale (goede) en clitorale (slechte) orgasmen. Volgens zijn definitie komt een goed orgasme door een vaginale penetratie en een slecht orgasme door stimulatie van de clitoris. Gelukkig worden Freuds theorieën over het orgasme door huidige wetenschappers niet meer ondersteund.

Squirten
Sommige vrouwen ejaculeren, of beter bekend: squirten. Maar veel vrouwen vermijden het om te ejaculeren, omdat het gevoel enigszins lijkt op plassen. Waarschijnlijk squirten de meeste vrouwen dus niet omdat ze het mentaal verhinderen. Gedacht wordt dat vrouwen ejaculeren als hun G-plek gestimuleerd wordt.

G-spot
De G-spot is een erogene zone van de vrouw. Het heeft niets met de letter G te maken, het heet alleen zo omdat het genoemd is naar de 'ontdekker', de heer Gräfenberg. Door het stimuleren van de G-plek hebben sommige vrouwen een heviger orgasme. Ook wordt de stimulatie van deze, voor veel vrouwen nog mysterieuze, plek als de mogelijke oorzaak van de vrouwelijke ejaculatie (squirten) gezien. Wat niet veel mensen weten is dat ook de man een G-spot heeft: in de anus op de plek waar de prostaat gemasseerd kan worden. Bij sommige mannen heeft dat een verrassend effect!

Klaarkomen is gezond
Hoewel er nog geen juiste definitie van het orgasme bestaat, wijzen verschillende onderzoeken wel uit dat het erg goed is voor de gezondheid. Een orgasme levert dus niet alleen puur genot (fysiek, emotioneel, psychisch en soms zelfs spiritueel), maar is ook nog eens gezond! De positieve effecten gaan verder dan alleen een fijn en ontspannen gevoel.

Mannen die regelmatig klaarkomen hebben minder kans op een vroegtijdige dood én minder kans op prostaatkanker dan mannen die niet regelmatige orgasmen beleven. Ook hebben de hormonen die vrijkomen tijdens een orgasme een beschermend effect tegen kanker en hartziektes en het ontspannende effect van oxytocine en andere endorfinen die vrijkomen tijdens het klaarkomen helpen tegen stress en zorgen voor een goede slaap. Tenslotte blijk uit wetenschappelijk onderzoek dat klaarkomen een middel tegen migraine en hoofdpijn kan zijn.