Anticonceptie na de bevalling: welke hormonen kies je?

Intiem door Redactie Ze.nl

Na de bevalling heb je natuurlijk vooral oog voor je kersverse baby. Je zult echter snel weer over je anticonceptie moeten nadenken. Welke methode past bij jou? Anticonceptie kies je tenslotte soms voor jarenlang gebruik! 
 
De ontwikkelingen hebben niet stil gestaan. Tijd voor een verdieping in de hormonen waaruit je kunt kiezen!
 
Sommige hormonen zijn niet geschikt als je borstvoeding geeft. Andere hormonen kunnen je puistjes verminderen. En weer andere hormonen zijn hetzelfde als de hormonen die van nature in je lichaam worden gemaakt. Belangrijk is dat je je lekker voelt bij de keuze die je maakt, je gebruikt hormonale anticonceptie tenslotte dagelijks. We onderscheiden methoden met twee hormonen en methoden met één hormoon.
 

Eén hormoon
In methoden met één hormoon zit alleen het hormoon progestageen. Dit zorgt voor de anticonceptiewerking, zodat je bent beschermd tegen zwangerschap. Doordat het andere hormoon - oestrogeen - niet in deze methoden zit, kan je menstruatie veranderen, minder voorspelbaar worden of helemaal wegblijven. Methoden met één hormoon zijn geschikt als je borstvoeding geeft, als je het oestrogeenhormoon niet kunt verdragen of als je migraine met aura hebt. Voorbeelden van methoden met één hormoon zijn de prikpil, het anticonceptiestaafje of het hormoonspiraal. Er is ook een pil met één hormoon. Dit is een pil zonder oestrogeen. 
 

We kunnen je nog veel meer vertellen over de hormonen in anticonceptie. Om nog maar te zwijgen over alle opties zonder hormonen die er zijn. Gelukkig is er een website die nog veel meer informatie bevat over je anticonceptiekeuzes na de bevalling. Neem er eens een kijkje: anticonceptie.nl. Hier kun je alles vinden met betrekking tot anticonceptie en hopelijk vind je de methode die het beste bij jou past.
 
Twee hormonen
Het ene hormoon - progestageen - zorgt zoals hierboven beschreven, voor de anticonceptiewerking. Het andere hormoon - oestrogeen - zorgt ervoor dat je menstruatie regelmatig en voorspelbaar is. De combinatiepil, pleister en anticonceptiering vallen in deze categorie. Er zijn heel veel soorten pillen, die we qua hormonen kunnen verdelen in verschillende soorten samenstellingen. Hierover kun je meer lezen op deze pagina van de website Anticonceptie.nl: anticonceptiepillen
 
Dit artikel is mede mogelijk gemaakt door MSD.
 
Welk voorbehoedsmiddel heb jij na je bevalling gebruikt?