Ellen: ?Ik won 2,1 miljoen euro?

Psyche & spiritualiteit door Kristie
Stiekem hopen we op een grote prijs als we weer eens een staatslot kopen of meedoen aan de Postcode Loterij. Je verwacht vaak weinig, maar wat nou als je wél die hoofdprijs wint? Het overkwam Ellen: "We werken nog gewoon."

“Het lijkt zo ver weg, maar je weet maar nooit... Voor alle jonge mensen: Het kan!”

In 2012 won Ellen (53) 2,1 miljoen euro bij de Postcode Loterij. Het winnen van dit enorme geldbedrag kwam dan wel onverwachts, maar dat Ellen en haar gezin iets zouden gaan winnen, was al wel duidelijk. “We wisten op maandag al dat ons dorp in Twente de winnende postcodes had. Iedereen met dezelfde cijfers had sowieso een prijs, maar degenen met de goede getallen kreeg natuurlijk de knaller. Nietsvermoedend stonden we buiten op het plein en toen viel de eerste letter. ‘Dat kan toch niet… Het komt wel heel dichtbij nu’, zei mijn man nog. ‘Ach, de postcode van het halve dorp begint met die letter’, antwoordde ik nuchter. Toen viel ook de tweede letter, en dat was onze postcode!"

"Op dat moment is er een foto van ons gemaakt en eerlijk: we lijken net randdebielen. Aangezien er zo’n 4000 man aanwezig waren was het best knap dat de fotografen ons precies op dit euforische moment op de foto kregen. Maar ja, we wisten nog steeds niet hoeveel we nou eigenlijk hadden gewonnen… We mochten mee de VIP-ruimte in, kregen champagne en moesten vervolgens in een bepaalde volgorde gaan staan. Wij stonden ergens in het midden, dus ik verwachtte de gulden middenweg. Uiteindelijk bleken de mensen in het midden het meeste gewonnen te hebben. En wij dus 2,1 miljoen euro...”


Dorpsfeest

Dat Ellen en haar gezin deze dag nooit meer vergeten, moge duidelijk zijn. “Het hele dorp vierde feest. We moesten zelfs met zijn allen naar een ander dorp voor het wijkfeest, omdat ons eigen dorpje te klein was. Er waren geen scheve gezichten, want iedereen had immers € 13.900 gewonnen. Dat maakte het zo fijn en bijzonder." Maar als het grote feest voorbij is en de gedachte aan zo veel geld op je bankrekening ingezonken is, hoe ga je dan verder? “Je gelooft het niet als je je bankrekening ziet. Gelukkig hebben we hulp aangeboden gekregen vanuit de loterij. Er zijn twee mensen bij ons thuis geweest die alles met ons hebben doorgenomen. Wat kunnen we het beste doen met het geld? Wat is belangrijk voor ons gezin? Allemaal vragen waar je best wat financieel advies bij kunt gebruiken. Zij hebben ons dan ook een jaar lang begeleid. Of je je houdt aan het plan dat zij opstellen, is aan jezelf. Maar zij zitten natuurlijk niet voor niks in het vak.”

Een sprookje dat uitkomt

Het geld verbrassen aan alles wat ze maar wilde hebben, heeft Ellen dan ook niet gedaan. Wat dat betreft is er weinig veranderd nadat ze zo veel geld won. “Mijn leven zag er toen hetzelfde uit als nu. Het enige verschil is dat het nu allemaal wat makkelijker is. Dankzij het geld kunnen mijn dochters nu in New York studeren en op zangles gaan. Dat zijn gewoon dure dingen die anders nooit hadden gekund. Daarnaast kochten we een tweede auto en hebben we twee vakmensen ingehuurd om ons huis te verbouwen en te schilderen.”

