Zwangere vrouw met hiv: 'Geen ramp als ik mijn baby infecteer'

Zwanger door Fleur

Het is de droom van vele vrouwen: moeder worden. Ook de Britse Amanda wilde het graag. En nu is ze zwanger. Groot detail: ze heeft ook hiv. Of ze daarmee zit? Niet echt: “Het is niet het einde van de wereld als ik het doorgeef.”
 
Trots poseert ze op de foto voor DailyMail, de 34-jarige Amanda Mammadova uit Engeland. Onder haar jurk zie je een mooi bollend zwangerschapsbuikje, en naast haar staat een peuter van bijna twee, haar eerste kindje met haar huidige partner. Aan niets is te zien dat deze vrouw ooit schokkend nieuws te horen kreeg. Amanda werd namelijk op haar 30ste verteld dat ze hiv heeft, de veroorzaker van aids. Dat heeft haar er alleen niet van weerhouden een kinderrijke toekomst met haar huidige man op te bouwen.
 
Niet bang
Bang dat ze het hiv-virus doorgeeft aan haar baby, is Amanda niet. Sterker nog: ze maakt zich er bijzonder weinig druk om: “Iedere zwangerschap brengt risico’s met zich mee. De kans dat ik het virus doorgeef, is 1 op 100. De kans dat een 40-jarige vrouw een kindje met down krijgt, is groter. Daarnaast: als ik met heel mijn hart een kindje wil, waarom zou ik mezelf dat dan niet gunnen? En waarom zou ik een kind weghouden van een stabiel thuis en ouders die hem of haar écht willen?”
 
Amanda met haar huidige partner

Niet het einde van de wereld
Stel dat de baby van Amanda toch hiv van zijn of haar moeder krijgt, wat dan? Amanda: “Dan is het niet het einde van de wereld.” En daar heeft Amanda volgens DailyMail een punt: baby’s met hiv leven niet per definitie korter dan gezonde baby’s. Dit betekent alleen wél dat een kindje met het virus zijn hele leven lang dagelijks medicijnen zal moeten slikken. De kosten daarvan? In Engeland komt dat neer op zo’n 500.000 pond, wat omgerekend ruim 630.000 euro is. En dan nog is er een kans dat het virus verandert in aids. Toch is het voor Amanda geen reden om geen zwangerschap aan te gaan: “Kinderen met hiv kunnen tegenwoordig een heel normaal leven leiden. En wie zegt dat hun leven beter was geweest als ze níet waren geboren?”
 
Stigma
Wat Amanda betreurt, is dat er zo’n stigma aan hiv gekleefd zit. Iedereen denkt namelijk bij hiv meteen aan de seksueel overdraagbare aandoening, terwijl je het bijvoorbeeld ook kunt oplopen door vieze injectienaalden. Amanda: “Sommige mensen denken dat hiv iets is waar je zelf om gevraagd hebt. Terwijl ik niet helemaal losging of iets dergelijks. Het aantal sekspartners dat je hebt gehad, is helemaal niet relevant. Sinds mijn 18de heb ik ook steeds soa-testen laten doen, waarvan de uitslag iedere keer weer goed was.”

Tot in 2010. Amanda onderging weer ter controle een soa-test nadat zij en haar vaste partner uit elkaar gingen. Ze werd opgebeld met de mededeling dat de uitslag van de bloedtest onduidelijk was en werd opgeroepen haar bloed nog eens te komen laten testen. Na te hebben aangedrongen op duidelijkere informatie, kreeg ze te horen dat ze hiv had. Eerst was ze enorm in paniek, maar met behulp van artsen en therapeuten heeft ze een reële kijk op hiv gekregen: voor Amanda is het nu een virus waar heel goed mee te leven valt. Wat ook helpt, is dat ze geen medicijnen hoeft te slikken, omdat haar afweersysteem zo sterk is dat het het virus zelf onder controle kan houden. 
 

Amanda en haar huidige gezin
 
Nog een derde
Met haar nieuwe partner heeft Amanda inmiddels al één kindje. Zij is meerdere malen getest en heeft het virus niet. Hun tweede kindje wordt verwacht in juni 2015 en zal op verschillende leeftijden (tot 1,5 jaar oud) gecontroleerd worden op het virus. Of hij of zij evenveel geluk heeft als zijn of haar zus, is natuurlijk nog niet bekend, maar Amanda durft heel ver de toekomst in te kijken: “We willen graag ook een jongen, dus als de volgende een meisje is, gaan we waarschijnlijk voor een derde zwangerschap.”
 
Wat vind jij: zwanger worden als je hiv hebt, moet het kunnen?
 
Beeld: Facebook