25% van vrouwen met kanker overweegt geliefden niet in te lichten

Lichaam door Sabine

Het is een van de ergste diagnoses die je kunt krijgen: kanker. Je wereld stort in en je hoofd duizelt van de zorgen. Vertel je het je geliefden of ontzie je ze ervan? 25% van de vrouwen overweegt om het niet te vertellen. 
 
Het lijkt wel of we steeds vaker horen dat iemand uit onze omgeving kanker heeft. Je ziet wat het met ze doet én met hun geliefden. Je moet er niet aan denken dat deze vreselijke ziekte jou of een van je geliefden zou overkomen. Je zou het zelfs je ergste vijand niet toewensen. Maar wat als je er wel mee wordt gediagnosticeerd? Vertel je het je geliefden? Uit onderzoek blijkt dat 25% van de vrouwelijke patiënten overweegt om het niet aan familie of vrienden te vertellen. 
 

 
Waarom? 
Van alle patiënten bij wie kanker is vastgesteld, overweegt een groot gedeelte om zijn of haar geliefden het slechte nieuws te besparen. Hoewel vrouwen vaak degenen zijn die veel over hun gevoelens willen praten, geeft 25% van de vrouwen aan dat ze erover nadenkt om het niet te vertellen aan dierbaren. Dit tegenover 18% van de mannen. De reden dat men overweegt het niet te vertellen, is omdat men niet wil dat de omgeving zich zorgen maakt. Daarnaast geeft ook een gedeelte aan dat hij of zij niet anders behandeld wil worden en ook geen sympathie hoeft, meldt DailyMail
 
Uit het onderzoek, dat werd gehouden door gezondheidszorgspecialist Bupa, bleek dat de overduidelijke meerderheid het wel aan zijn of haar partner zou vertellen. Slechts 4% van de vrouwen geeft aan het misschien ook geheim te houden voor haar partner tegenover 1% van de mannen. Hoewel een kwart van de patiënten de diagnose wellicht voor zichzelf zou houden, zou hij of zij het andersom wel graag willen weten als een dierbare de nare ziekte heeft. Iets minder dan de helft gaf aan geschokt en teleurgesteld te zijn als hij of zij erachter zou komen dat een geliefde het slechte nieuws voor zichzelf had gehouden. Een kleine meerderheid van de ondervraagden geeft aan het wel te begrijpen.

 
Schuldgevoel
Volgens Jayne Molyneux, de Cancer Healthcare Manager van Bupa, reageert elke patiënt anders op de diagnose. “We merken wel dat steeds meer patiënten ervoor kiezen om de diagnose voor zichzelf te houden of dat ze het eerst zelf willen verwerken voordat ze het vertellen.” Ook zou het goed kunnen dat patiënten zich op een of andere manier schuldig voelen over het feit dat ze kanker hebben en het gevoel hebben dat het hun eigen schuld is. Het Macmillan Cancer Support vindt dat patiënten zichzelf nooit de schuld moeten geven. “In sommige gevallen is het niet duidelijk waardoor de kanker is ontstaan, maar er is geen reden om jezelf de schuld te geven.” 
 
Wat zou jij doen als je de verschrikkelijke diagnose zou krijgen?