Married At First Sight-experts blikken terug op huwelijk Dirk en Anneke: "dit hebben we nog nooit meegemaakt"

Media door Jennifer

De eerste scheiding in seizoen 9 van Married At First Sight is een feit. Het huwelijk van Dirk (67) en Anneke (60) is nu officieel beëindigd, dit tot teleurstelling van Dirk én de experts. Zo spreken zij wel van een mislukt experiment. Daardoor wordt het laatste gesprek tussen Dirk, Anneke, presentator Carlo Boszhard en de experts nogal een pittig, confronterend gesprek. En de experts zijn nog niet klaar met de twee!

Dirk en Anneke eindigen Married At First Sight-huwelijk

Voor de experts van Married At First Sight voelde het toch onverwachts, toen het slecht ging tussen Dirk en Anneke. Al verliep het op de huwelijksdag inderdaad nog goed tussen de twee. Op dat moment leken ze meteen een goede chemie te hebben. Het zijn ook twee vrij extraverte personen, die wel een kusje her en der durven uit te delen. Volgens gedragsbioloog Patrick van Veen hebben ze daardoor ook geschiedenis geschreven. "Ik denk dat we in de geschiedenis van Married at First Sight nog nooit hebben meegemaakt, dat twee mensen bij de ambtenaar komen en elkaar al op de mond zoenen voordat er iets is gezegd," aldus Patrick. Alleen veranderen de gevoelens na de eerste dag snel en dan met name bij Anneke. Inmiddels begrijpt Patrick wel waar het dan mis is gegaan. "Anneke was verliefd op het plaatje," legt hij uit. "En dat plaatje was niet zozeer Dirk, maar de aandacht. Dat is waar ze verliefd op werd."

Confronterend laatste gesprek

Doordat de struggles binnen het huwelijk snel zijn ontstaan, wordt het huwelijk ook vroegtijd beëindigd. In aflevering 14 van Married At First Sight is het zo ver en hebben Dirk en Anneke hun laatste gesprek. Beiden voelen ze zich van tevoren wel rustig. Zo is Dirk nieuwsgierig wat vandaag allemaal wordt gezegd. Anneke voelt zich ook relaxt, doordat ze weer zichzelf is. "Dat is heel belangrijk," aldus Anneke. Ze willen allebei vooral het hoofdstuk afsluiten. Al wordt Dirk wel even emotioneel, wanneer ze de beelden terugzien van de huwelijksdag. "Wauw, dit had zo mooi kunnen zijn," zegt hij. Ook Anneke kijkt wel nog met goede gevoelens terug op de huwelijksdag. "Ik voelde me die dag heel gelukkig. Ik was hoopvol," vertelt Anneke aan presentator Carlo Boszhard, die zich afvraagt of ze een toneelstukje heeft opgevoerd. Hij blijft vervolgens wel streng tegen haar. Zo wilde ze het een kans geven, maar was de kans wel snel weg volgens Carlo. Alleen voelde het voor Anneke gewoon niet goed. "Ik was mezelf niet meer," vertelt ze.

Ook begint Carlo over het feit, dat Anneke haar match in eerste instantie ook afwijst op uiterlijk. Alleen wil Anneke het hier niet meer over hebben, omdat ze hem destijds erg heeft gekwetst. "Het was een samenloop van omstandigheden," zegt Anneke. Dat Carlo zo streng is tegen vooral Anneke, komt waarschijnlijk doordat de experts wel ietwat teleurgesteld zijn. Patrick denkt zelfs "dat we niet kunnen spreken van een experiment". "Het is te snel gestopt," aldus Patrick.

Geen experiment

Volgens Anneke raakte ze gewoon in paniek. Dat gedrag past kennelijk niet bij haar. "Als ik in paniek raak, moet ik op de rem trappen," vertelt ze. Vervolgens krijgt ze de kans om zelf een vraag te stellen. En bij haar reist vooral de vraag: waarom is ze gematcht aan Dirk? "Jullie staan allebei heel vol in het leven," legt Patrick uit. Daarnaast zijn ze allebei paradijsvogels en staan ze seksueel "aan". Ook zijn ze zeker wel vriendelijk naar elkaar. Zo herhaalt Patrick nog maar eens, dat Anneke tijdens het eindgesprek niets meer zegt over de opmerkingen over Dirk zijn uiterlijk. Ze wil hem niet weer kwetsen.

Daarom vinden de experts het jammer, dat Dirk en Anneke het niet hebben volgehouden. Ze hadden elkaar eigenlijk nog beter kunnen leren kennen. Dan hadden ze mogelijk ook van elkaar kunnen leren, aldus seksuoloog Eveline Stallaart. Dirk werkt bijvoorbeeld vaak vanuit zijn gevoel, terwijl Anneke vooral vanuit haar hoofd werkt. "Daarin hadden jullie mooie inzichten kunnen krijgen," legt ze uit. "Dat had ik jullie gegund."

Kijkers zijn team Dirk

Hoe dan ook staan de kijkers op socialmediakanaal X massaal achter Dirk. Zij geloven soms zelfs niet helemaal, dat Anneke daadwerkelijk niets zei om niet te kwetsen. Of haar woorden nou wel of niet oprecht zijn: het huwelijk tussen Dirk en Anneke is definitief over. Zo waren de vlinders volgens Dirk na de huwelijksnacht weg bij hem. "Toen werden de vlinders door jou doodgeslagen," leest hij voor uit zijn brief. Hij baalt ook van het feit, dat er sprake is geweest van een 'lijstje'. "Het heeft me ontzettend pijn gedaan," staat er verder. "Ik voelde me belazerd, voor de gek gehouden en gekwetst." Anneke haar brief is een stuk korter dan die van Dirk, maar ze verontschuldigt zich wel voor het kwetsen. Ook wenst ze hem het beste en een betere vrouw. Allemaal mooie woorden, maar Dirk gelooft het - net als de kijkers - toch niet helemaal: "Ik heb niet het gevoel dat je het echt meent." Ouch... Ze heeft hem duidelijk enorm beschadigd. Desondanks willen de experts wel nog werken aan Dirk en Anneke, maar meer voor hun eigen toekomst in de liefde. "Dit is niet de afronding die wij goed vinden," aldus Patrick. Interesting!

Lees ook: Married At First Sight-Jeppe ontdekt opvallend gedrag bij Jantine tijdens date: "snijd je nou je sushi?!"

Beeld: Screenshot uit 'Married At First Sight' RTL / Videoland