De 10 ongezondste ?gezonde? producten in de supermarkt

Eten door Esmee Noelle

Wanneer ik door een supermarkt loop, moet ik moeite doen niet constant met mijn hoofd te schudden. De kreten, de verkeerd aangeprezen producten en vooral de hoeveelheid troep; kwaad word ik er van.
 
Want het is toch niet normaal dat er bij de kassa alleen maar snoep ligt, dat al het ongezonde eten veel goedkoper is dan het gezonde én dat die ongezonde producten ook nog eens als gezond bestempeld worden zodat ze - uiteraard - beter verkocht worden? 
 
Het TROS-programma Radar maakte van deze 'gezonde' ongezonde producten een top 10. En natuurlijk deel ik die graag met jullie.

1. Hero Fruit&Co Multifruit
Handig: een verpakking in de koeling (dus verser) met veel fruit én vezels. Hero zet ook nog voor je op de fles: "Van de zon wordt iedereen vrolijk. Daarom proef je iedere dag volop zon in Hero Fruit&Co. Een koelverse fruitdrank die iets extra's doet voor je weerstand. Fruit&Co is een bron van vezels." Helaas is het sap niet zo 'koelvers' als men beweert; het is lang houdbaar en bestaat voornamelijk uit concentraat met toegevoegde vezels: Polydextrose. Een synthetisch polymeer op basis van dextrose (suiker). Jammie!
 

2. Coolbest Mango Dream
Dit blauwe (kleur wekt vertrouwen op) pak zie ik bij veel mensen in de koelkast staan. Het wordt ook vanuit het koelvak verkocht, dus je denkt dat het versgeperst is: not. Ongeveer 60% van de mango's in dit pak is sap uit concentraat en het overige deel bestaat uit water en suiker. Wanneer je echt goed oplet zit er zelfs maar 10% mango in het pak. 
 
3. Quaker Cruesli Balans Appel Peer
Deze Balans-collectie van Quaker bestaat uit smallere pakken dan de normale ontbijtgranen met daarop: "Balans, luchtig en verantwoord, bevat ten minste 70% minder vet. Start je dag goed met Cruesli Balans, je kiest dan bewust voor een lekker, luchtig en compleet ontbijt." Goede keuze dus? Nope. 25% van de inhoud bestaat uit suiker en als dat niet direct gebruikt wordt door het lichaam wordt het in vet omgezet. Gewone muesli bevat zelfs minder suiker, dus de kreet 'minder vet' kunnen we vergeten. 
 
4. Becel pro-activ
Ik ben vrij anti-margarine. Een van de redenen zijn de uitspraken en claims die op de verpakking staan en die echt niet waar zijn. Op deze variant staat: "Verlaagt actief cholesterol, wetenschappelijk bewezen, aanbevolen door de Hartstichting, Becel pro-activ is een product met 35% vet, met toegevoegde plantensterolen. Al vanaf het gebruik van twee porties Becel pro-activ per dag kan het slechte (LDL-) cholesterol worden verlaagd." Ook wordt het product aanbevolen door de Hartstichting en zou het een gezondere keuze zijn 'binnen deze productgroep'. Wanneer je de verpakking omdraait vind je echter in kleine letters dat deze margarine alleen bedoeld is voor mensen die hun cholesterolgehalte willen verlagen en dat gebruikers van cholesterolverlagende medicijnen deze boter pas na overleg met hun arts mogen gebruiken. In margarines zitten bovendien transvetten (zeer ongezond), emulgatoren, aroma's en kleurstoffen. Je kunt beter roomboter of kokosolie (ook op brood) gebruiken. 
 

