Aan het overdenken tijdens de seks? Zo stop je ermee

Intiem door Maya Luz

Seks is spannend. Zeker als je het bijvoorbeeld voor het eerst met een nieuwe partner doet of wanneer je iets nieuws gaat uitproberen. Hierdoor kun je nog weleens gaan overdenken. Dat is vervelend want dat kan de hele ervaring beïnvloeden voor jou en je bedpartner. Maar hoe kom je er vanaf? Wij helpen je!

Lees ook: Deze karaktereigenschappen bepalen of jij gelukkig bent in een relatie

Sta stil bij waar je aan denkt tijdens de seks

Wanneer we overdenken tijdens de seks, heeft dit meestal een onderliggende reden. Je maakt je bijvoorbeeld zorgen over hoe je eruit ziet of over je skills tussen de lakens. Dit zijn dingen waar je voor jezelf aan kunt werken. Sta eens stil bij de gedachten en analyseer ze. Zijn er bepaalde patronen te herkennen? Wanneer dit het geval is, kun je kijken naar manieren om dit op te lossen. Je kunt hier dan gericht aan werken. We willen hiermee niet per se zeggen dat het overdenken altijd een onderliggende reden heeft. Maar het kan nooit kwaad om hier eens bij stil te staan.

Communiceer met je partner

Wanneer je merkt dat je aan het overdenken bent, is het helemaal oké om dit met je partner te bespreken. Geef aan waar je mee zit en wat je partner zou kunnen doen om de ervaring prettiger te maken voor jou. Seks is iets dat je met z'n tweeën doet, dus is het belangrijk dat jullie je allebei op je gemak voelen! Wees dus vooral niet bang om duidelijk te maken wat jij op dit moment nodig hebt van je partner. Is er niks specifieks dat je partner voor je kan doen? Dan is het ook goed om met hen te delen waar je mee zit. Vertel hen dat je bijvoorbeeld moeite hebt met klaarkomen of je zorgen maakt over je skills. Wat het ook is, communiceer het.

Maak tijd en ruimte voor seks

In alle drukte van het leven kunnen we nog weleens afgeleid raken op de meest intieme momenten. Je bent dan niet aan het overdenken over de seks zelf, maar meer over wat je eigenlijk zou moeten doen op dat moment. Denk aan werk voorbereiden of de vaat doen die er al de hele dag staat. Hierdoor ben je niet helemaal aanwezig in het moment, wat niet de bedoeling is. Om dit te voorkomen is het verstandig om in je dagelijks leven tijd en ruimte te maken voor seks. Vermijd alle vormen van afleiding. Zet je laptop uit, je telefoon op stil en de kinderen even buiten de deur (als dat kan). Op deze manier geef je jezelf de ruimte om in de juiste stemming te komen.