Duurzamer worden? Dit zijn 5x milieubewuste verzorgingsproducten

Beauty door Anjali

Dat we milieubewust willen leven, is een feit, maar wist je dat deze verzorgingsproducten nóg duurzamer kunnen?

1. Milieubewuste lippenbalsem

Lippenbalsem, iets wat we vaak - vooral tijdens koude dagen - graag opsmeren. Hiervoor hoef je niet naar de drogist: je kunt het prima zelf maken. Meng hiervoor drie eetlepels plantaardige olie, een halve eetlepel candelilla, een eetlepel bijenwas en een eetlepel plantaardige olie bij elkaar. Eventueel kun je tien tot vijftien druppels etherische olie toevoegen, voor een lekkere geur: denk hierbij aan kamille, lavendel of tijm. Wil je er een lippenbalsem van kleur van maken? Gebruik dan alkanetwortel voor een rode of roze kleur.

2. Wattenschijfjes

Make-up watjes worden van katoen gemaakt, en komen daarom bij het restafval terecht. We gebruiken ze dagelijks, en dat betekent dat er veel geproduceerd moeten worden. Wist je dat het gemiddeld 10.000 liter water kost om een kilo katoen te produceren? Zonde wanneer het na gebruik regelrecht de prullenbak ingaat. Je kunt daarom overstappen op herbruikbare wattenschijfjes: deze kun je keer op keer wassen waardoor je minder afval produceert en daarom milieubewuster leeft.

3. Scheermesjes

Weg met die single-use plastic scheermesjes: wegwerpmesjes zijn over het algemeen slechter voor je huid én het milieu. Investeer daarom in een goed scheermesje of schaf losse mesjes aan.

4. Shampoo

Hoeveel lege shampooflessen verdwijnen er per jaar bij jou in de prullenbak? Deze flessen zijn gemaakt van plastic, waarbij velen zelfs niet gerecycled kunnen worden. Maar een paar merken verkopen plasticvrije shampoo in een fles of pak, maar deze zijn vaak erg duur en lastig te vinden. Daarom onze tip: shampoobars! Deze verpakkingsvrije shampoo gaat ongeveer tachtig wasbeurten mee, en je gebruikt het eigenlijk als een stuk zeep, maar dan op het haar. Hiermee vervang je ongeveer drie flessen shampoo en kun je het zelfs makkelijker meenemen op reis. Goed om milieubewust te leven!

5. Tandpasta

Je snapt misschien waar we naartoe willen, maar tandpasta zit in plastic tubes. Deze tubes krijgen na het weggooien een plekje op de vuilnisbelt, en dat zijn niet alleen die van jou, maar die van miljoenen mensen. Reken maar om: dat zijn miljarden tubes tandpasta! Niet zo milieubewust dus. Je kunt daarom kiezen voor tandpastatabletten: deze smelten in je mond, waarbij je gewoon kunt poetsen zoals je gewend bent. Zie het als een pepermuntje dat goed is voor je gebit. Ook worden deze in herbruikbare flesjes geleverd, waardoor je je geen zorgen hoeft te maken om vervuiling. Daarnaast kun je je eigen tandpasta maken: smelt twee eetlepels kokosolie en roer er een eetlepel baking soda doorheen. Voeg tien tot vijftien druppels etherische olie toen, aangeraden is een menthol-olie. Je kunt een halve tot een hele theelepel xylitol toevoegen, om de zelfgemaakte tandpasta wat zoeter te laten smaken.