Je bent al tijden samen met je lief en nu gaat hij voor langere tijd naar het buitenland. Samen eten, naast elkaar gaan slapen en ook weer wakker worden: wat allemaal zo vanzelfsprekend was, is dat even niet meer. Wat nu?

Als je schatje tijdelijk in een ander stadje aan de andere kant van de wereld vertoeft, kan dat heel moeilijk zijn. Zag je elkaar eerst een paar keer in de week week of woonde je zelfs samen, nu kun je elkaar aan alleen horen via de telefoon of zien op een webcam. De barre maanden die voor je liggen lijken onoverbrugbaar, maar met deze tips kun je er het beste van maken!


1. Maak tijd
Hoe minder vanzelfsprekend het is dat je elkaar ziet, hoe belangrijker het is om tijd voor elkaar vrij te maken. Bel of skype op vaste tijden, creëer lege ruimtes in je agenda en zorg ervoor dat je met je volle aandacht bij je lief kan zijn. Zo kun je optimaal genieten van die schaarse contactmomenten!

2. Date
Met elkaar naar de film gaan, lekker uit eten met zijn tweetjes of een terrasje pakken: de gezellige activiteiten die zo normaal lijken, moeten nu allemaal even wachten. Toch kun je met een laptop met webcam en microfoon een heel fatsoenlijke date regelen. Kleed je leuk aan, besteed aandacht aan je haar en make-up en kijk bijvoorbeeld samen naar dezelfde film of eet een maaltijd. Met eventueel tijdsverschil is het even puzzelen, maar je kunt heel goed een ontbijtje nuttigen terwijl vriendlief aan zijn diner zit. Op deze manier kun je de dagelijkse activiteiten heel bijzonder maken!

3. Stuur kaartjes en kleine pakketjes
Anno 2012 vergeten we het misschien wel eens, maar kaartjes, brieven en pakketjes sturen blijft leuk, zowel voor de zender als de ontvanger. Duik terug in de tijd en schrijf een ouderwetse romantische liefdesbrief. Of verzamel wat foto’s of kleine kaartjes en spulletjes die je aan je vriend doen denken en stuur die op. Het is niet alleen heel persoonlijk, maar het is ook heel leuk om het allemaal terug te kunnen lezen en bekijken wanneer jullie weer samen zijn.

4. Spice up your sex life
Een lange afstandrelatie funest voor je seksleven? Welnee, met een beetje creativiteit en een dosis lef kun je heel goed aan je trekken komen. Nog nooit telefoonseks uitgeprobeerd? Of zelfs webcamseks? Dit is het uitgelezen moment om er een keer een gooi naar te doen. Merk je dat deze manier van seks toch niet helemaal jouw ding is? Probeer dan eens een spannende striptease voor de webcam of stuur elkaar pikante smsjes of berichtjes, eventueel gepaard met wat foto’s. Zo kom jij die maanden wel door!


5. Spaar
Heb je de mogelijkheid om je vriend op te zoeken in zijn nieuwe werk- of studieomgeving? Doen! Het is niet alleen heerlijk om elkaar weer te zien, maar ook om met eigen ogen te zien waar hij woont en hoe hij leeft kan heel verhelderend zijn. Dus probeer te sparen, het liefst al voordat je vriend vertrekt, of kies als vakantiebestemming dit jaar de nieuwe stad van je lief.

6. Communiceer
Wat geldt voor stellen die samenwonen, geldt ook voor lange afstandsrelaties: communiceer, communiceer, communiceer. Heb je een keer een off day als je met hem aan de telefoon zit, zeg het hem dan! Baal je er ineens verschrikkelijk van dat jullie zover van elkaar af zitten, laat het hem weten. Alleen door duidelijk met elkaar te blijven communiceren, kan een lange afstandsrelatie werken. Enne, het laatste wat je wilt is natuurlijk met ruzie de hoorn op de haak smijten. Spreek je gedachten dus uit, maar probeer het wel genuanceerd te doen en niemand de schuld te geven van de situatie. Schrijf het desnoods eerst uit op papier, dat haalt in de meeste gevallen het scherpe randje er alvast vanaf.

7. Leef je eigen leven
Leef, geniet en lach! Ga stappen met je vriendinnen, bezoek je familie, zet je in op je werk of voor je studie en trek er p uit. Ga niet een halfjaar, of misschien wel langer, wachten tot je vriend weer bij je is. Door bezig te blijven heb je elkaar meer te vertellen, blijf je gelukkig en vliegt de tijd sneller voorbij.


8. Blijf elkaar betrekken
Ook al is het belangrijk dat je je eigen ding doet, blijf je vriend wel in je leven betrekken. Zelfs het vermelden van kleine stomme dagelijkse bezigheden, zoals een lekkere maaltijd of een vervelende klant op werk, zijn essentieel voor een goede relatie. Je wilt toch niet het gevoel krijgen dat je elkaar na een halfjaar niet meer goed kent?

9. Maak een aftelkalender
Hang een grote kalender op met leuke foto’s en plaatjes waar je elke dag een vakje weg kan strepen. Ook al zie je dan hoeveel dagen je nog moet, je weet wel dat het er altijd eentje minder is dan gisteren!

10. Think positive!
Mocht je ondanks bovenstaande tips nog steeds moeite hebben om de dagen door te komen, bedenk je dan dat de situatie maar tijdelijk is. Door je samen met je vriend op de toekomst te richten en na te denken over het leven als hij eenmaal weer terug is, biedt de huidige situatie perspectief en kun je genieten van jullie toekomstplannen.

Hebben jullie ervaring met een lange afstandrelaties en/of andere tips voor meiden die hun lief voor langere tijd moeten missen?