Na het verbreken van je relatie verlies je niet alleen je partner en een toekomst samen, maar ook je beste maatje. Als je eenmaal hebt geaccepteerd dat het uit is, blijft er dan ook één vraag over. Wil je vrienden blijven?

Bedenk je van tevoren goed of je ex het waard is om op vriendschappelijke voet mee verder te gaan. Heeft hij je jarenlang gigantisch bedonderd en trekt hij, net na jullie verbroken relatie, in bij zijn minnares? Dan doe je er zelf waarschijnlijk geen goed aan om vrienden met hem te blijven. Maar zijn jullie in goede harmonie uit elkaar gegaan en gedroegen jullie je in je relatie sowieso al meer als vrienden dan als lovers, dan is het begrijpelijk dat je niet zonder hem in je leven verder wil. Maar hoe doe je dat dan, vrienden blijven met je ex? Er gelden namelijk een aantal gouden regels voor.


Regel #1: Geef het tijd
Het is eigenlijk ontzettend simpel: vrienden met je ex kan in 99% van de gevallen niet vanaf moment één. Het besef dat jullie geen relatie meer hebben moet er eerst bij beide kanten zijn, voordat vriendschap kan groeien. Melanie (26) kan hierover meepraten: “Het is nu een paar weken over tussen mij en mijn ex, en ik heb zeker nog wel even tijd nodig omdat ik er heel verdrietig van ben. Hij zegt dat we elkaar niet uit het oog moeten verliezen, omdat je dan niet meer weet wat er in elkaars leven gebeurt. Juist dan zul je, volgens hem, geen vrienden meer kunnen zijn. Ik begrijp hem wel, maar het zal van twee kanten moeten komen. En voor mij is het voorlopig nog te moeilijk om hem te zien. Maar ergens wil ik het wel graag…”

Regel #2: Weg met gevoelens
In het verlengde van de vorige regel: álle gevoelens moeten de deur uit. Exit. Mocht één van de twee nog regelmatig met de ander in zijn/haar hoofd rondlopen, dan gaat er iets mis. Geen gevoelens betekent geen (verkeerde) verwachtingen, wat zorgt voor geen onnodig gedoe. Voor Melanie is het niet slim om nu al met haar ex af te spreken, omdat haar gevoelens nog te veel de overhand hebben. Misschien onbewust, maar ze wil waarschijnlijk niet met hem afspreken om een goede vriendschap op te bouwen, maar omdat ze hem nog te veel mist. Geen goed plan.


Regel #3: Seks met je ex? No-go!
Als je ervan overtuigd bent dat je seks en liefde los van elkaar kan zien, als je gewoon geen genoeg kan krijgen van zijn of haar goddelijke lichaam óf als je nog geen nieuwe partner hebt, kun je ervoor kiezen om (weleens) opnieuw het bed in te duiken. Maar of seks met je ex nou echt zo slim is, is een ander verhaal. Het is vertrouwd en kan daarom herinneringen en gevoelens makkelijk oprakelen. De vraag is dan of je het doet om de seks, of om de liefde. Mocht dat laatste het geval zijn, dan heb je waarschijnlijk verkeerde verwachtingen. Is hij het bovendien wel waard?

Regel #4: Forceer niks
Onthoud: jullie hoeven niet iedere week bij elkaar op de koffie te gaan om goede vrienden te blijven. Mocht zo’n soort vriendschap alleen maar gezeur opleveren, laat elkaar dan gewoon een eigen weg gaan. Bij Tessa (23) heeft dit ook gewerkt: “Als we elkaar zien maken we wel een praatje, maar meer ook niet. Bepaalde dingen kan en wil ik ook gewoon niet delen. Ik hoef niet te weten met wie hij het bed induikt, en andersom gaat hem dat ook niks aan.” Tessa heeft zelf ook geen behoefte aan een closere vriendschap met haar ex. “Ik ben niet kwaad, ik zoek alleen geen contact meer. Dat maakt het, wat mij betreft, voor beide partijen makkelijker.”


Regel #5: Gun elkaar een nieuwe liefde
Jaloezie kan iedere vriendschap verpesten, en dus ook de vriendschap tussen jou en je ex. Misschien wel juíst die vriendschap. Alleen als je ervan overtuigd bent dat je je ex nooit meer terug zou willen als lover, kun je het aan om hem te zien met iemand anders. En misschien is er dan zélfs een kleine gunfactor aanwezig.

Vriendschap met je ex: denk jij dat het kan werken? Ben jij nog bevriend met je ex?