De do's en don'ts van solliciteren

Lifestyle door Mariëlle

Het ligt eraan waarvoor je solliciteert, maar meestal is het geen goed idee om op sollicitatiegesprek te komen met een decolleté tot aan je navel en een short tot net boven je poes. Nu is de vraag: wanneer doe je het dan wél goed?

Je wilt de baan zo graag dat je niet weet wanneer je het nou goed kunt doen. Inmiddels klinkt alles verkeerd. Je moet echt shoppen, want er hangt geen geschikt kledingstuk in de kast. Wat moet je dan shoppen? Hoe bereid je je voor? Wel of geen gelakte nagels? Waarom moeten ze per se jou hebben en wat eet je de dag voor het gesprek? Jouw toekomst hangt hier vanaf. Hoe doe je het zo goed mogelijk?

1. Juiste kleding

De eerste indruk moet perfect zijn. Mensen schijnen binnen een minuut al te weten wat ze van jou vinden. Sommigen zien het al in de eerste fractie van een seconde. Doe er dan alles aan om dit niet te verpesten. Shop desnoods wat kleding die je de volgende dag gewoon weer terug brengt als je geen geld hebt voor nieuwe kleding. Maar zorg dat je er verzorgd en representatief uitziet. Geen te diep decolleté, geen te korte rokjes, geen versleten schoenen en een blazer kan té zijn. Pas je outfit goed aan op het bedrijf, maar dan wel met jouw eigen touch. Een zwarte katoenen jurk tot net boven je knieën (bij voorkeur zo normaal mogelijk) doet het altijd goed. En dan kun je de outfit nog pimpen met de juiste accessoire naar de sfeer van het bedrijf, of naar jouw eigen gemoedstoestand.

2. Mensen googlen

Google altijd de mensen met wie je een gesprek hebt. Je hebt van te voren altijd contact en er wordt altijd gezegd naar wie je moet vragen. Vraag eerst even aan Google naar deze persoon. Kun je nou echt niks bijzonders vinden, check dat LinkedIn, Facebook of andere sociale kanalen.

3. Check social media sowieso

Je gesprekspartner stalken op social media is altijd een goed idee. Het vertelt veel over iemand. Waar houdt diegene van? Met wie is hij of zij bevriend? Misschien hebben jullie wel gezamenlijke vrienden of andere overeenkomsten waarmee je het ijs kunt breken.

4. Wel of geen nagellak

Je moet beslissen of je wel of geen nagellak draagt. Ga daar niet tussenin zitten met half afgekloven nagels, waar de nagellak halverwege aan het afbladderen is. En nail art? Dat ziet er sowieso niet uit, en is tijdens een sollicitatiegesprek uit den boze. Zorg hoe dan ook dat de nagels netjes zijn. Het is een cliché, maar je handen zijn je visitekaartje. Dat moet verzorgd zijn, met of zonder nagellak.

5. Ken het bedrijf

Leer het bedrijf van links naar rechts, van voren naar achteren en van binnen en buiten kennen. Elk gemist detail kan fataal zijn. Again: Google is your friend. Het vertelt je alles wat je wilt weten over een bedrijf. Misschien kun je binnen je netwerk hier en daar wat tips bemachtigen van mensen die er gewerkt hebben of van mensen die mensen kennen die er gewerkt hebben. Lukt het nou niet om genoeg info te verzamelen, dan kun je altijd nog (anoniem!) naar het bedrijf bellen en telefoonjuf bestoken met alles wat jij wilt weten.

6. Vreselijke vragen

Verplaats je in degene met wie jij het gesprek hebt. Wat zou jij dan van jezelf willen weten? Probeer de moeilijkste vragen te bedenken en probeer daar ook antwoord op te kunnen geven. Schakel ook hulplijnen in die jou ook in een portie vreselijke vragen kunnen voorzien. Schrijf de moeilijkste op en leer ze uit je blote koppie.

7. Ook jij hebt slechte eigenschappen

Bedenk vijf goede en vijf slechte eigenschappen van jezelf. Vaak vragen ze er twee van elk. En bedenk echte slechte eigenschappen terwijl je jezelf niet onderuit probeert te halen. Kom niet aankakken met 'ik ben ongeduldig' want dat wordt niet geaccepteerd als slechte eigenschap. Maar zeg ook niet dat je het moeilijk vindt om te communiceren als je naar een baan de in PR solliciteert. Zeg bijvoorbeeld dat je wilt verbeteren in communicatie en dat de functie jou daarom aanspreekt. Dat kan aangeven dat je het al wel kunt, maar dat jij nog verbeteringen ziet. Jezelf willen verbeteren is altijd goed.

8. Je bent niet perfect

Probeer niet té perfect over te komen. Probeer niet alleen maar vragen te beantwoorden met antwoorden waarvan jij denkt dat de partij tegenover je ze wil horen.

9. Zie jezelf als gelijkwaardige

Brainstormen tijdens een sollicitatie doet het altijd goed.

10. Wees jezelf

Mochten zij jou niet leuk genoeg vinden zoals jouw moeder jou op de wereld heeft gezet, dan is de kans groot dat jij niet binnen het bedrijf past. Dat moet je dan ook vooral niet willen.

11. Wat eet je de avond ervoor?

Eet de avond en de dag ervoor geen knoflook of andere stinkmiddelen. Slechte adem is echt een no-go.

12. Wees op tijd/te vroeg

Wees altijd een uur te vroeg. Dan bestaat er bijna geen kans dat je te laat kunt komen. Zoek op de plek van bestemming een café op waar je dat uurtje kunt doorbrengen.

13. Drink geen koffie

Ook al kon je geen oog dicht doen die nacht, koffie werkt op je zenuwen. Daardoor kun je veel te zenuwachtig overkomen, terwijl je dat helemaal niet bent.

14. Je hoeft niet elk antwoord te weten

Als je een antwoord op een vraag even niet weet, zeg dat dan eerlijk. Eerlijkheid wordt altijd gewaardeerd. Of zeg “dat is me nu even ontschoten, daar kom ik later op terug” als je zeker weet dat je erop terug komt.

15. Weet wat jouw kwaliteiten zijn

Waarom moet net jíj die baan hebben? De vraag waarom jij het team moet komen versterken wordt bijna altijd gesteld. Bedenk je ook waarom je de baan graag wilt. Omdat het jou 'gewoon' heel erg leuk lijkt is niet genoeg. Jij ziet dit als dé kans om jezelf te ontwikkelen op bepaalde punten.

Go for it!