De 7 nadelen van het vrijgezellenbestaan

Relaties door Madelon
Vrijheid, blijheid? Natuurlijk is het lekker om single te zijn, maar het niet hebben van een relatie brengt af en toe ook wel nadelen met zich mee... Ze.nl zet ze alle 7 op een rijtje!

De eeuwige vragen

Als rasechte, eeuwige single ken je ze vast: de altijd terugkerende vragen op verjaardagen, vrijdagmiddagborrels, kerstfeestjes en jubilea. "Waar is jouw vriend eigenlijk?", "Wanneer heb je voor het laatst iemand meegenomen?", "Goh, -insert naam-, wordt het niet eens tijd dat jij ook aan de man komt?" of - de ergste - "Waarom ben jij eigenlijk nog vrijgezel?" Aaaargh!

De seks (of eigenlijk: het gebrek daaraan)
Hoewel je als vrijgezel natuurlijk talloze mogelijkheden hebt om aan seks te komen, tóch is het fijne aan het hebben van een vriend dat je anyplace, anywhere, anytime van bil kunt gaan (tot op zekere hoogte, natuurlijk). Stelletjes seksen gemiddeld één tot twee keer per week, waar jij als vrijgezel het waarschijnlijk moet doen met iedere avond weer die namaakpiemel. Óf down under zo uitgedroogd raken als de Sahara. Daar word je niet echt vrolijk van...


Het 'alleen'-gevoel

Er valt niet omheen te draaien: zeker wanneer je ouder wordt, mis je als vrijgezelle dame iemand om op terug te vallen. Natuurlijk heb je wel vriendinnen met wie je lekker gaat stappen, fijn kunt praten en met wie je de meest gezellige avonden beleeft, maar dat échte gevoel van samenzijn krijg je alleen binnen een relatie. Lekker tegen hem aan kruipen in bed, voor de volle 200% jezelf kunnen zijn en de slappe lach krijgen om jullie hardste boercompetitie... Als single is het missen daarvan een gevoel dat - met name met Kerst, Valentijnsdag en andere 'liefdevolle' feestdagen - de kop op kan steken.

Het benadelen van singles door de maatschappij
Karretjes in achtbanen zijn vrijwel altijd voor twee personen, hotelkamers zijn goedkoper wanneer je voor een stel boekt (evenals de huur- en stookkosten voor een woning) en in je eentje uit eten gaan wordt al snel als 'raar' gezien. Als je de dertig gepasseerd bent en nog vrijgezel, word je als vrouw gezien als oude vrijster en - daar zijn ze weer - komen de vragen. De hedendaagse maatschappij is ingericht op stelletjes, nimmer op vrouwen die solo door het leven gaan. Hoe irritant?!

Zorgen over 'later'
Ga je ooit trouwen? Zul je later wel kinderen krijgen? Loopt het 'huisje, boompje, beestje'-plaatje geen schade op wanneer je vrijgezel blijft? En je wilt natuurlijk niet blijven wonen op dat miezerige studentenkamertje, drie hoog achter, maar hoe ga je in je eentje ooit een huis kopen?! En blijft je inkomen wel genoeg wanneer je altijd in je eentje blijft? Allemaal zorgen die je bovendien niet met iemand kunt delen, maar die ook niet opgevangen kunnen worden door je wederhelft - en bovendien kunnen zorgen voor slapeloze nachten.


De oneindige zoektocht

Zeven jaar ben je nu vrijgezel. Zes blind dates, negen koppelpogingen van je vriendinnen en familie, drie speeddate-avonden en een helehoop blauwtjes verder en nog stééds is Prince Charming niet langsgekomen. En oh, de onzekerheid - want komt hij ooit nog wel?! Je zou haast denken dat de beste knakker onderweg van zijn witte paard is afgedonderd. 

Het huishouden
Heel praktisch en daarom ontzettend plastisch, maar het is waar: het huishouden valt als vrijgezel met niemand te delen. Je komt thuis van een lange dag werken en de afwas van gisteren (en eergisteren, en de dag daarvoor, en de dag dáárvoor) lacht je met schimmel en al toe. De was wassen, drogen, ophangen en opvouwen komt altijd op jouw schouders terecht en als jij in huis eens iets vergeet, wordt het gewoon niet gedaan. Tenzij je een schoonmaakster neemt. Maar om die kosten in je eentje op je te nemen is dan weer duur... Zucht.

Maar single ladies, cheer up! Lees hier bijvoorbeeld nog eens over de voordelen van het single bestaan.

Vrijgezellen: herkennen jullie je in deze nadelen of valt het allemaal wel mee?