Maar Ellen heeft niet alleen haar eigen leven en dat van haar gezin wat aangenamer kunnen maken, ze wilde ook graag wat voor vrienden en familie doen. “Als je mensen geld wilt geven omdat je iets voor ze wilt doen, doe het dan in de vorm van een cadeau. Dat is wat de loterij ons vertelde en daar hebben we naar geluisterd. Hoe dan? Ik had altijd al de droom om op vakantie te gaan en te overnachten in een kasteel. En nu hadden we de mogelijkheid om deze droom werkelijkheid te maken! Daarom hebben we een groot kasteel in Frankrijk afgehuurd en 50 mensen uitgenodigd. Familie, vrienden, buren, vrienden van de kinderen… Iedereen was er! Het was geweldig, een soort sprookje. We hadden een zwembad en een tennisbaan, alles erop en eraan. Iedereen ging huilend weg, haha! Wij hebben overigens alles voor iedereen betaald, met uitzondering van de reiskosten. Heel duur, maar een prachtige herinnering!”


Psyche

Ze hebben dan wel grote dromen laten uitkomen, Ellen en haar man werken nog gewoon. “Ik werk in de zorg en daar heb ik het gewoon heel erg naar mijn zin. Ik houd van mensen. Mijn man is wat minder gaan werken, maar doet ook veel in de tuin. Het is niet goed om thuis te gaan zitten, ik moet er niet aan denken! Mijn dochter vertelde me laatst nog dat we geen spat zijn veranderd, en dat doet me zo ontzettend goed." 

"De eerste week had ik er namelijk best veel moeite mee. Het was een soort rouwproces. Dat klinkt misschien raar, maar we wisten niet wat we van anderen konden verwachten. Hoe doe je dat met verjaardagen? Moet je ineens duurdere cadeaus kopen? En word je opeens door iedereen benaderd? Gelukkig viel dit achteraf heel erg mee. Ik werk ook in de thuiszorg en veel patiënten daar weten het niet en dat houd ik dan ook graag zo. Ik vertel ook nooit uit mezelf dat ik zo veel geld heb gewonnen, dat vind ik niet prettig. En soms zijn er inderdaad mensen die vragen of ik een prijs heb gewonnen als ik mijn woonplaats vertel. Meestal zeg ik dan dat iedereen iets heeft gewonnen en daar blijft het bij. Als mensen echt doorvragen, vertel ik het soms ook weleens. Dat ligt een beetje aan de situatie en de persoon.”

Naar de Aldi

Maar maakt geld nou écht gelukkig? Ellen denkt het niet. “Ik ben niet gelukkiger geworden door het geld, het is alleen fijner. Een vriendin zegt altijd: ‘Geld maakt niet gelukkig, maar geen geld maakt ongelukkig’, en daar ben ik het mee eens. Ik ga nog steeds naar de Aldi, omdat ik daar altijd al kwam. Eens zei de caissière zelfs: ‘Dat jij hier nog komt!’ Toen zei ik: ‘Ik kom hier toch altijd? Er is niks veranderd, ik vind het hier prettig.’ Hetzelfde geldt overigens voor andere winkels. Soms koop ik wel sneller iets, hoor. Vroeger kocht ik gewoon alleen wat ik nodig had, maar als ik nu een leuke blouse zie die ik eigenlijk niet nodig heb, koop ik hem toch. Hetzelfde geldt overigens voor de kerststukjes die ik altijd maak voor vrienden en familie. Vroeger haalde ik allerlei takken uit de tuin, nu koop ik het ook vaak. Daar hoef ik dan niet bij na te denken. Misschien geef je nog veel meer en makkelijker geld uit als je jonger bent, dat weet ik niet. Wij hebben het vroeger niet slecht gehad, maar drie kinderen zijn natuurlijk ook niet goedkoop.”

Ellen en haar gezin hebben voorlopig geen wilde plannen meer voor de toekomst. “Mijn man wil nog een verre reis maken, maar ik heb een beetje vliegangst… Misschien dat ik mezelf ooit nog overwin. Maar eigenlijk heb ik niet zo veel wensen meer. Wij zijn blij met het feit dat we gezond zijn. Ik werk zelf in de zorg, dus ik weet hoe zwaar sommige mensen het hebben. Mijn man is lekker aan het werk in de tuin, ik ben bezig met mijn kerststukjes. We zijn hartstikke tevreden!”

Lees ook onze andere real life-verhalen.

Wil je ook je verhaal aan (de leZeressen van) Ze.nl vertellen? Stuur dan een mailtje naar karin@ze.nl o.v.v. real life verhaal.