Bindingsangst: serieus of smoesje?

Relaties door Karin
Daar zit je dan snotterend en met tranen die over je wangen biggelen. En het enige wat hij kan zeggen is: ?Het ligt niet aan jou, echt niet. Ik kan gewoon niet tegen dat serieuze gedoe, ik heb bindingsangst.? Echt of smoesje?

Bindingsangst: het lijkt wel of steeds meer mannen én vrouwen er last van hebben. Sterker nog, uit onderzoek is gebleken dat vrouwen inderdaad steeds vaker met dit 'kwaaltje' kampen. Hoe vaak hoor je single meiden niet zeggen dat ze bindingsangst hebben? Maar wat is het nu eigenlijk? Drs. R.E. Klein, psychologe bij Max Ernst GGZ legt uit: "Bindingangst is de angst om zich te hechten aan iemand. Dit wordt met name zichtbaar in intieme relaties, omdat mensen zich daarbinnen het meest kwetsbaar voelen. De angst bestaat dan uit de mogelijkheid om gekwetst, verlaten of afgewezen te worden door de ander. Vaak wordt gezien dat deze angst stamt uit ervaringen in de kinder- en of jeugdtijd. Daar zijn mensen met bindingsangst al vroeg het vertrouwen verloren in (hechtings)figuren. Te denken valt dan aan een vader, moeder, leraar of buurman. Soms zijn het ook ervaringen binnen een intieme relatie in de adolescentie of volwassenheid, die zo naar zijn (geestelijke of fysieke mishandeling of bedrog) dat men het vertrouwen in een relatie is verloren. Een ander woord voor bindingsangst, is hechtingsstoornis, wat de lading mooi dekt."

Irza (28) heeft een duidelijke mening over bindingsangst. ?Toen ik vrijgezel was heb ik vaak genoeg te horen gekregen ?sorry, ik heb bindingsangst' als ik meer wilde na een paar weken scharrelen. Wat een lulsmoes vond ik dat altijd! Voor mij was het dan gewoon meteen duidelijk dat hij me dan niet leuk genoeg vond voor een relatie. Pijnlijk, maar het was niet anders. Ik maakte mezelf echt geen illusies dat deze man na een paar therapiesessies in m?n armen zou vallen. Hij was gewoon niet verliefd. Ik ben ervan overtuigd dat als de juiste persoon voorbij komt, iedereen voor de bijl gaat; ook de meest dikke players. En dat is maar goed ook, er is tenslotte niets mooiers dan liefde. Ook al doet het soms zeer??


Is bindingsangst niet misschien een te snel gebruikte term geworden, een slap excuus voor het nog steeds single-zijn? Bindingsangst is een term die momenteel erg populair is, volgens psychologe Klein. "Exacte cijfers van het oneigenlijke gebruik zijn er natuurlijk niet, maar er wordt door mannen en vrouwen veelvuldig gebruik van gemaakt, nadat de status van het contact wordt bekeken, na een periode van scharrelen of daten. Het wordt vooral misbruikt door mensen om aan te geven dat zij (nog) niet toe zijn aan een nieuwe relatie. Vaak komt men uit een relatie en is men deze nog aan het verwerken", aldus Klein. "Natuurlijk zijn er ook mensen die er daadwerkelijk last van hebben en geen relatie kunnen aangaan. Doorgaans hebben deze mensen vaak al jaren geen relatie of pas één á twee relaties achter de rug."


Evelien (23)

is er echter heilig van overtuigd dat ze bindingsangst heeft. ?Toen ik zeventien was had ik een relatie waarbij ik smoorverliefd was. Echter bleek dat hij naast mij nog meer vriendinnetjes had. Auch? Ik ben hierdoor zo gekwetst - ik denk dat het op die leeftijd nog harder aankomt dan als me dat nu zou overkomen - dat ik sindsdien bindingsangst heb. Als ik aan het daten ben met een man en hij loopt te hard van stapel, terwijl ik het (nog) niet voel, krijg ik het ontzettend benauwd. Als hij dan (wéér) app?t sta ik echt met de telefoon in mijn hand in de woonkamer te schelden. Ik word ook heel bitchy dan. En zodra ik ?m afgepoeierd heb, ben ik helemaal euforisch!?

Volgens Klein kan dit inderdaad duiden op bindingsangst. "Zij is erg gekwetst door haar toenmalige partner. Ze was nog erg jong en vermoedelijk was dit haar eerste echte ervaring van verliefdheid en een intieme relatie. Mogelijk heeft deze ervaring haar zo beschadigd, dat zij geen nieuwe relaties meer aan durft te gaan, omdat ze het vertrouwen daarin nimmer opgebouwd heeft. In haar verhaal komt boosheid naar voren, die zij uit en waarover zij zich vervolgens euforisch voelt. Dit is de winst op korte termijn, terwijl ze op lange termijn geen vaste relatie kan krijgen (verlies). Vermoedelijk is Evelien nog erg boos op haar toenmalige vriend en heeft ze deze ervaring nog niet voldoende doorvoeld en verwerkt. Pas wanneer dit verwerkt is, zal zij in toekomstige gelijksoortige situaties rustig kunnen reageren en de ander kunnen uitleggen dat hij te hard van stapel loopt. De ander kan in reactie gas terug nemen en rekening houden met haar tempo."

Lees ook onze vorige achtergrondverhalen.