Feit of fabel: stickers op fruit kun je eten

Eten door Anjali

Je kunt heel veel soorten fruit vinden in de supermarkt, en vaak zitten er stickers op. Sommigen zeggen dat je deze kan eten, maar is dat écht zo?

Waarom zitten er stickers op fruit?

Vroeger zaten de plakkertjes op je groente en fruti omdat caissières de prijs dan makkelijker konden invoeren, maar door digitalisering hoeft dat niet meer. Toch zitten ze er nog steeds op. Waarom? Omdat deze plakkers informatie geven over hoe en waar het product geteeld is. Bestaat de code uit vier cijfers? Dan werden er bestrijdingsmiddelen gebruikt tijdens het telen van fruit. Staan er vijf cijfers, en is de eerste een negen? Dan is het biologisch geteeld fruit. Soms hebben bepaalde vruchten geen stickers, dat ligt aan waar en hoe het verpakt is: worden ze in het veld verpakt, dan hebben ze waarschijnlijk geen stickers. Maar gaan ze door een sorteermachine, dan kun je de plakkers vaak terugvinden. Ook fruit dat in een bakje of zak zit bevat geen plakkertje, omdat de productinformatie te vinden is op de grootverpakking.

Eetbaar papier

Sommigen zeggen dat je stickers op fruit prima kan eten, omdat deze gemaakt zijn van eetpapier. Nou, dat is dus niet zo. De bestanddelen van deze plakkertjes zijn niet giftig, maar eetbaar zijn ze ook niet, en hetzelfde geldt voor de lijm.

Lijm en inkt

Om de stickers goed op het fruit te kunnen plakken, wordt er een speciale lijm gebruikt. Dit is voor de voedselveiligheid. Deze lijm wordt gemaakt van zetmeel, waardoor het biologisch afbreekbaar en veilig om te eten is. Ook de inkt is aangepast voor voedselveiligheid: Zo kunnen er geen schadelijke stoffen in of op het fruit komen.

Ongevaarlijk

Het is niet lekker, maar dat betekent niet dat, als het per ongeluk gebeurt, je je druk hoeft te maken wanneer je de sticker hebt opgegeten. Je lichaam kan deze bestanddelen prima uitscheiden. Er is zelfs geprobeerd de plakkertjes van papier te maken en deze op fruit te plakken, maar dat had negatieve effecten: er kan schimmel ontstaan door het vocht wat het papier opneemt, en er ontstaan sneller bruine plekken op de vrucht.

Afval

Het eten van de stickers is niet schadelijk voor de gezondheid, maar het is zeker niet goed voor het milieu. Vier tot vijf procent van gft-afval is vervuild, onder andere door de plakkertjes die op de vruchten als appels, mandarijnen en bananen te vinden zijn. Vergeet daarom niet de plakkers van het fruit af te halen voor je het in de prullenbak gooit. Als je ze niet al opgegeten hebt natuurlijk.