Internationale Dag van de Lach: zo kun je meer lachen

De maatschappij door Anjali

Op de Internationale Dag van de Lach besteden we aandacht aan lachen. Hier lees je waarom dat zo belangrijk is en welke dingen je kunt doen om geluk te delen.

Wat is de Internationale Dag van de Lach? 

De dag is bedacht door Dr. Madan Kataria, de grondlegger van de wereldwijde Laughter-Yoga beweging. Hij wilde dat iedereen aangemoedigd werd om zoveel mogelijk plezier te hebben. Elke eerste zondag van mei, dit jaar op onze Bevrijdingsdag, word de dag gevierd in meer dan 65 landen.

Waarom is lachen belangrijk?

Een goede lachbui is niet alleen leuk, je maakt er ook nog eens mooie herinneringen mee en geeft veel gezondheidsvoordelen. Een lach levert een bijdrage aan een gezonder leven, zowel op fysiek als mentaal gebied. En niet alleen voor jezelf, maar ook iedereen om je heen.

Alle voordelen op een rij

Plezier hebben heeft een positief op het leven van jezelf én anderen. Hieronder vind je een paar voordelen om bij stil te staan:

 

  1. Feel-good hormonen: Lachen zorgt ervoor dat de stresshormonen cortisol en adrenaline in je lichaam zich verlagen en het meer van het feel-good hormoon endorfine produceert. Je vergeet (tijdelijk) de stressfactoren in je leven, wat helpt bij het verminderen van spanning, angst en depressie. Ook kun je ermee je stemming verbeteren.
  2. Creativiteit en productiviteit: Door plezier te hebben kun je beperkende gedachten een tijdje opzij zetten, waardoor je creatieve kant veel meer ruimte krijgt om naar voren te komen. Ook ontstaat er een meer ontspannen sfeer, waardoor je je niet alleen creatiever kunt ontwikkelen, maar ook productiever. Als er immers niets in de weg zit in je gedachten, kun je je beter richten op waar je mee bezig bent en kun je jezelf sneller motiveren.
  3. Saamhorigheid: Samen plezier maken is leuker dan alleen. En dat niet alleen, maar je maakt ook leuke herinneringen samen, verbetert de sociale banden, hebt eerder (wederzijds) begrip en geeft een gevoel van saamhorigheid. Of het nu je moeder, vriendin of een vreemde is: geef ze een compliment of deel een leuk verhaal!
  4. Kalmte: Door te lachen haal je dieper adem, en dit zorgt ervoor dat de zuurstoftoevoer naar de hersenen en spieren zich verhoogt. Je voelt je dan energieker en gemotiveerder. Daarnaast kalmeer je je zenuwstelsel doordat je je oppervlakkige ademhaling en snelle hartslag vermindert.

Hoe kun je meer lachen?

Wij hebben verschillende suggesties bedacht om jou meer te laten lachen vandaag, probeer dit eens uit:

 

  • Lachmeditatie: dit is een vorm van meditatie waarbij je opzettelijk probeert te lachen uit het niets. Er is geen aanleiding en je kunt je zo slecht voelen als je wilt, maar door plezier te 'creëren' krijg je het gevoel dat je ook daadwerkelijk blij bent. En die geluiden die je zal maken werken ook heel aanstekelijk.
  • Humor: deel die flauwe mop met je vrienden, familie of collega's, en daag hun uit ook hun meest flauwe mop te vertellen.
  • Complimenten: Iedereen wordt vrolijk van iemand die ze opmerkt, want gezien worden is misschien wel het fijnste dat er bestaat. Let daarom extra goed op vandaag: heeft iemand leuke sieraden om, of past dat kleur shirt perfect bij hun ogen? Schaam je niet om deze positieve opmerkingen te delen, je verliest er immers niets mee.
  • Grappige video's: Kijk grappige video's die je tegenkomt op Instagram en TikTok, en deel deze vervolgens met iedereen waarvan je denkt dat ze het ook leuk zouden vinden.