Kerstmenu deel 1: amuses

Eten door Jet

Wat is een amuse eigenlijk?
Een amuse is een klein hapje dat geserveerd wordt op een klein lepeltje, een klein schoteltje of in een klein borrelglas. De functie van het aanbieden van een amuse is om een accent te leggen op de gastvrijheid, een groetje uit de keuken, danwel een visitekaartje van jouw kookkunsten. De belangrijkste functie van de amuse is het opwekken van de eetlust, het prikkelen van de smaakpapillen en het moet er natuurlijk oogstrelend uitzien.

Courgetterolletjes met tonijn (12 stuks)

Ingrediënten
2 courgettes
2 eetlepels olijfolie
1 blikje tonijn op water (185 g), uitgelekt
2 eetlepels mayonaise
1/2 zakje verse dille (a 15 g)
2 eetlepels kappertjes (potje), fijngehakt
versgemalen zwarte peper

Materialen
cocktailprikkers, grillpan, staafmixer of keukenmachine

Bereiden
Grillpan voorverwarmen. Elke courgette met groot scherp mes in de lengte in 6 dunne plakken snijden. Plakken aan beide kanten met olie bestrijken. In grillpan plakken courgette in 3-4 min. bruin en gaar grillen, halverwege keren. Laten afkoelen. In keukenmachine of met staafmixer tonijn met mayonaise pureren. Enkele takjes dille voor garnering apart houden, rest van dille fijnsnijden en met kappertjes door tonijnmengsel scheppen. Op smaak brengen met zout en peper. Plakken courgette droogdeppen en dun met tonijnmengsel bestrijken. Plakken voorzichtig oprollen en met cocktailprikkers vastzetten. Rolletjes rechtop op schaal zetten en garneren met apartgehouden dille.

Zalmrolletjes met limoenricotta (16 stuks)

Ingrediënten
1 limoen
1/2 bakje ricotta (kaas, bakje a 250 g)
zout en (versgemalen) peper
200 g gerookte zalmfilet
1/2 zakje verse basilicum (a 15 g)

Materialen
plasticfolie
Bereiden
Limoen schoonboenen en boven kom groene schil eraf raspen. Limoen uitpersen. Ricotta, zout en peper naar smaak door limoenschil mengen. Op werkvlak stuk folie uitspreiden. Plakjes zalm erop leggen in rechthoek van ca. 20 x 16 cm. Limoensap erover sprenkelen en zalm voorzichtig bestrijken met dun laagje limoenricotta. Afdekken met blaadjes basilicum. Met behulp van folie zalm vanaf lange zijde oprollen. Zalmrol in folie wikkelen. In koelkast ca. 1 uur laten opstijven. Folie verwijderen en rol met scherp mes in plakjes van ca. 1 cm dik snijden.

Bruchetta met tomaat, basilicum en mozzarella (20 stuks)

Ingrediënten
1 stokbrood
2 eetlepels olijfolie
zout en versgemalen peper
1 fijngesneden teentje knoflook
4 grote tomaten
2 eetlepels fijngesneden verse of diepvries basilicum
2 bolletjes mozzarella

Bereiden
Verwarm de oven voor op 200ºC. Snijd het stokbrood in dunne sneetjes en leg deze op een ovenplateau met vetvrij papier.
Besprenkel het stokbrood met olijfolie. Strooi hierover fijngesneden knoflook en kruid ze met peper en zout. Bak vervolgens de stokbroodsneetjes in de oven tot ze goudbruin zijn.
Laat ze daarna buiten de oven afkoelen. Snijd in de tussentijd de tomaten in vieren en verwijder de zaadjes. Snijd het vruchtvlees in kleine blokjes en verdeel deze over het stokbrood. Strooi hierover de basilicum. Snijd daarna de mozzarella in plakjes en verdeel deze ook over het stokbrood. Kruid de mozzarella met peper en zout.
Zet de bruschetta vervolgens terug in de voorverwarmde oven en laat de mozzarella 5 minuten smelten. Haal ze daarna uit de oven en serveer meteen!

Meloencocktail met basilicum en serranoham (ongeveer 15 borrelglaasjes)

Ingrediënten
1 galiameloen
2 eetlepels
olijfolie met basilicum (fles a 250 ml)
2 takjes verse basilicum (zakje a 15 g), blaadjes fijngesneden
2 plakken serranoham

Bereiden
Halveer de meloen en schep met een lepel de zaadjes eruit. Snijd de helften in dunne plakken en verwijder de schil. Doe de meloen met de olie en de blaadjes basilicum in een schaal en laat de smaken minimaal 15 minuten intrekken. Snijd de plakken ham in de lengte doormidden. Verhit een koekenpan met antiaanbaklaag en bak de ham hierin (zonder olie) droog. Laat de ham op een stuk keukenpapier uitlekken. Verdeel de stukken meloen met aanhangende olie over vier borrelglazen en steek in elk glas een stukje krokante serranoham.

Volgende week een suggestie voor een voorgerecht: Pumpkin soup met pumpkin seed pesto!