5. Danone Actimel
Deze flesjes drinkyoghurt zouden je darmen moeten versterken. Op de verpakking staat: "Ondersteunt het immuunsysteem. Het kleine flesje waar veel in zit. Actimel heeft een aantal bijzondere eigenschappen. Aan Actimel is de exclusieve L. Caseï Danone toegevoegd. Daarnaast voegen we vitamine B6 en D toe die je immuunsysteem ondersteunen." In het flesje zit één type bacterie, terwijl de darmflora uit tientallen verschillende soorten en stammen bestaat en je kunt dus niet stellen dat deze ene bacterie de bacteriefamilie versterkt. Wetenschappelijk is deze werking sowieso niet bewezen en daarom mag Danone nu niet meer op de verpakking zetten dat die bacteriën het immuunsysteem ondersteunen. Daarom kiest Danone voor B6 en vitamine D op de verpakking; daarvan mogen ze dat dan weer wel zeggen. Overigens zit er ook veel suiker in deze yoghurtdrankjes.  

6. Natrena Stevia
Deze pot zoetstof kreeg vorig jaar van foodwatch de Gouden Windei award. Jammer, want Radar weet dat Stevia inderdaad van de zoete Stevia plant komt en gezond schijnt te zijn. Maar in deze pot geldt dat maar voor drie procent van de inhoud van het potje. De overige 97% is maltodextrine, een goedkoop vulmiddel wat bekend staat als moutstroop. 

7. Waldkornbrood
Lekker donkerbruin pitjesbrood met daarop "The original. Op zoek naar de herkomst." Het eerste ingrediënt op de lijst is tarwebloem; het basisingrediënt van witbrood. Het bruine kleurtje krijgt dit brood door verbrande mout of moutstroop. Verder zitten er sojastukjes, suiker, glucosestroop en emulgator in het brood. Oei! 
 

8. Peijnenburg ontbijtkoekrepen
Ontbijtkoek kregen we vroeger al van onze moeders; want lekker gezond. Nu staat er op de verpakking: "Minder dan 2% vet. MAG ELKE DAG. Bron van vezels. Sinds 1883 no. 1 van Nederland. Eet jij voldoende vezels? Het nieuwe eten, een initiatief van het Voedingscentrum. Voor meer informatie, kijk op www.voedingscentrum.nl." Bij dat laatste gaan mijn alarmbellen al af, want ik word heel verdrietig van het Voedingscentrum. En ja hoor, nu weer. Dit product bestaat voor maar liefst 40% uit suiker en voor maar 3% uit voedingsvezels (en dan moet je wel een halve koek opeten met al die suiker). 

9. Slagerij Zandvliet 'Ambachtelijke slagerskwaliteit grillworst'
"Ambachtelijk sinds 1929." Klinkt goed. In de ingrediëntenlijst staat alleen een rij E-nummers waar weinig ambachtelijks aan is. Zo zit er het E-nummer monosodiumglutamaat in met een mix van toegevoegde aroma's, kleurstoffen, anti-oxidanten en conserveermiddelen. Het woord 'ambachtelijk' is niet beschermd, dus let op wanneer dat op een product staat. 

10. Kellogg's Special K, Biscuit Moments Aardbei
Doet mij direct denken aan de brunette in het leuke rode jurkje in de Kellogg's reclame op televisie. Dit gaat alleen niet om de cornflakes, maar om de koekjes die het bedrijf ook maakt. In één koekje zitten 49 kilocalorieën, maar ze zitten per twee verpakt. Voor je beeld: in een Bastogne-koekje zitten 50 kilocalorieën met minder ingrediënten. Maar is dat een verantwoord tussendoortje? Beetje vreemd! 

Lees ook de vorige fitspiration artikelen van Esmée!

Dit artikel verschijnt ook op WorkThatEs.nl.
 

 
Esmée (24) is freelance journalist en eigenaresse van de fitspiration website WorkThatEs.nl. Haar passie? Sporten en zo gezond mogelijk eten. Ondanks dat Esmée geen personal trainer of geschoolde voedingsdeskundige is, weet ze inmiddels heel veel over deze onderwerpen doordat ze alles leest wat los en vast zit (je bent journalist of je bent het niet) en door veel te praten met deskundigen. Zo moeilijk is dat sporten en gezond eten helemaal niet namelijk!
 
Wil je meer lezen? Kijk dan op WorkThatEs.nl