Recept: Gezonde karamel-chocoladetaartjes

Eten door Redactie Ze.nl
We zijn verkikkerd op alles wat ook maar een beetje suiker bevat. Chocolade? Kom maar door! En dat komt goed uit want op deze zondag-receptdag hebben we karamel-chocoladetaartjes voor jullie in petto. Het leuke: ze zijn suikervrij. 

Deze Foodness-versie bevat geen dierlijke producten en is gluten- en lactosevrij. In plaats van amandelmeel kun je ook 75 gram havermout gebruiken. Maar let op: dan is het recept niet meer gegarandeerd glutenvrij. Voor een volledig suikervrij recept moet je suikervrije chocolade gebruiken, maar als je hele pure chocola gebruikt zit daar sowieso al vrij weinig suiker in. Bedenk overigens wel dat dadels van nature heel zoet zijn, en dat ’suikervrij’ dus niet betekent dat het gezond is om 6 porties in één keer te verorberen.

 
Wat heb je nodig? 
(Voor 12 porties)
 
Voor de bodem
  • 40 gram amandelmeel 
  • 1 theelepel cacaopoeder
  • 3 dadels, zonder pit
  • 40 gram amandelen

Voor de vulling
  • 200 gram dadels, zonder pit
  • 100 gram cashewnoten
  • 90 mililiter kokend (!) water 
  • 3 eetlepels kokosolie
  • 1 vanilleboon, voor de merg

Hoofdingrediënten
  • 20 gram walnoten, ter garnering
  • 100 gram pure chocolade, als toplaag 
  • 1 eetlepel kokosschaafsel, ter garnering
     
 
Hoe maak je het? 
  1. Maak de bodem door amandelmeel, kokosschaafsel, cacaopoeder, dadels en amandelen te vermalen en mengen in een keukenmachine. Voeg ook een snufje zout toe. Het moet een fijn kruim worden waar je een balletje van kunt rollen dat heel blijft.
  2. Heb je geen keukenmachine? Dan is het iets meer werk. Laat de dadels een paar minuten weken in een beetje water en giet ze af. Gebruik een staafmixer om een puree van de dadels te maken, of hak ze zo fijn mogelijk met een scherp mes. Hak vervolgens ook de amandelen met een scherp mes zo fijn mogelijk. Meng de dadelpuree met de fijngehakte amandelen, het amandelmeel, kokosschaafsel en cacaopoeder. Voeg ook een snufje zout toe.
  3. Vet een bakvorm van ongeveer 10x20 centimeter in, of leg er een vel bakpapier in. Druk het amandel-dadelmengsel aan op de bodem. Gebruik je vingers of de achterkant van een lepel om het overal even glad te strijken. Bak 15 minuten in de oven tot de korst goudbruin is.
  4. Maak intussen de vulling. Meng de 200 gram dadels voor de vulling met 90 milliliter kokend water. Laat even staan zodat de dadelstukjes al het vocht opnemen en maak er na ongeveer 5 minuten met de staafmixer een dadelpuree van. Giet de cashewnoten af en meng die door de dadelpuree, samen met de kokosolie en de vanille. Als je een vanilleboon gebruikt snijd je die eerst met een scherp mes verticaal door en schraap je de merg eruit, maar je kunt ook vanillepoeder gebruiken. Meng minimaal 3 minuten tot je een egale pasta hebt. Voeg indien nodig naar smaak nog meer honing of ahornsiroop toe.
  5. Verdeel de karamelvulling over de inmiddels gebakken bodem. Zorg dat de vulling gelijkmatig verspreid is. Zet de ovenschaal of bakvorm opnieuw in de oven en bak je taartjes nog 10 minuten.
  6. Maak intussen de topping, waarvoor je de chocolade au bain marie smelt. Verdeel de chocolade over de taart als die weer uit de oven komt. Laat afkoelen tot kamertemperatuur en zet de taart vervolgens in de koelkast of in de vriezer, voor minimaal 2 uur. Als de chocolade gestold en stevig is, is de taart klaar om in kleine blokjes te snijden. Zet de stukjes die je niet direct eet terug in de vriezer, daar kun je ze zeker een week bewaren.

Wil je geen recept missen? Like Foodness dan op Facebook! Of probeer eens deze glutenvrije chocoladecrumble (vooral lekker in combinatie met chocolademousse!)