⁠⁠Dit betekent het echt als je knieën knakken

Lichaam door Juliët

Je knie knakt om de haverklap. Zo lig je op de bank en je trekt je knieën op. Knak! Maar hoe komt dit precies? Wij hebben dit voor je uitgezocht. Het is misschien toch een tikkeltje erger dan je wellicht denkt...

Dit betekent het als je knieën knakken

Uit een onderzoek van het Baylor College bleek dat 75 procent van de proefpersonen osteoartritis (gewichtsslijtage) had. Ook bleek dat mensen die af en toe krakende knieën hebben, twee keer zoveel kans hebben om binnen een jaar pijnlijk artritis (gewichtsontsteking) te ontwikkelen. Dit klinkt allemaal niet zo prettig.

Oorzaken

Het knakken van je knieën kan meerdere oorzaken hebben. Het hoeft niet eens altijd ernstig te zijn. Als jij geen pijn of stijfheid ervaart is er waarschijnlijk niks om je zorgen om te maken. Mocht dit wel zo zijn dan is het misschien verstandig om contact op te nemen met je huisarts of fysio. Een aantal mogelijke oorzaken zetten we voor je op een rijtje:

1. Knieschijven

Het kan mogelijk komen door je knieschijven, want deze liggen in een soort geul in je bovenbeen. Zowel onder je knieschijven als in die geul zit kraakbeen, zodat je soepel kunt bewegen. Zodra beide lagen egaal zouuden zijn en blijven dan zou er waarschijnlijk geen geluid ontstaan. Maar helaas werkt dit niet zo. Door verschillende factoren belast je je knieschijven in je leven en daardoor kan de structuur aanpassen. Je kraakbeen kan bijvoorbeeld een ribbelige structuur krijgen en dit is heel normaal. Toch kan het wel voor meer druk zorgen op je knieschijven en hierdoor kun je dus een knakkend of krakend geluid horen tijdens het bewegen.

2. Hypermobiliteit

Ben jij hypermobiel? In dit geval zijn je gewrichtsbanden en pezen te soepel en hierdoor krijgen je gewrichten niet voldoende steun tijdens het bewegen. Hypermobiliteit hoeft niet altijd klachten te geven, maar als jij last krijgt is het wel verstandig om contact op te nemen met je huisarts. Die kan je namelijk weer doorverwijzen naar een specialist.

3. Artroze en artritis

Dat je knakkende of krakende knieën hebt kan soms ook wijzen op artroze. Dit is ook wel gewrichtsslijtage. Als we het hebben over artritis dan hebben we het over gewrichtsontsteking.

4. Minder gewrichtsvloeistof

Op den duur kan het gewrichtsvloeistof afnemen en dit kan zorgen voor een hoop geluid. De vloeistof zorgt namelijk voor de smering van je gewrichten. Door slechte doorbloeding kan de vloeistof wat wateriger worden en daardoor kan er veel geluid ontstaan.

Oplossing

Gelukkig zijn er wel een aantal dingen die je kunt doen om de kans op een ontsteking kleiner te maken. Zo is het slim om regelmatig te bewegen, dus denk aan squats en lunges. Een goede warming up is daarnaast ook erg belangrijk. Ga vooral lekker bewegen, want voorkomen is beter dan genezen!