Freek Vonk diep geraakt: 'Hoe ziek moet je zijn om dit te kunnen doen?'

Media door Alyssa

Met een bonzend hart deelt Freek Vonk het droevige nieuws dat de wurgslang die hij een paar maanden geleden ontdekte in Brazilië, nu helaas niet meer leeft. Bij een reeks foto's van het dier op Instagram beschrijft Freek zijn gevoelens.

Neergeschoten

"Ik heb gehoord dat ze is neergeschoten, maar we weten nog niet precies wat er is gebeurd", vertelt Freek. "Ik ben echt verdrietig en boos tegelijk! Het is zo jammer en oneerlijk. Wie doet nu zoiets vreselijks tegen zo'n prachtig dier!? Dit is echt hartverscheurend en stom!"

Reus van een slang

Freek vertelt dat het dier bijna 7 meter lang was. "Dat maakte haar een enorme reus van een slang. Niet alleen in grootte, maar ook in karakter," voegt hij eraan toe. De bioloog beschrijft het overleden dier als 'een stoer beest, een echte overlever, eentje die al tientallen jaren in Bonito rond zwom'. "Voor zover we weten was ze super gezond en nog vol leven, en had ze de komende jaren nog veel baby's kunnen krijgen."

'Dit verdiende ze niet'

Freek vond het bijzonder om tijd met het dier door te brengen. “Ik was volledig in shock toen ik zag hoe groot ze was! Het was de allergrootste slang die ik ooit met eigen ogen had gezien. Een kolos van een dier”, blikt hij terug. “Ik heb zeker een uur naast haar gezwommen. En ‘t intrigerende was dat ze volledig onverstoord leek door mijn aanwezigheid. Het enige wat verraadde dat ze me überhaupt had opgemerkt, was het feit dat ze af en toe haar tong uitstak om wat geurtjes op te pikken om te ruiken wat er aan de hand was. Verder deed ze gewoon haar eigen ding. Dit was echt een formidabele slang, one of a kind, en dit verdiende ze NIET…”

Politieonderzoek

Freek hoopt heel erg dat de mensen die verantwoordelijk zijn voor de dood van het beest worden gestraft. Er wordt nu onderzoek gedaan door de politie op de plek waar het dier is gevonden. "Ik voel me gewoon verdrietig als ik zie hoe mensen de natuur kapot maken," zegt Freek. "Het is echt zonde..."

Noordelijke groene anaconda

In februari ontdekte Freek samen met een groep andere biologen een nieuwe soort anaconda in het noordelijke deel van het Amazonegebied. Deze gigantische slang kreeg de naam 'noordelijke groene anaconda'. “Aangezien er niet zoveel van dit soort kolossale reuzenslangen rondzwemmen, is de dood van het beest een klap voor de biodiversiteit (en deze specifieke soort in ‘t bijzonder) dan ook enorm groot.”

Meer op Instagram

Lees ook: FOTO: De nieuwe vriendin van Freek Vonk: 'Mooi diertje'