De reden van jouw concentratieprobleempje

Werk & studie door Mariëlle
Hoi vlieg. Hallo Facebook. Onee, je moet aan het werk. Ah, eerst een bakje koffie. Jézus, je kunt je niet concentreren. En je collega ook niet. Dat ligt aan het weer. Echt. Je kunt er niks aan doen! Het komt door het seizoen.

Het lukt je maar niet om je kop erbij te houden. Elk excuus om je te laten afleiden ontvang jij met open armen. En je collega's doen hetzelfde. Ja, jullie hebben elkaar wel gevonden in het afleiden van elkaar. Jullie kunnen je met geen mogelijkheid concentreren. Hoe kan dat nou? "Het ligt vast aan het weer" hoor je je collega zeggen. Ja, dat zal wel. Het weer is een makkelijk slachtoffer om alles op af te schuiven. Die spartelt niet tegen. Nou, we hebben nieuws voor je: het ligt wel aan het weer. En wel aan het seizoen om precies te zijn, meldt HLN.


Zie je wel

Wetenschappers van de universiteit van Luik hebben in een kleinschalig onderzoek ontdekt dat onze hersenen in de winter in een concentratiedip zitten (noem het een winterslaap) en dat onze concentratie in de zomer een stuk beter beter is en we dan veel scherper zijn.

De ontdekking

Een schamele 28 mensen deed mee aan dit onderzoek. Daardoor kun je het niet helemaal representatief noemen, maar het zegt wel iets, en voor ons verklaart het een hoop.
De deelnemers van het onderzoek moesten op verschillende tijdstippen van het jaar twee dagen aaneengesloten op een slecht verlichte kamer blijven en weinig slapen. Die proeven waren zowel in de zomer als in de winter en ze moesten tijdens alle proeven een concentratietest afleggen. Scans registreerden hoe hun brein functioneerde. Hieruit kwam het resultaat dat het brein van de deelnemers in de zomer beter functioneert.


Pieken en dalen

Ondanks dat in de zomer de vogeltje vrolijk fluiten (wat rete-irritant kan zijn) en mannen halfnaakt de straat over stuiven kunnen we ons toch beter concentreren dan in de winter wanneer we verscholen zitten onder een dik pak wol. Het werkgeheugen, de mogelijkheid om informatie te onthouden en te gebruiken piekt eind september en in maart (persoonlijk dachten wij eerder aan januari) functioneren je hersenen het slechts, want het werkgeheugen zit dan in een dip.

We kunnen er niet voor zorgen dat het altijd zomer zal zijn. Maar wat nou als we in de winter elke maand naar een zonnig oord gaan en onze hersenen laten denken dat het zomer is. Dan kunnen we ons ook in de winter beter concentreren op ons werk. Alleen maar voordelen voor de baas. Dus eh… Baas?

Welke oplossing zou jij bedenken voor dit probleem?