Lisa: ?Ik ben al tweeënhalf jaar werkloos?

Psyche & spiritualiteit door Karin
De recessie in Nederland raakt sommige dames flink. Lisa zit al tweeënhalf jaar werkloos thuis nadat haar contract bij haar vorige baan niet werd verlengd. "Ik heb inmiddels meer dan 1200 sollicitatiebrieven verstuurd."

Lisa (28): ?Op dit moment zit ik al tweeënhalfjaar jaar werkloos thuis. Ik werkte hiervoor bij een grote organisatie als administratief medewerker. In drie jaar heb ik twee verschillende functies gehad."

Of Lisa het er naar d'r zin had, twijfelt ze over. "Ik vond het daar wisselend. Er waren leuke momenten en er waren ook veel minder leuke momenten. Met sommige mensen kon ik niet heel goed communiceren en er was vaak een bepaalde strijd onderling tussen de dames. De eerste functie vond ik het leukst, omdat ik meerdere dingen mocht doen. Bij de laatste functie werden ideeën al snel afgekapt."
 

Ontslag
Bij Lisa werd niet gezegd dat ze het niet goed deed, ze had zelfs al drie keer een jaarcontract gehad. "Maar na het derde jaar moet je een vast contract krijgen, helaas kreeg ik dit niet. De reden hiervan is me niet 100% duidelijk. Ik denk nog steeds dat het er mee te maken heeft dat ik niet heel goed in het team paste en minder extravert was dan de rest. Ze zeiden dat ik niet meer goed functioneerde, maar al mijn evaluatiegesprekken waren goed. Dus ik denk dat het meer met mijn persoonlijkheid te maken heeft. Bovendien had ik al een halfjaar lang het gevoel dat ik geen vast contract zou krijgen. Als je dit al een halfjaar denkt, presteer je ook niet naar behoren. Het was dus een mengeling van factoren."

Solliciteren
Toen Lisa's contract niet werd verlengd dacht ze zo aan een nieuwe baan te komen, helaas liep dit anders. "De redenen van afwijzing zijn heel wisselend: de ene keer ben ik te hoog geschoold, de andere keer heb ik te weinig ervaring of voldoe ik niet aan het profiel. Nu ben ik er ook al een tijd uit. Daarbij word ik toch onzeker, dat straal je dan ook uit. Hoeveel brieven ik heb geschreven? Gemiddeld 10 per dag. Dus dat zijn er nu ongeveer 1200 in totaal..."
 

Rondkomen
"Helaas had ik dus net een appartementje gekocht. Gelukkig staan mijn ouders garant. Ik woon nog steeds in dat appartement, maar met veel financiële hulp van mijn familie."

Lisa krijgt op dit moment haar inkomen via de bijstand. "Toen ik werkloos werd kreeg ik de eerste maanden WW, daarna belandde ik in de ziektewet. Dat was 70% van mijn salaris. Nu zit ik helaas in de bijstand. Dit betekent dat ik rond de 800 euro per maand binnenkrijg."

Wat iedereen zich afvraagt: hoe komt Lisa rond? "De hypotheek betaal ik zelf, de overige rekeningen en boodschappen worden voor mij betaald door mijn familie. Ik kom net een soort van rond, maar ik sta wel iedere maand in de min. Helaas heb ik mijn auto moeten verkopen. Eigenlijk heb ik  alles wat verkoopbaar was, verkocht: mijn computer, m'n iPod, mijn eReader en heel veel oude meuk op de rommelmarkt op Koninginnedag."

Psyche
"Ik heb echt een hele rottige periode gehad met veel woede, verdriet en alle emoties die je maar kunt bedenken. Het heeft echt wel een tijd geduurd voordat ik het enigszins verwerkt had. Ik bleef heel de dag in bed liggen, ging niet naar buiten. Ik was bang voor vragen als 'heb je vakantie?'. Ik voelde vooral schaamte. Mensen hebben toch vaak een vooroordeel over werklozen. Het is hun eigen schuld. Zullen ze dat ook van mij denken?"


"Ook mijn sociale leven is veranderd; ik heb veel vrienden verloren. Omdat je toch een ander persoon wordt, kunnen sommigen er niet mee omgaan. Je bent niet meer vrolijk en care free en je kunt niet met geld smijten dus moet je vaak 'nee' zeggen. Dus gaan ze uiteindelijk weg. Hierdoor raakte ik nog meer in een isolement. Goede vrienden en vriendinnen heb ik niet. Nieuwe contacten maken is ook moeilijk; ik heb niet veel te bieden. Ik ben wel min of meer in een depressie geraakt. Ik zat zo in de put dat ik gewoon geen uitweg meer zag, dat kan tot hele erge denkbeelden leiden. Dat je het letterlijk niet meer ziet zitten."

Optimistische toekomst
Gelukkig is Lisa erg optimistisch over de toekomst. "Ik heb inmiddels wel een knop om kunnen zetten en ben weer positief. Dat komt doordat ik nu doe wat ik leuk vind. Ik ben een poëziebundel gaan schrijven en met behulp van m?n ouders heb ik me volledig kunnen omscholen. Ik heb nu diploma's in de dierenverzorging, dieren EHBO, diergeneeskunde, homeopathie, bach bloesem, communiceren met dieren, energetisch dierentherapeut, kruidengeneeskunde en stervens- en rouwverwerking voor dieren. Met de dierenartsassistente studie ben ik nog bezig. Ook heb ik vrijwilligerswerk gedaan."

"Op dit moment ben ik nog steeds een baan aan het zoeken. Dagelijks ben ik actief met netwerken, solliciteren en langsgaan bij bedrijven. Ik maak nu ook beter contact en ben open en vrolijk en dat straal je dan ook uit. Maar het blijft een knokproces, het zou pas echt 100% goed zijn als ik uit deze situatie ben. Ik ga de strijd aan om er krachtiger uit te komen."

Als jij een baan (in de dierenbranche of anders) hebt voor Lisa in de buurt van Utrecht, neem dan contact op via redactie@ze.nl.

Lees ook onze vorige real life verhalen.