Mijn slaaphouding zegt dat ik...

Ontspanning door Saskia

Dit wisten we al over slapen
Om je lichaam en geest echt tot rust te laten komen, heb je ongeveer zeven tot acht uur slaap per nacht nodig. De hoeveelheid slaap die je nodig hebt, verschilt van mens tot mens. Je leeftijd speelt bijvoorbeeld ook een rol in je slaapbehoefte. Hoe ouder je bent, hoe minder slaap je nodig hebt. Het is belangrijk om genoeg te slapen. Gezonde slaap bevordert namelijk je stemming, energieniveau, creativiteit, gezondheid, denkvermogen en nog veel meer. Slecht en te weinig slapen zorgt daarnaast voor gewichtstoename.

Dit wisten we nog niet over slapen
Iets heel anders dan je behoefte aan slaap, is je slaaphouding. Iedereen heeft wel een favoriete houding in bed: je slaapt misschien beter op je buik of op je zij. Je favoriete slaaphouding vertelt veel over je persoonlijkheid. En als je met zijn tweeën slaapt, is de slaaphouding van jou en je partner een afspiegeling van jullie relatie.

Alle slaaphoudingen op een rij
Foetushouding: Je ligt op je zij. Als een foetus in de baarmoeder probeer je in elkaar gedoken je romp en gezicht te beschermen. Ook al kom je op anderen soms kordaat over, van binnen ben je gevoelig, verlegen en onzeker. Voor jou geldt ruwe bolster, blanke pit. Ben je ergens bang voor?

Semi-foetaal: De populairste slaaphouding, omdat ongeveer 50 procent van de mensen op deze manier slaapt. Je ligt op je zij met je benen gedeeltelijk opgetrokken. Deze semi-foetale houding biedt warmte en bescherming, maar tegelijkertijd ook beweeglijkheid. Deze balans weerspiegelt je dagelijks functioneren. Als dit je favoriete houding is, dan ben je waarschijnlijk evenwichtig, zelfverzekerd, sociaal en emotioneel stabiel.

Koninklijk: Hierbij slaap je op je rug. Als echte rugslaper ben je zeker, heb je veel zelfvertrouwen en een sterk karakter. Je accepteert wat het leven je brengt, staat constant open om te ontvangen én te geven.

Soldaat: Je slaapt op de rug met je armen langs je lichaam. Als dit je favoriete slaaphouding is, ben je waarschijnlijk rustig en gereserveerd. Je houdt niet van poppenkast en stelt hoge eisen aan jezelf en anderen.

Vrije val: In deze slaaphouding slaap je op je buik, met je armen op het kussen en je hoofd zijwaarts. Als buikslaper probeer je zoveel mogelijk in contact te blijven met je omgeving en houd je van gezelschap. Vanwege je gebrek aan zelfvertrouwen en nervositeit heb je graag de touwtjes in handen. Dit kan leiden tot perfectionisme en faalangst. Je krijgt liever geen kritiek en hebt een hekel aan extreme situaties.

Zeester: Je ligt je op je rug met je armen op het kussen. Deze slaaphouding geeft aan dat je een open kijk op de buitenwereld hebt. Je hebt in je hart plaats voor iedereen en luistert graag naar mensen. Je maakt gemakkelijk vrienden, maar wilt niet te veel in de belangstelling staan.

Houtblok: Je ligt kaarsrecht in bed: zijwaarts met je armen langs je lichaam. Als je zo het makkelijkst in slaap komt, dan treed je anderen onbevangen en onbevreesd tegemoet. Je bevindt je graag in gezelschap. Verder ben je goed van vertrouwen, waardoor je soms wordt opgelicht.

Hunkeraar: Je slaapt op je zij met beide armen vooruit. In je slaap wil je als het ware iets of iemand vastpakken. Wat is je verlangen? Je staat open voor anderen, maar kunt ook cynisch en wantrouwend zijn. Op eenmaal genomen beslissingen kom je zelden terug.

Slapen met je partner
Er zijn ook verschillende duo-slaaphoudingen: slaaphoudingen die je samen met je partner aanneemt. Wat zeggen de verschillende houdingen over je relatie?

Lepeltje-lepeltje: Bij deze slaaphouding staat geborgenheid en saamhorigheid centraal in je relatie. Je richt je op elkaar en bent emotioneel sterk verbonden.

Omstrengeling: Hierbij zijn de lichamen naar elkaar toe gericht, waardoor je makkelijk persoonlijk contact maakt. De emotionele intimiteit is hoog in jullie relatie. Je bent close, vertrouwt elkaar en kent elkaars diepste geheimen.

Zenhouding (bil aan bil): Je bent je er zeer bewust van dat je partner dichtbij is. Tegelijkertijd waarborg je jouw eigen identiteit en heb je ook behoefte aan privacy. Er is zowel onafhankelijkheid als verbondenheid in jullie relatie.

Ondersteunend: De ene partner ligt op de rug en ondersteunt de ander die op zijn zij ligt. Jullie relatie kenmerkt zich door deze koesterende, troostende houding. Deze slaaphouding geeft een groot vertrouwen en diepe betrokkenheid weer.

Tegenpolen: Je ligt beiden in een totaal andere slaaphouding. Jullie lichaamstaal en persoonlijkheid zijn behoorlijk verschillend. Jullie botsende karakters en verschillende behoeften kunnen veel ruzie veroorzaken. Als jullie allebei een beetje toegeven, kunnen je elkaar juist aanvullen.

Hoe slaap jij het liefst?