Deze handige opruimtip van Marie Kondō kun je nú nog toepassen

Wonen door Anne-Fleur

Ben jij net zo'n opruimgoeroe als de bekende Marie Kondō? Lucky you! Niet iedereen houdt van opruimen, maar helaas is het wel nodig om ons leven een klein beetje op orde te houden. Het opruimen van je leefomgeving heeft veel voordelen, maar goed opruimen is makkelijker gezegd dan gedaan. Ken jij deze slimme opruimtip van Marie Kondō al?

Lees ook: Heb je huisstofmijt allergie? Maak dan deze dingen in huis extra goed schoon

Handige opruimtips

Scroll je een paar uur door TikTok dan beland je voor je het weet op #cleantok. Misschien niet eens om handige tips uit te pluizen, maar het kijkt wel lekker weg. Eerlijk is eerlijk, het is super satisfying om andere mensen hun huis te zien schoonmaken met de nieuwste snufjes, sponsjes en schoonmaakmiddelen. Al met al regent het handige schoonmaak- en opruimtips op het social media platform. Maar, let's not forget de echte opruim queen Marie Kondō! Zij adviseert een opruimmethode die helemaal in het teken staat van 'komono', iets wat bij Kondō altijd centraal staat.

Marie Kondō komono 

Van Marie Kondō hebben we de afgelopen jaren vast weleens gehoord. Ze is bekend geworden om haar opruimadviezen in boeken en Netflixseries. Haar opruimfilosofie heeft alles te maken met opruimen, weggooien en organiseren. Een ander onderdeel dat Kondō haar fans aanraadt is je huis dagelijks op 'komono' te controleren. Vind je komono, dan pak je het op en gooi je het weg.

Komono is een Japanse verzamelnaam voor prullaria en tierlantijntjes die overal in huis liggen. Niet belangrijke bonnetjes in een la, post op het aanrecht of oude, al gelezen kranten op je koffietafel, haarelastiekjes of speldjes. Kleine dingen die je in ieder geval niet nodig hebt en zo snel mogelijk weg moet gooien.

Chaotisch

Volgens de opruimgoeroe is het opruimen van deze kleine dingen van groot belang om geen grote chaos in huis te hebben. Het is makkelijk om je handtas elke keer op dezelfde plek in de hoek van de keuken te zetten, maar erg netjes oogt het niet. Dit kan voor bezoekers ook een chaotische indruk wekken en dat willen we natuurlijk ook niet.

Het is bij het checken op komono belangrijk om bij jezelf na te gaan: moet ik dit bewaren of niet? Is het antwoord nee, dan gaat het direct de prullenbak in. Gaat het om een tas of een rondliggende oplader, dan hoef je deze natuurlijk niet weg te gooien. Berg deze spullen wel direct op. Zo heb je er ook geen last meer van.