Je verstandskiezen laten trekken: tips voor bangeriken

Gezicht door Fleur


Oh no, mama! Je verstandskiezen moeten eruit. En dus ben je al dagen bezig van iedereen afscheid te nemen, want je weet het heel zeker: je keert nooit meer levend terug. Met deze tips ga je daar misschien toch anders over denken!

Je hebt je tandarts veel, veel geld aangeboden in de hoop dat hij zijn conclusie kon wijzigen, maar je kunt er niet meer onderuit: die verstandskiezen van je, die moeten eruit. Iedere dag tien minuten proberen ze terug te drukken, zo heb je al gemerkt, is ook geen optie, en doen alsof ze er niet zijn is al helemaal lastig. Na elk ontbijt moet je er namelijk een bezem bij pakken om de achtergebleven broodkorsten achter die kiezen vandaan te krijgen. Dus ja. Het is tijd om (een van) de elementen 18, 28, 38 en/of 48 eruit te laten trekken. Geen zorgen. Ik, die normaal al rende voor het vaderland als ze ook maar t-a-n-d-a-r-t-s moest spellen, heb het ook overleefd. Ruim! Hoe? Zo!

 

 

 

 

 

Vraag om informatie

Als een tandarts of kaakchirurg alleen al naar je tandbeen wijst, raak je in paniek, want wat gaat ?ie in vredesnaam voor staatsgevaarlijks doen? Er is maar één manier om daar achter te komen: vraag het hem of haar. Zo ook als je je verstandskiezen moet laten trekken. Natuurlijk zul je dan nog niet helemaal weten wat je te wachten staat en hoe de behandeling zal verlopen, maar degene die je behandelt, kan misschien wel al een deel van je zorgen wegnemen. Vaak is het mogelijk om naast de afspraak waarin je behandeld wordt, een consult aan te vragen waarin je alle vragen die je hebt kunt stellen, en aan jou wordt uitgelegd wat er zal gebeuren. Tijdens deze afspraak vindt de behandeling zelf niet plaats; het is puur bedoeld om de procedure even samen door te lopen. Daarna kun je dan een afspraak maken voor de daadwerkelijke behandeling.

Informeer bij je praktijk of het ziekenhuis naar de mogelijkheden voor een apart gesprek om gerustgesteld te worden. Sterker nog: vraag er, als je bang bent, expliciet naar. Zo?n consult is namelijk niet per se standaard; meestal word je, als je een afspraak voor deze ingreep maakt, direct geholpen. En da?s niet zo?n goed idee als je normaliter panisch haakjes uit handen slaat.

 

 

 

Mijd horrorverhalen

Je bent bang en je wilt wat. Hoop. Vertrouwen dat het goedkomt. Wat mensen met een positief verhaal. Iets! Dus sla je aan het googelen, want dan vind je de meest bemoedigende verhalen. Zei niemand die ooit haar verstandskiezen moest laten trekken en hiervoor in haar skinny scheet. Google op ?verstandskiezen trekken? en je vindt het ene na het andere horrorverhaal. De een jammert op een forum dat het voelde alsof er een boomstam uit zijn kaakbot getrokken werd, de ander reageert dat dit nog niks is, want hij bloedde bijna dood. Weer een ander moest wel vijf keer terug om zijn geïnfecteerde wond te laten uitspuiten en tot slot is er dan nog iemand die gillend is weggerend, want hij voelde alles nog en nu gaat hij dus nooit meer terug. Al komen ze hem halen.

Verhalen over dat het weliswaar geen leuke ingreep is, maar dat het meeviel en je ook heel snel heel goed kunt herstellen, vind je minder snel. Onthoud dat positieve ervaringen er zeker ook zijn en dat je, los van dat, nooit kunt voorspellen hoe een behandeling zal lopen. Natuurlijk is het mogelijk dat je er geen al te vrolijke ervaring aan overhoudt, maar het kan ook net zo goed zijn dat het over is voordat je het weet (zoals bij mij het geval was). Hecht dus niet te veel waarde aan andermans (mogelijk opgeblazen) horrorverhaal.

 

 


Maak het jezelf zo makkelijk mogelijk
Dat niemand ballonnen opblaast als hij zijn verstandskiezen moet laten verwijderen, is logisch. Wat je wel kunt doen, is de behandeling voor jezelf zo comfortabel mogelijk maken. Voel je je rustiger als je een bepaald iemand meeneemt? Gewoon doen! Heb je muziek die je wat relaxter maakt? Waarschijnlijk vindt je tandarts of kaakchirurg het geen probleem als je tijdens de behandeling lekker je oordoppen in hebt. Daarnaast zijn er verschillende manieren om wat rustiger te worden. Je kunt bijvoorbeeld ontspanningsoefeningen doen en soms kun je speciaal voor de gelegenheid ook kalmeringstabletjes door een arts (of de kaakchirurg) voorgeschreven krijgen. Het is niet zo dat je er dan bij loopt alsof je naar de Efteling gaat, maar je zit naar alle waarschijnlijkheid stukken rustiger in de stoel.

Tot slot kun je natuurlijk ook aan de tandarts of de kaakchirurg vragen of hij/zij nog tips heeft om de behandeling zo prettig mogelijk voor je te laten verlopen. Je kunt bijvoorbeeld afspreken dat je, als je wilt dat hij/zij de behandeling even stopzet, je hand opsteekt. Als het goed is wordt er in ieder geval graag met je meegedacht, want niemand is er op uit je een behandeling from hell te geven!

Kortom: het laten verwijderen van je verstandskiezen is niet het feest van het jaar, maar het hoeft ook absoluut niet het griezelverhaal 2013 te worden. Bespreek je zorgen met degene die je behandelt, klik de mijn-kaakchirurg-is-net-zo-gemeen-als-Jafar-verhalen niet eens aan en kijk wat je nodig hebt om de behandeling zo prettig mogelijk door te komen. Een beetje tandarts of kaakchirurg helpt je daar graag bij!

Moeten jouw verstandskiezen nog verwijderd worden? Zo ja, zie je ertegenop?