5 populaire theesoorten en hun positieve werking

Lifestyle door Juliët

Ben jij altijd al eens benieuwd geweest welke theesoorten nou het meest populair zijn? Dan ben je bij ons bij het goede adres. Er zit een groot verschil in smaak, kleur, geur en gezondheisvoordelen. Voor elk probleem is wel een theesoort. Wij zetten ze je voor je op een rijtje.

Populaire theesoorten en hun positieve werking

 

1. Groene thee

Groene thee is een van de meest bekende en gezonde theesoorten. Deze soort wordt namelijk niet gefermenteerd en daardoor heeft de thee deze kleur. De meest pure vorm van groene thee is matcha. De poeder bestaat uit gemalen theebladjes en doordat je het theeblad volledig opdrinkt krijg je alle gezonde stoffen binnen. Wist je dat matcha maar liefst 137 keer meer antioxidanten bevat dan groene thee? Als je dus opzoek bent naar een thee die jouw gezonde leefstijl ondersteunt, neem dan matcha.

Gezondheidsvoordelen

  • Groene thee zit boordevol antioxidanten, dit zijn stofjes die kleine schadelijke deeltjes (radicalen) bestrijdt. 
  • De thee verlaagt het LDL-cholesterol en vermindert de kans op hart- en vaatziekten.
  • Matcha geeft je een energieboost, perfect voor de ochtend. 
  • Het bevordert je metabolisme en is dus goed als je gewicht wilt verliezen. 

 

2. Zwarte thee

Zwarte thee is ook een van de bekendste theesoorten. Bij zwarte thee worden de theeblaadjes volledig geoxideerd en dit zorgt ervoor dat de thee zijn zwarte kleur krijgt. Wist je dat deze thee een van de meest gedronken theesoorten ter wereld? De thee komt oorspronkelijk uit China, maar wordt tegenwoordig in verschillende gebieden geteeld. Het is eigenlijk een goed alternatief voor koffie. De smaak en geur is namelijk sterker, omdat er meer cafeïne inzit. Ontdek gauw de gezondheidsvoordelen!

 

Gezondheidsvoordelen

  • Zwarte thee bevat flavonoïden en dit is een groep antioxidanten. Deze stofjes zorgen ervoor dat het hart in een gezonde staat en topconditie blijft. 
  • Het stimuleert het concentratievermogen door de cafeïne.
  • Zwarte thee geeft energie en verlaagt stressniveau door L-theanine. Dit stofje maakt je rustig. Verder verhoogd het de alfa-activiteit in de hersenen en daardoor krijg je een verhoogde alertheid. 
  • Het verlaagt de LDL cholesterol.

 

3. Witte thee

Witte thee kan niet ontbreken in dit lijstje theesoorten. Je leest er misschien minder over, maar daardoor is hij niet minder lekker. Witte thee is supergezond, omdat de jongste scheutjes van de plant worden gebruikt. De theeblaadjes ondergaan weinig bewerking en daardoor blijven de gezonde stoffen bewaard. Hou jij van een subtiele thee met een zachte en bloemige smaak? Neem dan vooral deze. Mensen drinken met name dit drankje in de warmere lente- en zomermaanden.

 

Gezondheidsvoordelen

  • Je tanden verkleuren niet en dit kan bij groene en zwarte thee wel. Door de hoge dosis fluoride en catechines versterken ze de tanden en bestrijden de bacteriën. Dit houdt je gebit gezond.
  • Je botten blijven sterk, want stoffen als polyfenolen en catechines kunnen het risico op botontkalking verkleinen. 
  • Het is goed voor je gezondheid en hart en helpt tegen huidveroudering.
  • De thee is effectief bij gewichtsverlies.

 

4. Oolong

Als je het hebt over een echte Chinese thee, dan heb je het over Oolong. Deze thee is bij ons nog vrij onbekend, maar daardoor niet minder lekker. Het is een combinatie van zwarte en groene thee. Je ervaart dus gelijk de gezondheidsvoordelen van beide theesoorten. Het is een ideale thee bij gewichtsverlies en het vermindert ook nog het lichaamsvet, omdat oolong het metabolisme verhoogt. Ideaal toch?

 

 

5. Pu Erh

Deze thee is steeds populairder geworden in Europa. We hebben het over Pu Erh en deze is vernoemd naar een stad in de Chinese regio Yunnan. Door het lange productieproces kan de thee schimmels bevatten. Tijdens het proces wordt het soort blootgesteld aan allerlei bacteriën en microflora.

 

Gezondheidsvoordelen

  • Oolong is geschikt voor gewichtsverlies. 
  • Het is geschikt bij diabets, omdat het de bloedsuikerspiegel reguleert.
  • Het stimuleert het metabolisme en daardoor kunnen vetten sneller worden afgevoerd.
  • Het verbetert de werking van de darmen en stimuleert het immuunsysteem.