Tips om minder alcohol te drinken

Sport & gezondheid door Anniek
Shots, shots, shots! Op vrijdag- en zaterdagavond lig jij als een dronken tor op de bar de halve drankvoorraad weg te zuipen. Misschien is het tijd om het iets rustiger aan te doen? Hier zijn 10 tips om minder alcohol te drinken.
 
1. Kies voor een laag alcoholpercentage
Laat die fles wodka even staan en neem in plaats daarvan een biertje. Nee, niet tien biertjes, maar vier of vijf. Als jij elk weekend aan een fles wodka lurkt, is het verstandig om een keer over te stappen op iets anders. We snappen dat water een erg drastische verandering is, dus doen we het rustig aan. Ga in plaats van drankjes met een hoog percentage alcohol voor het tegenovergestelde, zoals bier of wijn. Zorg er wel voor dat je er niet te veel van drinkt, anders is het effect een beetje weg. Dan had je net zo goed die wodka kunnen zuipen.


 
2. Drink op je eigen tempo
Het is heel makkelijk om in een groep net zo snel te drinken als de rest. Maar probeer je eigen tempo aan te houden en laat je niet verleiden tot het zogenaamde atten, waarbij je het drankje in één keer achterover klokt. Als jij de snelste drinker bent, is het verstandig om rustiger te drinken. Spreid je drankjes uit over de avond, zo hoef je na sluitingstijd niet kruipend naar huis. Dat is wel zo fijn. 
 
3. Drink water 
Als je na elk alcoholistisch drankje een glas water drinkt zul je minder last hebben van de alcohol én minder snel drinken. Bespaart geld en een kater de volgende dag. Wij zien alleen maar voordelen. 
 
4. Houd je drankgedrag in de gaten
Ja, we weten dat het niet gezellig is om tijdens een avond stappen al je drankjes op te schrijven. We bedoelen ook niet dat je ze allemaal als een lulletje rozenwater moet gaan turven, maar het is goed om je bewust te zijn van alles dat je je lichaam ingiet. Zo voorkom je dat je wéér met een paar glazen teveel op in een zeilboot (lees: je bed) ligt. 


 
5. Eet voldoende 
Dat een goede bodem belangrijk is, zal geen enkele drinker ontkennen. Aan een bodempje soep zul je niet genoeg hebben en op een lege maag moet je al helemaal niet drinken. Maar als je van tevoren een goede, gezonde bodem legt, zul je ook minder snel veel drinken. Bovendien wordt de alcohol dan minder snel opgenomen in je systeem, waardoor je (waarschijnlijk) niet bovenop de bar eindigt.
 
6. Neem een kleiner glas
Dit is in een kroeg misschien iets moeilijker, maar als je bij een huisfeestje bent, kun je dit prima regelen. Schenk wat minder alcohol in of doe alles in een wat kleiner glas. De truc is wel om niet méér alcohol te schenken. Houd het bij een klein beetje, jij ouwe zuipschuit.
 
7. Neem een vast bedrag mee
Neem twintig euro mee als je gaat stappen en laat je pinpas thuis. Op die manier voorkom je dat je vijftig euro uitgeeft aan drankjes voor mensen die je niet kent. Scheelt je de volgende ochtend ook een hartaanval als je je saldo checkt.

8. Stop met shotjes

We herhalen: stop met shotjes! Het is misschien leuk om zo hier en daar een shotje te nemen, maar je krijgt er veel alcohol door binnen zonder dat je het door hebt. Houd het desnoods bij één of twee shotjes, maar meer ook niet.
 

 
9. Stel een alcoholvrije periode in
Ga een maand zonder alcohol om écht minder te leren drinken. In het begin is het misschien moeilijk, zeker als anderen wel een wijntje drinken tijdens de vrijdagmiddagborrel, maar je zult zien dat je het echt kan. Bovendien ben je na afloop minder geneigd om veel te drinken, want het smaakt gewoon anders. Geloof ons, een maandje zonder alcohol is precies wat jij nodig hebt. 
 
10. Doe het samen
Nee, je moet niet samen gaan zuipen, maar juist samen minderen! Als je uitgaat en allemaal maar twee drankjes drinkt, is het veel gemakkelijker om het daar bij te houden. Laat je vrienden dit artikel lezen, dan zijn ze meteen overtuigd. Kun je samen lekker aan de spa rood. 
 
Wil jij alsnog diehard gaan tijdens je woeste avonden? Lees dan vooral onze anti-kater tips. Handig voor de day after, zeggen we dan maar zo. 
 
Drink jij teveel alcohol?