Bed rotting is uit, ‘hurkle-durkling’ is in: dit is het verschil

Vrije tijd door Maya Luz

Bed rotting is een term die wel veel voorbij horen komen op TikTok. Het is simpelweg in bed liggen en niks doen. Naast bed rotting is er nu een Schotse term die miljoenen views krijgt op het platform: hurkle-durkling. Dit is het verschil tussen bed rotting en hurkle-durkling.

Lees ook: Doe jij weleens aan ‘bed rotting’? Zo weet je wanneer je het te lang doet

Wat is hurkle-durlking?

Hurkle-durkle is een Schots woord uit de negentiende eeuw. Het betekent dat je in bed blijft liggen terwijl je weet dat je eigenlijk op zou moeten staan. Het draait om snoozen een prioriteit maken terwijl je eigenlijk 'betere dingen' te doen hebt. Als je bijvoorbeeld je wekker hebt gezet om zes uur 's ochtends om te gaan sporten, maar je besluit om te blijven liggen, dan is dat een hurkle-durkle. Of als je op een zaterdag eigenlijk naar de supermarkt moet, maar besluit om te blijven liggen tot twaalf uur, is dat ook een hurkle-durkle. Hurkle-durkling draait dus om lekker onder je dekentje blijven liggen, ondanks je drukke planning. Het gaat dus tegen productiviteit in en dat voelt af en toe een beetje verkeerd, maar dat is juist wat het zo fijn maakt. Het is voor mensen met een Schotse achtergrond ook een prima manier om je bezig te houden met je cultuur, er is niks luis aan!

@kirakosarin

hurkle-durkle, u deserve it <3

♬ original sound - Kira Kosarin

Is hurkle-durkling het nieuwe bed rotten?

Bed rotten heeft competitie gekregen als het op populariteit aankomt. Toch is er een duidelijk verschil tussen de twee. Bij bed rotten blijf je namelijk bewust in bed liggen als een manier om om te gaan met burn-out, stress of vermoeidheid. Het voelt fijn in het moment, terwijl sommigen vinden dat het meer schade aanricht dan dat het herstelt. Als je de hele dag in bed blijft liggen, voel je je achteraf vaak niet meer uitgerust dan ervoor. Daarnaast klinkt de term bed rotting nogal negatief. Hurkle-durkle daarentegen is een leuk woord! Dit verklaart de populariteit van de term. Het is ook een activiteit die eigenlijk alleen voor de ochtend bedoeld is. Je doet dit dus niet de hele dag. Een hurkle-durkle komt ten einde, want uiteindelijk moet je toch aan de slag met je dagelijkse bezigheden. Een bed rotting sessie kan een heel weekend duren. Een hurkle-durkle sessie gaat om jezelf dat beetje extra rust geven, lekker lezen in bed en jezelf een langzame opstart van je dag gunnen. Daar krijg je pas echt energie van!