3x tantra oefeningen om je relatie te versterken

Relaties door Anjali

Wil je je relatie versterken? Dan zijn tantra oefeningen misschien wel dé manier. Leer hoe je bewust, betrokken en met aandacht je liefdesleven aanpakt.

Tantra oefeningen voor het versterken van de relatie

Tantra is niet alleen seks, maar ook de ontmoeting tussen lichaam en geest. Het helpt je meer vertrouwen te creëren, je open te stellen, een vrijere geest te krijgen, kalm te worden en spanningen te bevrijden. Het helpt je ook nog eens je relatie te kunnen versterken: de relatie zal zich verdiepen, de intimiteit zal toenemen en de lust zal groter worden. Deze oefeningen helpen je dit doel te bereiken:

1. Vriendschap met je lichaam

Het is belangrijk dat je ervoor zorgt dat je niet gestoord kunt worden. Dat betekent deuren dicht, felle lichten uit en telefoon wegleggen. Maak vervolgens een warm bad voor jezelf en giet er wat etherische olie in, of kies voor een warme douche met geurende en rustgevende douchegel. Gebruik wierrook, muziek en kaarsjes om er een fijne sfeer van te maken. De badkamer is vanaf nu jouw (tijdelijke) tempel. Raak voor je het bad instapt je hart aan met je handen en groet jezelf liefdevol, dit heet de 'hartengroet'. Probeer ook een aantal intenties te zetten: wil je meer rust, of vind je dat je jezelf niet genoeg accepteert? Benoem dit in je hoofd, zodat je weet waarvoor je het bad of de douche instapt. Vervolgens ga je er ook echt in, en laat je de spanning uit je lichaam wegspoelen. Raak met positieve aandacht elk lichaamsdeel aan en zeg of denk er iets liefdevols bij. De relatie met jezelf versterken is de eerste stap.

2. Omhelzen

Omhels je partner, sluit je ogen en concentreer je op wat je hierbij voelt. Doe dit ongeveer drie minuten lang, en zorg ervoor dat je je lichaam steeds meer ontspant. Het is belangrijk dat je je partner met je hele lichaam omhelst. Na een minuut of twee ga je letten op de ademhaling van je partner, en zorg ervoor dat jullie ademhalingen samen één worden zodat je samen zachtjes in- en uitademt. Ga vervolgens tegenover elkaar zitten en kijk elkaar aan. Vertel hierbij eerlijk wat je voelde over je partner en jezelf. Luister ook naar wat je partner te vertellen heeft: zo creëer je die diepere connectie tussen jullie twee, en kun je de relatie versterken.

3. Prikkelen

Deze oefening duurt ongeveer een uur, dus zorg dat je partner en jij hier de tijd voor nemen. Bepaal ook wie de gevende partner is en wie de ontvangende: dit is belangrijk voor de volgende stappen. De gevende partner heeft de ruimte mooi aangekleed met zachte verlichting, rustgevende geuren en kaarsen. Ook staan er dienbladen met attributen. De ontvangende partner gaat liggen en krijgt een blinddoek om. Dit gaat om het vertrouwen tussen jullie versterken. De gevende partner geeft de ontvangende partner de spullen die staan op het dienblad. Dit kunnen bijvoorbeeld druiven zijn, maar ook druppels likeur, chocolade, stukjes ananas, strelingen met veren, etherische oliën, muziek of fluisteringen van lieve woorden. Wanneer jullie er beiden klaar voor zijn doet de geven de partner de blinddoek af bij de ontvangende partner. Vermijd woorden en kijk elkaar lang in de ogen aan. Neem dan de tijd voor een goede omhelzing en draai de rollen om. Na deze stap zul je merken dat jullie de band aan het versterken zijn.