Wijn! Maar welke?

Eten door Stephanie
Je geeft een etentje en hebt alle gangen tot in de puntjes voorbereid. Maar, wist je dat de wijn die je schenkt minstens net zo belangrijk is? Sommige smaken in eten en wijn botsen, anderen vullen elkaar aan. Een lesje wijnetiquette.

Er wordt weleens gezegd dat avondeten zonder wijn een maaltijd is en avondeten met wijn een diner. Maar, niet elke willekeurige wijn maakt van avondeten een diner. De wijnkeuze is van groot belang, omdat sommige combinaties van wijn en eten beter werken dan anderen. En dat heeft niets te maken met persoonlijke smaak, maar met de chemie in je mond wanneer je een hap en slok neemt. De wijn en het eten moeten bij elkaar passen. Je moet dan ook zoeken naar wijn die in harmonie is met het eten. Hieronder voor de beginnende wijnschenkers de basis van passende wijnsoorten bij voor-, hoofd- en nagerecht. En vergeet niet te proosten!


Voorgerecht

Een voorgerecht is vaak een licht, fris en klein gerecht als voorproefje op wat komen gaat. Het prikkelt je smaak en dat is precies de taak die ook voor de wijn is weggelegd. Als je een salade serveert, is het raadzaam om een lichte witte wijn te schenken. Denk hierbij aan Elzaswijnen of een witte Spaanse Moezelwijn. Schotel je een soep voor? Dan kan zowel een lichte rode Beaujolais als een lichte witte wijn zoals bovengenoemde worden gedronken. Bij Carpaccio met pijnboompitjes past een lichte rode wijn zoals een Beaujolais of Chianti het beste. Let op: schenk bij voorgerechten dus geen zware wijnen, dan zitten je gasten binnen no time vol. Dat is zonde van je heerlijke diner.

Hoofdgerecht
Vuistregel: rode wijn bij vlees en witte wijn bij vis. Natuurlijk zijn er uitzonderingen op deze regel, maar het is makkelijker om dit aan te houden. Schenk bij gerechten met vis-, schaal- en schelpdieren een droge witte Bourgondische wijn of een licht mousserende. Deze moet niet te zoet zijn. Serveer je een gerecht met kip-, varkens-, of kalfsvlees, dan wordt een stevige witte Chardonnay (wit), een rode Masi of een pittige rosé aangeraden. Schenk bij rood vlees een stevige Bordeaux (rood). Bij gerechten met veel pittige kruiden en specerijen past een witte wijn, een droge rosé zoals een Monterre Grenache of een zware rode wijn het beste. Als je deze tips aanhoudt, kan het wat smaakcombinaties betreft eigenlijk niet misgaan.


Nagerecht

Het dessert is de lastigste als het op de wijnkeuze aankomt. Nagerechten zijn vaak erg zoet en veel wijnen vallen in het niet bij de suikerbom. Als je voor een zoet toetje kiest, moet de wijn dus nóg zoeter zijn. Schenk bijvoorbeeld een Italiaanse Passito of een dessertwijn uit Oostenrijk. Als je een frisse fruitsalade op het menu hebt staan, scoor je de beste combinatie met een mousserende zoete wijn. Een Moscato d?Asti is daar een goed voorbeeld van. Voor de chocoladeliefhebbers onder ons: een goede port of Banyuls does the trick. Omdat chocolade erg aromatisch is, zijn er weinig wijnen die goed met deze lekkernij samengaan. Kijk daar dus erg mee uit! Zitten er geen zoetekauwen in je eetgezelschap en maak je een kaasplank, kies dan een wijn uit dezelfde regio als de kaas. Tip: oude kaas met Port of brie met een zoete witte wijn.

Duizelen al deze verschillende wijnen je een beetje? Geen zorgen! Schrijf op wat voor soort wijn je nodig hebt en vraag ernaar in de winkel. Zij wijzen je zo de weg naar de geschikte wijn.

Let jij op welke wijn je schenkt? En wat is jouw lievelingswijn?