Vakantie a la 2015

Lifestyle door Mariëlle
“Op de camping, met z’n allen naar de plee...” Schreeuwden we in 1995 uit onze longen. In het liedje buldert ome Henk over het campingleven. Inmiddels zijn we 20 jaar verder en zijn onze vakanties een wereld van verschil met toen.

We hoeven niet meer stapels folders door te spitten. Jouw verwachtingen van een vakantie hoef je niet meer te baseren op louter verhalen van je omgeving. Jij hebt nu alle touwtjes in handen, want het is 2015 en je beleeft eerst ongeveer je hele vakantie al op Google. Het vakantieleven van tegenwoordig is zoveel luxer. Alleen voor dat té opzichtige pleerolletje op de camping hebben we nog geen 2015-alternatief.


Google streetview

Voordat je voor het eggie met je luie achterste in je strandstoeltje op de vakantiebestemming neerploft, spiek je eerst op Google Streetview of de omgeving wel écht zo mooi is als je overal leest. Voldoet het aan je verwachtingen? Is het echt zoals de buurman het omschrijft. Tegenwoordig willen we de vakantie al half meegemaakt hebben voordat we de knop ‘boeken’ indrukken. We willen zoveel mogelijk uit ons geld halen. Elke cent moet goed besteed worden. Voor minder doen we het niet.

Ontdekken

Er is een tijd geweest dat we met Frankrijk, Duitsland, België, Italië en Spanje genoegen namen. Tegenwoordig vliegen we nog steeds naar gebieden waarvan je de naam niet kunt uitspreken, maar zoeken we ook de nostalgie van bekende landen weer op. Voor de lange vakantie kiezen we steeds locaties waar geen lampje bij gaat branden bij de naam (voor het surviver-gevoel), voor city trips en midweekjes reizen we af naar bekendere locaties die we herontdekken. De generatie van nu is zo vrij als een vogel en doet gewoon lekker waar ‘ie zin in heeft. We krijgen al weke knieën bij het woord ‘avontuur’. Maar stiekem spinnen we, als een kat die zijn kop tegen je hand aan beukt, weg bij de veilige gedachte van locaties die we al kennen.

Google translate

Wie zijn gat in het onbekende gooit moet het hebben van handen- en voetenwerk. Bekend terrein is al helemaal uitgestippeld. Het team van locals staat al met hun vertaalde menukaarten klaar om de toeristen op te vangen en ze spreken stuk voor stuk een lekker woordje over de grens en kunnen je helpen in een taal die je wél verstaat. Veilig, maar weinig spannends aan. In het onbekende is dat niet. Je bent aangewezen op lichaamstaal om je te kunnen uiten. Of niet, want lichaamstaal betekent niet overal hetzelfde. Wat in Nederland betekent dat iets lekker is (met je hand naar je wang zwaaien) betekent in Turkije bijvoorbeeld dat je iemand een klap voor z’n kop wilt geven. Dat wil je nou ook weer niet. Dus je pakt je telefoon, logt met je buitenlandbundel in op het internet en laat je helpen door Google Translate.


Apps

Niet alleen Google Translate helpt jouw vocabulaire de grens over, er zijn hele scheepsvrachten aan apps die jou kunnen helpen. Het werkt als een soort talk. Jij zoekt wat je wilt weten en je laat de app het woord doen. I-de-aal. Loop je ook niet het risico dat je verkeerd begrepen wordt of dat je hele vreemde dingen gaat zeggen omdat je a la chingada zegt in plaats van al corriente, en je dan dezelfde verspreking maakt als onze Koning deed bij zijn toespraak in Mexico in 2009, waardoor hij het ineens over seks had in plaats van een slapende garnaal. Laat onze Koning ons maar het voorbeeld geven hoe het níet moeten. Wij vertrouwen liever op een app die het niet verkeerd doet.

Google is your friend

Again! Wie zit er nog te wachten op een gids die je zegt wat de stad te bieden heeft als je Google op je telefoon hebt? Lees je voor je reis goed in. Doe je ook nog eens wat nuttigs op de plee. Dat scheelt allemaal een hoop tijd tijdens de schaarse tijd op vakantie. Voordat je aankomt weet je precies waar je wel en niet naartoe moet en je weet alles tot in detail toe te lichten. Kom je even niet meer op de info, dan knal je die buitenlandbundel weer aan en je bent weer up-to-date. Wat nou bordjes lezen en vertalen? Dacht het niehiet!

Glamour

Zeiden we dat we weer terug naar vroeger gaan? Qua luxe niet hoor. Luxe waar? Vroeger wat die niet te vinden. Tegenwoordig heb je reizen met een Glamping. So hot! Fantastisch: je kunt dus terug naar je roots, maar dan wel comfi. Dan wel van alle gemakken voorzien. Hoewel met een rolletje onder je arm het toiletgebouw insneaken NOOIT glamour zal worden. “Schàààààt, ik ben even PLASSEN! PLAS-SEN ja! En je perst de drol er zo snel mogelijk uit, zodat niemand doorheeft dat je moest bevallen van een bult voorgekauwd eten.

Hoe ziet jouw vakantie er tegenwoordig uit?